Maak kennis met Camiel, Energieconsultant en voormalig Technisch Trainee

Tijdens zijn bachelor Natuurwetenschap en Innovatiemanagement, werd Camiel naar eigen zeggen “verliefd” op het vakgebied Energie. Tijdens zijn master Energy Science kreeg hij vakken die te maken hadden met de gebouwde omgeving. Toen dacht hij: “dat is echt iets waar grote stappen gezet moeten worden!”. En laat dat nou net iets zijn waar wij mee bezig zijn. Via een studiegenoot kwam hij in contact met onze organisatie en startte hij met het technisch traineeship. Nu, zo’n 3 jaar later, zit het traineeship er al een tijdje op en is hij doorgestroomd naar de rol van Energieconsultant. Benieuwd naar Camiel zijn ervaringen met het traineeship? Lees dan snel verder!
Camiel Alderlieste | Royal HaskoningDHV

Naast dat je rouleert tussen de verschillende afdelingen, werk je ook met de groep van trainees aan een gezamenlijke opdracht.

Camiel AlderliesteEnergieconsultant en voormalig Technisch Trainee

De eerste maanden

“Toen ik net afstudeerde, was ik nog jong en wist ik niet precies welke kant ik op wilde. Ik wilde mezelf een extra oriëntatieperiode geven en ben daarom gestart met het Technisch Traineeship. Tijdens het traineeship rouleer je drie perioden van acht maanden tussen verschillende afdelingen die allemaal iets te maken hebben met MEP. Mijn eerste periode was in het Design & Engineering team dat voornamelijk werkt voor grote multinationals. Een technisch team waar ik de kans kreeg om meer inhoudelijke ervaring op te doen in plaats van de holistische focus in mijn studie.”

“In dit team hield ik me bezig met gebouwsimulaties en hield ik me bezig met vragen zoals: waar gaat de energie naartoe, wat kunnen we verduurzamen en wat zijn daarvan de gevolgen voor het gebouw? Eén van de projecten waar ik aan werkte was voor Artis, waar de opgave was om Artis van het gas af te krijgen. Het leuke is dat ik uiteindelijk lang bij dit project betrokken ben geweest. Ik heb namelijk mijn bijdrage hieraan pas een half jaar geleden afgesloten.”

Andere dingen proberen

“Na de eerste periode was het tijd voor een nieuwe afdeling. Dit was weer een Design & Engineering team, maar dit keer niet met multinationals als klanten, maar organisaties zoals Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, NS en ProRail. In deze groep ben ik me gaan ontwikkelen richting de rol van Projectleider. En omdat je op het gebied van inhoudelijk kennis voor je gevoel toch wat achterloopt op de rest van het projectteam, was dit een grote uitdaging. Maar daarom ook juist heel leerzaam.”

“Tijdens de eerste twee periodes kwam ik erachter dat het in detail ontwerpen van gebouwinstallaties niet mijn passie is. Het is super waardevol om hier kennis van te hebben zodat je in andere fases van het project betere keuzes kan maken, maar ik haal meer energie uit het nadenken in een eerdere fase van het ontwerptraject. Daarom ben ik mijn traineeship geëindigd in het Competence Centre Sustainable Buildings, waar ze zich juist veel bezighouden met de eerste stappen van een ontwerptraject.”

Samen met de andere trainees

“Naast dat je rouleert tussen de verschillende afdelingen, werk je ook met de groep van trainees aan een gezamenlijke opdracht. Ondanks dat je dan op verschillende afdelingen werkt, werk je zo toch samen. Na de eerste twee opdrachten merkten we dat we allemaal verschillende interesses hadden, waardoor het moeilijk was een opdracht te vinden die aansloot bij ieders wensen. Toen is er besloten dat iedereen de ruimte kreeg om te focussen op dingen waar je je persoonlijk op wilde ontwikkelen. Ik ben toen ‘I&Bassador’ geworden, wat betekent dat ik een ambassadeur ben van Young Professionals binnen het bedrijfsonderdeel Industry & Buildings. In deze rol word je aangesloten bij management overleggen waarbij je ook echt kan meedenken over het pad dat wij als afdeling willen bewandelen. Ook organiseren we activiteiten voor Young Professionals zoals een performance & development cyclus sessie. Ik vind het heel fijn dat ik de ruimte krijg om dit, naast mijn dagelijkse werk, op te pakken.’’

Na het traineeship

“Na het traineeship ben ik aan de slag gegaan als Energieconsultant. In deze rol houd ik me veel bezig met energiestudies voor organisaties die hun eigen energieopwekkingscentrale hebben zoals ziekenhuizen of universiteiten. We kijken dan bijvoorbeeld naar alternatieven voor het gebruik van gas en bedenken welke variant de meeste potentie heeft. We maken een eerste opzet voor het ontwerp, schatten in wat het gaat kosten en wat de gevolgen zullen zijn voor de gebouwen en de rest van het energiesysteem. Ik vind het erg leuk om na te denken over zulke concepten en over de vraag “welke optie is het meest haalbaar?”. En het antwoord op deze vraag, verschilt weer bij ieder project!"

Wil jij jezelf verder ontwikkelen?

Dan is het Technisch Traineeship echt iets voor jou.

Ontdek de mogelijkheden

traineeship CTA
Language is changing...