Healing Environments als ondersteuning voor welzijn en herstel

Ontwerpen met de gebruiker centraal vinden we belangrijk. Zo ook in zorgomgevingen, waar het bevorderen van de gezondheid van de patiënt voorop staat. Hierbij maken we gebruik van de uitgangspunten van Healing Environments.
Healing Environments als ondersteuning voor welzijn en herstel
Een "healing environment" is een omgeving die het welbevinden, herstel en genezing van een patiënt bevordert. Maar ook de gezondheid en het welzijn van medewerkers zijn van belang. Zij zijn tenslotte de drijvende kracht achter de organisatie.

Ontwerpkenmerken die genezing ondersteunen

Patiënten verblijven voor een groot deel van hun tijd binnen, waardoor de invloed van de leefomgeving op hun gezondheid en welzijn groot is. Voor het bevorderen van hun gezondheid is het niet alleen van belang om negatieve effecten te voorkomen, maar ook positieve effecten te stimuleren. Een healing environment is een integrale benadering van verschillende thema's: licht, lucht, geluid en natuur. Het doel is om de spanning, die vaak aanwezig is in zorgomgevingen, te verminderen en genezing te stimuleren.

In een helende omgeving is het belangrijk om ontwerpkenmerken toe te passen die een positieve bijdrage hebben op de omgeving. Natuurlijke elementen vormen hierin de basis. Onderzoek heeft aangetoond dat natuurlijke elementen, zoals daglicht en uitzicht op groen, het genezingsproces bevorderen. Het is niet alleen een esthetische keuze, maar het heeft een grote invloed op het welzijn van patiënten. Zo is er aantal ontwerpkenmerken die positief kunnen bijdragen aan een helende omgeving:

  • Daglicht: Goed verlichte ruimtes met natuurlijk daglicht spelen een belangrijke rol in healing environments. Het bevordert niet alleen een positieve sfeer, maar heeft ook bewezen effecten op de verbetering van het welzijn en de slaapkwaliteit. Bezonning heeft een bijkomend effect op vermindering van de verblijfsduur en inname van pijnstillers.
  • Uitzicht op natuur: Het hebben van een rustgevend uitzicht op groen draagt bij aan het welzijn van patiënten en helpt bij het verminderen van stress, pijn en de verblijfsduur.
  • Frisse lucht: Een goede luchtkwaliteit draagt bij aan een betere gezondheid en vermindering van infecties bij patiënten.
  • Akoestiek: Een goede akoestiek ondersteunt de privacy, effectieve communicatie en het creëert een kalme sfeer.

Technologie als deel van een healing environment

Technologie speelt een steeds grotere rol in het ontwerpproces van healing environments. Slimme verlichting en temperatuurregulatie dragen bij aan het welzijn van patiënten door de sfeer en het comfort in verschillende ruimtes te verbeteren. De toepassing van omgevingspsychologie helpt bij het ontwerpen van omgevingen die menselijke behoeften vervullen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik van natuurlijke elementen, het maken van een overzichtelijke omgeving en functionele en duidelijke routing. Ook bieden tools als parametrisch ontwerp inzichten waarmee daglicht, geluidisolatie en binnenklimaten vroeg in het ontwerpproces geoptimaliseerd kunnen worden, bijvoorbeeld door toepassing van automatische deuren.

Innovatieve systemen voor binnenklimaatbeheersing zorgen voor een stabiel en gepersonaliseerd binnenklimaat. Hiermee kan licht, temperatuur en luchtkwaliteit in elke ruimte optimaal worden beheerd. En met smart technologieën zoals Wayfinding-apps wordt het navigeren door complexe medische faciliteiten makkelijker gemaakt. Het betrekken van zichtlijnen en de positionering van gebouwen bij het ontwerp draagt bij aan een optimale routing en een aangenaam uitzicht, wat een positieve impact heeft op het welzijn van de gebruikers. Dit holistische ontwerp zorgt ervoor dat alle elementen van een gebouw samenwerken om een echt helende omgeving te creëren.


Trends en innovaties

Een van de trends waarbij het belang van welzijn duidelijk zichtbaar in wordt is de “Green Deal Duurzame Zorg 3.0”. Met het ondertekenen van deze nieuwe deal committeren organisaties zich voor het eerst ook aan gezondheid. Samen met deze zorgorganisaties zetten wij ons in om deze ambities om te zetten in meetbare doelen.

Investeren in healing environments verbetert niet alleen de patiëntenzorg, maar ook de werkomstandigheden voor het personeel. Een gezonde werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers en indirect ook aan een effectieve zorgverlening. Uit onderzoek blijkt dat daglicht en thermisch comfort hierbij een grote rol spelen. Daarnaast kan personeel een rol spelen in het beperken van geluidniveaus op verpleegafdelingen. Change management kan hierbij helpen om maatregelen te integreren in de dagelijkse werkzaamheden.

De integratie van healing environments biedt niet alleen tastbare voordelen voor patiënten, maar kan ook de gezondheidszorg als geheel transformeren. Het creëren van een omgeving die zowel fysiek als emotioneel genezend is, is een cruciale stap naar een holistische benadering van de zorg. Benieuwd wat er nog meer komt kijken bij een gezonde omgeving? Lees dan verder op onze pagina over het maken van een gezonde en veilige gebouwde omgeving.
Onze experts helpen je graag verder -

Onze expertshelpen je graag verder

Maak de gebouwde omgeving gezond, veilig en comfortabel

Lees meerLees meer
Maak de gebouwde omgeving gezond, veilig en comfortabel
Language is changing...