Foto: Wetterskip Fryslân
Bij zowel de provincie als Wetterskip Fryslân is met interviews en werksessies (ambtelijke) informatie opgehaald over de werking van het bodem- en watersysteem, knelpunten en kansen. Er was een brede betrokkenheid op verschillende schaalniveaus. Bestuurlijke betrokkenheid was geborgd via een stuurgroep van bestuurders. Onderdeel van de visievorming was een actief participatietraject met webinars, acht gebiedsgesprekken met de Friese Mienskip (in totaal meer dan 300 bezoekers) en een speciale bijeenkomst voor alleen jongeren. Zo kreeg een groot aantal Friezen de kans om zijn of haar stem te laten horen.
Royal HaskoningDHV leverde gespreksleiders en ontwerpers, bereidde met de projectgroep presentaties voor en verzorgde de uitwerking en het beeldmateriaal. De opbrengsten verwerkten we in verslagen. Die leidden op hun beurt tot aanscherpingen in de uitwerking per deelgebied. Ook maakten we de nota van beantwoording na de terinzagelegging van het visiestuk, waarop veel zienswijzen binnenkwamen. Daarmee ondersteunden en faciliteerden we het volledige proces dat uiteindelijk tot het raamwerk en het bijbehorende visiestuk leidde.
Tijdens het proces deden bestuurders, belanghebbenden en bewoners nieuwe inzichten op. De visualisaties die Royal HaskoningDHV maakte, leverden daaraan een grote bijdrage. Door het verbeelden van de verschillen in het landschap werd de diversiteit van het landschap goed zichtbaar. De specifieke gevolgen die het veranderend klimaat (mogelijk) heeft voor elk van de verschillende Friese deelgebieden werd daardoor voor meer mensen helder.
De visie maakt zichtbaar, dat het water- en bodemsysteem tegen haar grenzen aanloopt. Het beeld voor het water- en bodemsysteem van nu en de toekomst (2050 en daarna) maakt duidelijk dat het nemen van maatregelen cruciaal is voor houdbaar en klimaatbestendig bodem- en waterbeheer op lange termijn. Deze conclusie is, net als andere, onderbouwd in tekst en verbeeld, zie de afbeelding voor een voorbeeld. De komende jaren zal de visie “Fryslân Klimaatbestendig 2050+” een belangrijke rol spelen. Als onderlegger voor het gesprek over ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw, de transitie van het landelijk gebied en een Lelylijn en als basis voor de discussie over de maatregelen die nodig zijn voor een klimaatbestendige provincie.
Lees de visie Fryslân Klimaatbestendig 2050+ hier.
Onze adviseurs helpen u graag op weg
Door de grote druk op de ruimte zijn de afgelopen eeuwen water en bodem op de tweede plaats gekomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Nu is er een omslag nodig naar een robuustere en toekomstbestendige aanpak. Het oplossen van deze complexe ruimtelijke puzzel vereist inzicht in het lokale bodem- en watersysteem én een andere houding en gedrag van alle betrokkenen: van beleidsmaker en beheerder tot gebruiker.