Bij het transformeren van het gebied, dat meer dan 200 hectare groot is, was het een uitdaging om water, bodem en natuur in balans te brengen met de uitgifte van bedrijfskavels. In de geest van "Water en Bodem sturend" mocht er geen afwenteling plaatsvinden van toekomstig gebruik en lasten op omgevingsbelangen zoals water, bodem en natuur.
De ingreep is uitgevoerd door slim om te gaan met grondverzet. Dit betekent dat er werk met werk is gemaakt door grond af te graven en deze opnieuw te bestemmen op het bedrijventerrein. Daarnaast is er rekening gehouden met de benodigde ruimte voor waterberging en -afvoer, wat gecombineerd is met natuur en de uitgifte van bedrijfskavels.
De uitdaging lag in het goed clusteren aan de randen en het bij elkaar laten aansluiten van de bedrijfskavels. Hierdoor is er een versterking van water en natuur ontstaan, en kwam er ruimte vrij voor het uitgeven van gronden. Doorslaggevend hierbij was het combineren van technische oplossingen met draagvlak bij de verschillende overheden waarmee samengewerkt is.
Onze adviseurs helpen u graag op weg
Door de grote druk op de ruimte zijn de afgelopen eeuwen water en bodem op de tweede plaats gekomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Nu is er een omslag nodig naar een robuustere en toekomstbestendige aanpak. Het oplossen van deze complexe ruimtelijke puzzel vereist inzicht in het lokale bodem- en watersysteem én een andere houding en gedrag van alle betrokkenen: van beleidsmaker en beheerder tot gebruiker.