Maak kennis met Jesse, Adviseur Brandveiligheid

Tijdens zijn hbo-opleiding Bouwkunde kwam het onderwerp brandveiligheid wel aan bod, maar voor zo’n belangrijk onderwerp, vond Jesse dit eigenlijk te onderbelicht. In de zoektocht naar een stage kwam hij terecht bij ons team Brandveiligheid. Na een stage én een parttime baan tijdens zijn master kon het haast niet anders: na het afronden van zijn opleiding ging Jesse bij ons aan de slag als Adviseur Brandveiligheid. En nu, zo’n twee jaar later, heeft Jesse het nog altijd naar zijn zin. Maar wat maakt het vakgebied brandveiligheid nou zo interessant? Jesse vertelt het je graag!
jesse hamers

Of je nu stagiair of starter bent of al jarenlang bij ons werkt: iedereen krijgt de kans om aan toonaangevende projecten te werken.

Jesse HamersAdviseur Brandveiligheid

Grote, toonaangevende projecten

“De belangrijkste reden om hier te blijven werken, is toch wel het type projecten dat we doen. Grote, multidisciplinaire projecten waarbij je niet alleen een toets doet op het gebied van brandveiligheid, maar van A tot Z met de opdrachtgever meedenkt. Zo werk ik bijvoorbeeld nu mee aan een groot project voor Pallas en was ik ook betrokken bij het Nhow hotel in Amsterdam.

Of je nu stagiair of starter bent of al jarenlang bij ons werkt: iedereen krijgt de kans om aan dit soort toonaangevende projecten te werken. “Het Nhow hotel is het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux en ik raakte hierbij betrokken tijdens mijn werkstudentschap. Het is natuurlijk heel gaaf om aan zo’n project te werken als je pas net komt kijken. Je wordt gelijk meegenomen in de projecten en je wordt hierin erg vrijgelaten. En soms voelt het alsof je hierbij best in het diepe wordt gegooid, maar je komt er altijd uit. Dat is de kracht van onze organisatie: ze zorgen ervoor dat je met genoeg kennis en ervaring een project ingaat. Ook leer je in ieder project weer wat nieuws.

Een team van specialisten

En loop je toch een keer vast bij een vraagstuk, dan kun je natuurlijk altijd terugvallen op je collega’s. “Ons team bestaat uit zo’n 25 specialisten die zich continue bezighouden met brandveiligheidsvraagstukken. Een deel van deze collega’s houdt zich vooral bezig met installatietechnische brandveiligheid, dus bijvoorbeeld de sprinklerinstallaties. En het andere deel is meer bouwkundig bezig en zijn bijvoorbeeld bezig bij het opstellen van de documenten die nodig zijn voor de vergunningsaanvragen, het mee-ontwerpen met de architecten en het toetsen van plannen.”

Essentieel voor elk gebouw

Scholen, fabrieken, data centres, waterzuiveringsinstallaties, hotels: het maakt niet uit om wat voor type gebouw het gaat, over brandveiligheid moet altijd worden nagedacht. “Brandveiligheid is een onderwerp dat tijdens de studie vaak onderbelicht wordt, terwijl het een essentieel onderwerp is als het gaat over gebouwen. Als er iets gebouwd moet worden, dan is er een bouwvergunning nodig. Brandveiligheid is hierin een bepalend onderdeel. Je denkt dan ook niet alleen maar na over brandpreventie, maar bijvoorbeeld ook over hoe mensen veilig kunnen vluchten. Want hoe belangrijk het ook is de kans te minimaliseren dat er brand uitbreekt, is het nog belangrijker dat alles veilig ontruimd kan worden als het wel gebeurt. Hierdoor zijn wij altijd betrokken bij dit proces en komen er collega’s vanuit allerlei takken binnen ons bedrijf naar ons toe met diverse vraagstukken.”

Elk project is anders

Doordat de vraagstukken vanuit allerlei hoeken komen, werk je met collega’s van allerlei verschillende disciplines en aan projecten in allerlei landen. “Het leuke aan onze organisatie is dat we een klant kunnen helpen met allerlei soorten vraagstukken. Hierdoor zijn tijdens projecten vaak verschillende mensen van verschillende afdelingen betrokken. Zo zat ik bij een project van Heineken met collega’s van architectuur, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en civiel in één projectteam en deden we alles van A tot Z. En de andere dag heb ik bijvoorbeeld weer veel contact met de collega’s van Asset Management.

En ondanks de roots van onze organisatie in Nederland liggen, krijg je ook te maken met projecten in het buitenland waarbij je te maken hebt met hele andere wet- en regelgeving. De ene keer bijt je jezelf hierin vast en de andere keer werk je samen met een lokale partij. Deze grote diversiteit aan collega’s waarmee je samenwerkt en projecten doet, houdt het werk afwisselend.”

Wil jij ook impact maken bij jouw projecten?

Dan is het Fire Safety & Security Traineeship misschien wel wat voor jou!

brandveiligheid CTA