In de eerste maanden van 2021, terwijl de winter Delft nog in haar greep heeft, verzamelden Erik Middelkoop en zijn collega's van de Advanced Technology and Research Group van Royal HaskoningDHV zich in de nieuwgebouwde operatiekamers van het Reinier de Graaf Ziekenhuis.
De spanning is om te snijden, want ze zijn er om te testen - een combi van geavanceerde digitale modellen en ouderwetse schoolproefjes - of alle moeite die ze de afgelopen 2 jaar in dit project hebben gestopt voor niets is geweest. Terwijl ze wachten in de gloednieuwe receptie, kijken ze naar de stenen open haard die, als alles goed is, spoedig de eerste patiënten zal verwelkomen. Mensen zoals Aart, een van de eerste patiënten die de vruchten zal kunnen plukken van al hun harde werk.
“We waren nerveus. Zeker weten”, zegt Erik, één jaar later: “De natuur laat zich niet voorspellen, maar het gebouw was al klaar dus we waren allemaal erg huiverig voor een ongunstige uitkomst.” Aan de andere kant van de stad wacht Frank Bouhuis, directeur Strategisch Vastgoed van het Reinier de Graaf Ziekenhuis, op de uitslag. Zijn chirurgen stonden te trappelen om het nieuwe gebouw in gebruik te nemen, om van de patiënten nog niet te spreken: “We waren benieuwd of het gebouw zou reageren zoals was voorspeld.” In een videogesprek legt Frank uit: “We hadden vertrouwen in Royal HaskoningDHV - maar als de inzet zo hoog is, moet je het zeker weten.” Terwijl het team van Erik hun tests uitvoerde en de sensoren en modellen hun werk deden, hield het projectteam de adem in.
Een visie voor de gezondheidszorg - op een parkeergarage
Trillingen, dat is waar het voor Erik en zijn team - en zelfs het hele project - om draaide. Een ongebruikelijke succesfactor voor een gebouw, zeker in de zorg, maar er prijken dan ook weinig operatiekamers bovenop parkeergarages.
Dit was de voornaamste uitdaging die de voorganger van Frank bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis wilde overwinnen door Nils Roovers, Associate Director Healthcare bij Royal HaskoningDHV, te benaderen: “We hebben meerdere locaties in de regio Delft/Den Haag, die allemaal met elkaar in verbinding staan via een vastgoedplan en -visie. Daarmee kunnen aanpassingen aan één locatie ervoor zorgen dat we ook op andere locaties de capaciteit vrijspelen om aan de behoeften van onze patiënten te voldoen.”
“Na de sluiting van een van onze oudere ziekenhuizen op zo'n 15 km van het Reinier de Graaf Ziekenhuis stonden we dus voor de opgave om de bestaande acht operatiekamers in Delft uit te breiden naar tien. We hadden al rekening gehouden met de bouw van een toekomstige uitbreiding op de parkeergarage, dus we wisten dat daar grote aanpassingen voor nodig zouden zijn. Daarom gingen we langs bij Royal HaskoningDHV, die ons al eerder had geholpen bij het in kaart brengen van deze uitbreiding.”