Maak kennis met Tanja, Ontwerper Energievoorziening Rail

Het was voor Tanja al snel duidelijk dat ze wiskunde en bètavakken leuk vond tijdens haar schooltijd. Onderwerpen zoals duurzaamheid en rail zijn ook zeker onderdeel van haar passie. Nu werkt ze als Ontwerper Energievoorziening Rail bij Royal HaskoningDHV en zit ze helemaal op haar plek. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan snel verder!
tanja post

Ik vind Rail een hele leuke adviesgroep met enthousiaste collega’s. Er hangt een fijne sfeer hier, het voelt echt als een team.

Tanja PostOntwerper Energievoorziening Rail

De achtergrond van Tanja

“Toen ik op de middelbare school zat, was het voor mij al snel duidelijk dat ik wiskunde en bètavakken leuk vond. Tijdens mijn studie technische natuurkunde raakte ik geïnteresseerd in duurzaamheid en ben ik een master gaan doen, namelijk Sustainable Energy Technologies waarin mijn passie voor duurzaamheid en Rail werd versterkt. Het leuke was dat ik Royal HaskoningDHV al kende van de TU Delft bedrijvendagen. Dit moedigde mij aan om te solliciteren op een Rail vacature bij Royal HaskoningDHV. Tijdens een reeks aan positieve gesprekken werd ik warm ontvangen.”

Divers werk

“In mijn rol ben ik ontwerper. Dit betekent dat ik in kaart breng wat de huidige situatie is van energievoorzieningen op het spoor. Ik bekijk wat er veranderd moet worden en ik ontwerp dan de nieuwe situatie. Hier komen ook berekeningen bij kijken. Ik ben voornamelijk bezig met projecten gerelateerd aan elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Alles van Rail dat voeding nodig heeft komt vaak bij mij terecht. Een gaaf project dat ik recent heb afgerond is een metroproject in Amsterdam. Ik heb namelijk een nieuw ontwerp gemaakt voor de gehele stroomrail. Dit was nodig omdat de sporen veranderd waren. Het nieuwe ontwerp past nu feilloos in de nieuwe sporen lay-out.”

“Daarnaast help ik vaak bij projecten van ProRail onderstations in Nederland. Dit gebeurt vaak op plekken waar de energievraag van treinen hoger wordt. Ik kijk naar welke apparatuur nodig is, en dit teken ik dan uit. Het is alsof ik een extra stopcontact in een route leg, haha! Ik word in mijn werkzaamheden vrij gelaten om mijn eigen ding te doen. Zodra ik het heb afgerond en het is gelukt dan ben ik daar heel trots op. Weer een geslaagd project!”

Veel richtingen om te ontdekken

“Mijn functie is breed en veelzijdig, dit past bij mij omdat ik zo kan kijken wat ik het leukste vind om te doen. Het leuke nu aan elke keer iets anders doen is dat je steeds met andere collega’s in contact komt. Ik werk bijvoorbeeld samen met collega’s van kabels en leidingen, treinbeveiliging en bovenleidingen. Samen zorgen wij dat alles met elkaar verbonden wordt. Op een later moment wil ik graag specialiseren in een bepaald vakgebied.”

“Ik werk nu veel in AutoCAD. Hiervoor is er ook een fijne kennisgroep waarbij je van en met elkaar kan leren. Als je bij Royal HaskoningDHV aangeeft dat je behoefte hebt aan het uitbreiden van je kennis dan is daar ook altijd ruimte voor. Laatst heb ik intern een systems engineer cursus gevolgd en dit is iets wat ik zeker tegen kom in mijn projecten. Die heb ik met veel plezier afgerond. Maar voorlopig ben ik nog niet uitgeleerd!”

“Ook zit ik in het Young Professional program. Dit duurt twee jaar en je gaat samen met een groep van twintig andere starters vanuit het hele bedrijf trainingen doen voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ik heb nu al een communicatietraining afgerond met de groep en daarna ga ik aan de slag met een commerciële training. Tussendoor kan je korte cursussen te volgen over onderwerpen die je interessant vindt.”

De sfeer binnen de adviesgroep

Ik vind Rail een hele leuke adviesgroep met enthousiaste collega’s. Er hangt een fijne sfeer hier, het voelt echt als een team. Als je ergens hulp bij nodig hebt dan wil iedereen wel meedenken. Ook als het niet hun vakgebied is. Het is een diverse groep, maar het is klein genoeg dat je iedereen wel kent. Wij gaan vaak met z’n allen in Utrecht op kantoor werken.

Wil jij ook met enthousiasme werken aan uiteenlopende Rail projecten?

Dan is een rol binnen de adviesgroep Rail misschien wel wat voor jou.

rail cta
Language is changing...