Samen aan de slag voor een toekomst-bestendige Zwartewaterbrug

Royal HaskoningDHV onderzoekt in opdracht van de provincie Overijssel de toekomst van de bekende Zwartewaterbrug bij Hasselt. Met focus op duurzaamheid, veiligheid en optimale doorstroming, verkennen we renovatie of nieuwbouw om deze cruciale schakel in de N331 toekomstbestendig te maken.
Zwartewaterbrug
Bridge wit people
Royal HaskoningDHV is verheugd om in opdracht van de provincie Overijssel onderzoek te doen naar de toekomst van de bekende Zwartewaterbrug bij Hasselt. Deze onmisbare schakel in de provinciale weg N331 tussen Zwolle en Vollenhove/Emmeloord is essentieel voor de bereikbaarheid van de regio en heeft impact op de doorstroming van de scheepvaart op het Zwarte Water. Met een duidelijke ambitie om de brug klaar te maken voor de toekomst, worden verschillende belangen zorgvuldig afgewogen, zoals duurzaamheid, technische haalbaarheid en inpassing in de omgeving.
In de komende periode verkent Royal HaskoningDHV de mogelijkheden voor het vervangen van de verouderde brug uit 1972. Er zijn twee scenario’s die we gaan onderzoeken in de planfase: renovatie van de bestaande constructie of volledige nieuwbouw. Dit vraagt om inpasbare oplossingen, technische expertise en nauwe samenwerking met alle betrokken stakeholders.

Unieke uitdagingen en kansen

De Zwartewaterbrug heeft zowel wegverkeer als scheepvaart te bedienen, wat het project technisch uitdagend en maatschappelijk relevant maakt: 

  • De boogbrug heeft een overspanning van ruim 100 meter en is een stalen constructie. Het beweegbare deel met de aanbruggen is nog eens 85 meter. In combinatie met de eisen van zowel scheepvaart als wegverkeer, is dit project een prachtige uitdaging voor onze ingenieurs.
  • Als belangrijke verbinding naar Hasselt vereist het proces een balans tussen technische, omgevings- en beheersaspecten, waarbij nauwe samenwerking met stakeholders centraal staat.
  • Dankzij onze ervaring met beweegbare bruggen kunnen we de provincie ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen, met oog voor inpasbaarheid en kostenbeheersing.

Advies en vervolgstappen

In de komende periode werken we nauw samen met de provincie Overijssel in een start-up fase om het project en de samenwerking te verdiepen. Daarna volgt een fase waarin het voorkeursalternatief wordt bepaald. Na besluitvorming door Gedeputeerde Staten wordt in de planfase het voorkeursalternatief nader uitgewerkt en alle planologische besluiten en vergunningen voorbereid. Het resultaat van de planfase wordt wederom ter vaststelling aan Gedeputeerde Staten voorgelegd.

Samen V&Rder

We kijken ernaar uit om samen met de provincie Overijssel, betrokken stakeholders en ons team van specialisten dit project tot een succes te maken. Onder de noemer Samen V&Rder zetten we niet alleen in op de toekomst van de Zwartewaterbrug, maar ook op het ontwikkelen van kennis, wendbaarheid en samenwerking. De opgave van de Zwartewaterbrug is een investering in de toekomst en een stap vooruit in leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. 

In onze Samen V&Rder serie verkennen we hoe slimme samenwerking de V&R-opgave vooruit helpt. 

Samen V&Rder expert blog

Vijf bouwstenen voor succesvolle samenwerking in de V&R-opgave

Els Le Large adviseert opdrachtgevers bij strategische vraagstukken, begeleidt onderhandelingen, bouwt samenwerkingen en maakt de vertaling naar praktisch toepasbare juridische oplossingen...
Els le Large
Vragen over Infrastructuur - Neem contact op met onze infra experts

Vragen overInfrastructuur

Neem contact op met onze infra experts

Ontvang een e-mail  alert bij elk nieuw artikel -

Ontvang een e-mail alert bij elk nieuw artikel

Draag ook bij aan de V&R-opgave

Zet je tanden in het toekomstbestendig maken van civiele kunstwerken en houd Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar. Van maakbaarheid naar duurzaamheid.
Hoe draag jij bij?
collega's Royal HaskoningDHV in overleg
Language is changing...