Onze geschiedenis

Het avontuur begint in 1881 wanneer twee jonge, ambitieuze vrienden Johan van Hasselt en Jacobus de Koning het allereerste zelfstandige ingenieursbureau in Nederland oprichtten. Enkele decennia later treden drie civiel ingenieurs Dwars, Heederik en Verhey in hun voetsporen en startten in 1917 het Vereenigde ingenieursbureaux voor bouw- en waterbouwkunde. In 2012 fuseerden beide bedrijven en gaan verder onder de naam Royal HaskoningDHV.
In onze geschiedenis zien we de roots van ons werk. Van het onafhankelijke denken, waardoor klanten en gemeenschappen kunnen groeien, tot de diepgaande domeinkennis in ons DNA waarmee we ons op nieuwe marktsectoren richten. Sinds hun oprichting, diversifieerden beide bedrijven stap voor stap en vanaf de jaren 70 begonnen ze hun expertise uit te breiden door middel van de overname van gespecialiseerde adviesbureaus, zowel in Nederland als in het buitenland. 

Onze stamboom

Onze oprichters deelden een passie voor het ingenieurs vak, een onverwoestbaar geloof in vooruitgang en de drive om van de wereld een betere plek te maken. Deze stamboom (bijgewerkt t/m 2021) laat zien hoe we gegroeid zijn van een kleine groep gepassioneerde mensen naar een 6.000 medewerkers tellende organisatie die een positieve impact maakt op onze samenleving (dit noemen we Enhancing Society Together). We zijn nog steeds een onafhankelijk bedrijf in handen van medewerkers. En door de ontwikkeling van onze digitale competenties, gaat een virtuele wereld open die nieuwe diensten en bedrijfsmodellen mogelijk maakt.

De Royal HaskoningDHV stamboom

Belangrijke momenten in onze geschiedenis

Het 140 jarige bestaan van Royal HaskoningDHV

2021

Royal HaskoningDHV bestaat 140 jaar. Ondanks dat er veel veranderd is over de jaren, zetten we ons met net zoveel volharding en vernuft als onze oprichters in om bij te dragen aan een betere samenleving. Maar anders dan toen, doen we dit nu met behulp van digitale technologie.
Ingenieurs en milieuwetenschappers van het Britse ingenieursbureau Posford Duvivier werden onderdeel van Royal HaskoningDHV

1994

Ingenieurs en milieuwetenschappers van het Britse ingenieursbureau Posford Duvivier werden onderdeel van Royal HaskoningDHV. De havenexpertise van de Britten betekende een belangrijke versterking voor ons bedrijf.
DHV sluit zich aan bij Nedeco, het Nederlands Adviesbureau voor Ingenieurswerken in het buitenland

1951

Gouden tijden breken aan wanneer we ons in 1951 aansluiten bij Nedeco, het Nederlands Adviesbureau voor Ingenieurswerken in het buitenland. Het levert een schat aan ervaring op en legt de basis voor verdere internationalisering
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde DHV een waardevolle bijdrage aan de centrale voedselvoorziening in Nederland door het ontwerpen van tientallen zogenaamde Centrale Keukens.

1940

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde DHV een waardevolle bijdrage aan de centrale voedselvoorziening in Nederland door het ontwerpen van tientallen zogenaamde Centrale Keukens.
DHV adviseerde vanaf 1919 over rioleringen. In 1968 vonden zij de Carrousel uit om afvalwater te zuiveren.

1919/1968/2005

DHV adviseerde vanaf 1919 over rioleringen. In 1968 vonden zij de Carrousel uit om afvalwater te zuiveren. En in 2005 werd de eerste volledig functionerende industriële afvalwaterzuiveringsinstallatie gebaseerd op de ‘Nereda®-technologie’ in gebruik genomen.
De eerste vrouwen aan het werk bij Royal HaskoningDHV in 1917

1917

Vanaf 1917 werkten ook vrouwen in ons bedrijf. Hun rol veranderde sterk in meer dan 100 jaar.
De samenwerking met een Nederlandse bierbrouwerij leidde tot de start van ingenieursbureau Dwars, Heederik & Verhey (DHV)

1917

De samenwerking met een Nederlandse bierbrouwerij leidde tot de start van ingenieursbureau Dwars, Heederik & Verhey (DHV).
Jacobus de Koning reisde naar Egypte om een ontwerp te maken voor een spoorbrug over de Nijl

1889

Jacobus de Koning reisde naar Egypte om een ontwerp te maken voor een spoorbrug over de Nijl.
Johan van Hasselt en Jacobus de Koning richtten het eerste onafhankelijke ingenieursbureau van Nederland op

1881

Twee jonge en ambitieuze ingenieurs Johan van Hasselt en Jacobus de Koning richtten het eerste zelfstandige ingenieursbureau in Nederland op. Het is het enige bureau in Nederland dat deze zelfstandigheid tot op de dag van vandaag heeft weten te behouden.

Beelden:

1881, 1917, 2021: Bedrijfsarchief Royal HaskoningDHV
1889: H. Arnoux, Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde
1917: Heineken collectie
1919: Stadsarchief Amsterdam/Gustaaf Oosterhuis
1940: Historisch Centrum Leeuwarden
1951: Nedeco archief
1994: Steve Cadman/Flickr, Creative Commons