Moonshot naar circulaire kunststof bouwmaterialen

Kunststof bouwmaterialen hebben een grote milieu-impact. Ontdek hoe passende retourketens kunnen helpen bij hergebruik en recycling om deze impact te verminderen.
Meer over circulaire economie
Graafwagen  bij afvalverwerking

Project facts

  • Klant
    Financiering Moonstot: Versnellingshuis Nederland Circulair Financiering Ketenprojecten: RVO We hebben de projecten met en voor de brancheverenigingen  NRK, Stybenex, NVPU, BureauLeiding, Vekudak en VERAS opgezet en uitgevoerd. 
  • Locatie
    Nederland
  • Datum
    2023-2025
  • Uitdaging
    Ontwikkelen van retourketens voor kunststof bouwmaterialen om onder andere de milieu-impact te verkleinen.
  • Oplossing
    Ketenplannen voor drie bouwmaterialen en beproeven oplossingen in praktijk inclusief regelen financiering.

De noodzaak van effectieve retourketens

Veel kunststof bouwmaterialen zijn de afgelopen 20 tot 50 jaar op de markt gekomen en zijn inmiddels gemeengoed geworden in gebouwen. Denk aan buizen, leidingen, PUR/PIR isolatiematerialen, kunststof dakbedekking en kunststof kozijnen. Inmiddels wordt jaarlijks circa 300.000 ton aan kunststof bouwmaterialen op de markt gebracht.

Alhoewel het volume van kunststof bouwmaterialen relatief klein is met minder dan 1 procent van het totaal aan bouwmaterialen, is uit onderzoek gebleken dat de milieu-impact van kunststof bouwmaterialen wel groot is met zo'n 25 procent. De levensduur van kunststof bouwmaterialen is meestal zo’n 30 tot 50 jaar. Inmiddels beginnen daarom kunststof bouwmaterialen op grotere schaal vrij te komen bij renovatie en/of sloop. Niet voor alle kunststof bouwmaterialen is al een goede retourketen ingericht waardoor veel kunststof bouwmaterialen niet worden ingezameld om te worden gerecycled of hergebruikt, maar worden ze verbrand. De uitdaging is om passende retourketens te organiseren waarmee kunststof bouwmaterialen wel kunnen worden hergebruikt of gerecycled om zo ook de milieu-impact van deze materialen te reduceren.

Moonshot project voor duurzame ketenplannen

Samen met enkele brancheverenigingen van kunststof bouwmaterialen heeft Royal HaskoningDHV met partner Partners for Innovation via het Versnellingshuis een Moonshot project aangevraagd om ketenplannen op te stellen met als doel kunststof bouwmaterialen in de keten te redden van verbranding. Per bouwmateriaal is onderzocht hoeveel en waar in de keten kunststof bouwmaterialen vrijkomen en welke retoursystemen al in gebruik of ontwikkeling zijn om bij te kunnen aansluiten. Ook zijn naast de producenten andere ketenpartners, zoals aannemers (bouwafval), sloopaannemers (sloopafval) en recyclers betrokken om te komen tot een retoursysteem wat voor alle partijen in de praktijk kan werken.

Op basis van de onderzoeksresultaten en mogelijkheden van ketenpartners zijn drie prioriteiten gesteld waar plannen van aanpak voor zijn gemaakt:
1. Inzameling van een mix stroom aan kunststof bouwmaterialen,

2. Ontwerp van een retoursysteem voor dakdekkers,

3. Ontwikkeling van een systeem voor hergebruik van PUR/PIR platen.

Plannen in uitvoering

Om de praktijkproeven te kunnen uitvoeren hebben, we samen met de brancheverenigingen marktpartijen geselecteerd en gemobiliseerd. Voor de financiering van de praktijkproeven hebben we gelden via de regeling Circulaire Ketenprojecten van RVO aangevraagd en verkregen. Inmiddels zijn twee van de drie ketenprojecten in uitvoering en worden de geprioriteerde retoursystemen voor kunststof bouwmaterialen in de praktijk beproefd. Bij success kunnen de retoursystemen landelijk worden opgeschaald in een volgende stap.

Ook op weg naar een circulaire economie? - Onze adviseurs helpen je graag op weg!

Ook op weg naareen circulaire economie?

Onze adviseurs helpen je graag op weg!

Language is changing...