Digitaal vergroenen

Vebego Groen wil als dé kennispartner en aannemer in de groenvoorziening haar werkprocessen in de buitendienst optimaliseren en zo veel mogelijk digitaliseren. De specialisten van Royal HaskoningDHV werden ingeschakeld om te helpen bij het ontwikkelen van een eigen GIS portaal.
Digitaal vergroenen

Project facts

 • Klant
  Vebego Groen
 • Locatie
  Noord-Brabant
 • Datum
  februari 2022 - heden
 • Uitdaging
  Een eigen GIS-portaal ontwikkelen
 • Oplossing
  De werkprocessen verbeteren en digitaliseren

Vebego Groen is dé kennispartner en aannemer in de groenvoorziening. Met ruim 1100 medewerkers zetten zij zich in voor de realisatie van een groene en gezonde leefomgeving waarin iedereen meedoet. Dat doen ze met een integrale aanpak; van advies, ontwerp en aanleg, tot beheer en onderhoud.

Werkprocessen digitaliseren

Vebego Groen wilde haar werkprocessen voor de buitendienst optimaliseren door deze zoveel mogelijk te digitaliseren. De specialisten van Royal HaskoningDHV werden door Sander Taks en Rob Durville van Vebego Groen ingeschakeld om te helpen bij het ontwikkelen van een eigen GIS-portaal (geografisch informatiesysteem). Hierdoor kan Vebego Groen hun dienstverlening inzichtelijk en transparant maken.

Samenwerking

Vebego Groen en Royal HaskoningDHV zijn in februari 2022 samen aan de slag gegaan om een applicatie te bouwen én deze in te richten. Vebego Groen wilde zelf een GIS-portaal bouwen, beheren en inrichten naar behoefte van gebruiker en klant. Daar kwamen de GIS-specialisten van Royal HaskoningDHV om de hoek kijken. Onder leiding van Sanne Bogers van de afdeling Regionale Ontwikkeling en Infrastructuur, werkten de GIS-specialisten van de afdeling Data Solutions intensief samen met Vebego Groen. Dat gebeurde in een gecombineerd Scrum team bestaande uit experts van beide organisaties. In dit proces werd Vebego Groen opgeleid om met de Scrum Methode te werken. Een unieke samenwerking die zorgde voor open communicatie en een positieve sfeer met als resultaat een mooie applicatie waar de projectleden trots op zijn en de eindgebruikers graag mee werken. 

Grrroen inzicht

De applicatie heet ‘Grrroen inzicht’ en is ontwikkeld met ArcGIS online. Het GIS-portaal zorgt voor efficiëntie en transparantie in het werkproces. Er zitten standaard modules en scripts in de applicatie waarbij er met één druk op de knop een project kan worden ingericht. Zo volgt het standaardproces van meldingen bepaalde stappen. Een melding die binnenkomt in het systeem van de gemeente wordt gesynchroniseerd in de applicatie van de uitvoerder. De uitvoerder kan de melding op de kaart op een tablet bekijken waardoor er meteen actie op kan worden ondernomen. Afhankelijk van het project en de status van de melding, komt de melding automatisch in de juiste kaart terecht. Ook zijn er standaardmodules voor alle groenwerkzaamheden binnen een onderhoudscontract en inspecties zoals boomveiligheidscontroles.

Alles wat er gebeurt, wordt in het systeem vastgelegd. Er is een verplichte controlestap aan verbonden; de melding blijft staan totdat er is gecontroleerd. De navolgbaarheid en betrouwbaarheid hebben we daardoor geborgd.

Uitgangspunten

De applicatie is ontwikkeld op basis van vier uitgangspunten:

 • Gebruiksgemak
  Op basis van input van de eindgebruiker is het werkproces ontwikkeld en getest. Hierdoor staan het gebruiksgemak voor de eindgebruikers en toepasbaarheid in het dagelijkse werkproces voorop.
 • Veilig
  Gebruikers hebben enkel toegang tot data die voor hen bedoeld is. Zij kunnen alleen acties uitvoeren waartoe zij bevoegd zijn binnen het standaard werkproces. Het is dus volledig afgekaderd.
 • Standaard werkproces
  Het werkproces bestaat uit een standaard opzet waarin de werkzaamheden volgens een vast stramien worden uitgevoerd. Dat zorgt voor een gestructureerde opbouw van kwalitatieve en kwantitatieve data.
 • Efficiënt applicatiebeheer
  Configuraties en herhaalde analyses worden geautomatiseerd. Op de standaard processen zijn automatiseringen toegepast waardoor er met één druk op de knop een nieuw project wordt klaargezet.

De toegepaste uitgangspunten maken het voor Vebego Groen mogelijk om analyses te maken op grond van verschillende thema’s, zoals operational excellence, klimaat en biodiversiteit. De resultaten worden vervolgens gevisualiseerd en vormen de basis om acties te bepalen om de kwaliteit van de dienstverlening verder te optimaliseren.

Digitalisering

Sanne, van de afdeling Regionale Ontwikkeling en Infrastructuur, is bekend met de groenwereld en heeft veel groenspecialisten in haar team. Dat was ook de meerwaarde om voor het team van Sanne te kiezen. Ook Adviesgroep Novius – onderdeel van Royal HaskoningDHV - heeft een bijdrage geleverd aan dit project. Naast de GIS-applicatie werden er ook handvatten gegeven voor de digitale transformatie van Vebego Groen. Dit bevat een aanpak voor implementatietrajecten, communicatiestrategieën en borging van beheer.

Sanne Bogers

Door onze focus op het leveren van positieve en meetbare impact in projecten, kunnen we echt het verschil maken.

Sanne BogersGeo-informatie Specialist Regionale Ontwikkeling en Infrastructuur, Royal HaskoningDHV

Succes

De GIS-applicatie van Vebego Groen oogst aanzienlijk succes bij haar klanten, met succesvolle projecten in verschillende gemeenten, bij woningcorporaties en scholen. Ook voor 2024 staan weer een aantal nieuwe implementaties op de planning.

Één gezamenlijk doel

Met het resultaat van dit project kan Vebego Groen zich verder professionaliseren en ontstaan er heldere inzichten voor verdere verduurzaming van de groenketen. Voor Royal HaskoningDHV past dit project uitstekend bij het streven naar een betere samenleving en het creëren van een positieve impact op de wereld. Samen - Vebego Groen, afdeling Regionale ontwikkeling en Infrastructuur, afdeling Data Solutions, Novius - omarmen we ‘Enhancing Society Together’. 

Het is erg fijn dat Vebego Groen het initiatief neemt om het beheer van onze groenvoorzieningen bij onze complexen overzichtelijker te maken. Aan de hand van de meldingen en foto’s in Grrroen Inzicht kunnen we sneller schakelen. We kijken uit naar het verdere gebruik van deze applicatie.

Luuk (L.J.R.) PloumenContractregisseur bij wooncoöperatie Vanhier Wonen

Esri Connect 

Op donderdag 25 april 2024 van 15:00 tot 15:45 uur verzorgen Giel van Zeeland (Geo-data specialist bij Vebego Groen) en Stéphane Pulles (Geo-ICT Consultant and Analyst bij Royal HaskoningDHV) een verdiepende sessie "Geautomatiseerde processen in de groene buitenruimte" op Esri Connect.

Ontdek hoe ArcGIS Online gebruikt wordt voor efficiënt beheer van de openbare ruimte. In samenwerking tussen Royal HaskoningDHV en Vebego Groen is een geavanceerde, geautomatiseerde oplossing ontwikkeld. Leer hoe we een diversiteit aan areaalgegevens en externe systemen combineren met gestroomlijnde werkprocessen. Wij laten graag zien met welke tools dit is gerealiseerd, inclusief tips en valkuilen.

Vragen of  opmerkingen? - Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Vragen of opmerkingen?

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

e-book

Data als een continue bron van bedrijfswaarde

Wil je leren hoe je datagedreven beslissingen kunt nemen en je organisatie kunt transformeren?
Download ons gratis e-book en ontdek praktische tips en strategieën om datagedreven te gaan werken.
Download
e-book DGW