In een mobiliteitshub, scharnierpunt in de mobiliteitstransitie, ontmoeten plannen en ambities van verschillende partijen elkaar. Het is dan zaak om te komen tot een integrale ontwikkeling met breed draagvlak. Het handelingsperspectief is een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelde tool om ProRail, NS, andere vervoerders, gemeenten en provincies samen te brengen bij potentiële ov-ontwikkellocaties, zoals stations en mobiliteitshubs. Royal HaskoningDHV past de tool in de praktijk veelvuldig en succesvol toe en koppelt dit aan een brede inzet van expertise.
We gebruiken het handelingsperspectief als middel om het gesprek aan te gaan over ieders standpunten en ambities, maar ook vooral om elkaar te inspireren en afspraken met elkaar maken om tot het gewenste eindbeeld te komen.
We brengen sectorale visies en belangen samen in een integrale benadering, waardoor al in de verkennende fase duidelijk wordt wat er kan en wat er niet kan, of wat beter anders kan worden opgelost.
We beginnen met het in kaart brengen van de huidige situatie, zowel kwantitatief als kwalitatief. Dan gaat het bijvoorbeeld om de aantallen reizigers, de parkeergelegenheid, de bereikbaarheid (ook te voet en op de fiets), het aantal arbeidsplaatsen en inwoners, de functies, de sociale veiligheid en de tevredenheid.
Vanuit die inventarisatie zetten we de tweede stap: waar willen de partijen naartoe, wat zijn de verwachte ontwikkelingen en de ambities? Denk aan de gewenste reizigersontwikkeling, of aan woningbouwplannen. Daaruit ontstaat een scherper beeld van kansen en beperkingen, en wordt duidelijk welk vervolgonderzoek er nodig is en welke maatregelen nu al kunnen worden genomen.
Stap 3, tot slot, is optioneel verdiepend onderzoek naar kansrijke ontwikkelingen zoals we dat bijvoorbeeld in Franeker hebben uitgevoerd.
Het spinnenwebdiagram geeft voor alle aspecten een score van 1 (ruim onvoldoende score) t/m 5 (uitstekende score) van de huidige en toekomstige situatie weer. Alle scores worden tekstueel met behulp van data onderbouwd tijdens gezamenlijke discussies. Met de huidige en toekomstige situatie in één overzicht wordt het gemakkelijk om deze met elkaar te vergelijken tijdens de GAP-analyse. Wij helpen u bij het bepalen van de score, maar ook bij de de invulling van de GAP-analyse. Zodat u weet welke maatregelen eventueel mogelijk zijn om van de huidige naar de gewenste situatie te komen.
Neem contact op met onze mobiliteits experts