Maak kennis met Jeppe, Adviseur Industrieel Water

Na zijn studie Scheikunde en een Master in Nanomaterials Science, ging Jeppe op zoek naar zijn eerste baan en in zijn zoektocht kwam hij uit bij ingenieursbureaus. Iets wat tijdens zijn studie eigenlijk niet als optie naar voren kwam. Inmiddels werkt hij alweer zo’n 1,5 jaar met plezier bij ons als Adviseur Industrieel Water. Benieuwd naar wat dit werk en onze organisatie zo leuk maakt? Lees dan snel verder!
Jeppe Rietveld

Een van de leukste dingen aan mijn werk vind ik de diepgang en de complexiteit.

Jeppe RietveldAdviseur Industrieel Water

Beide kanten van het speelveld

“Binnen de afdeling Water voor Industrie werken we met zijn zessen in het subteam Industrial Water Compliance. Met dit team helpen we zowel partijen vanuit de industrie als vanuit de overheid met het opstellen of het beoordelen van vergunningsaanvragen voor lozingen op het oppervlaktewater. Doordat je projecten doet voor beide kanten van het speelveld, leer je de invalshoeken van beide kanten goed kennen. Dit maakt het dat je voor beide partijen een hele nuttige bijdrage kan leveren in een project.”

De ene kant: de overheid 

Zo is Jeppe onder andere betrokken bij het project Bezien en herzien watervergunningen Rijkswaterstaat. “In de afgelopen decennia heeft Rijkswaterstaat vergunningen verleend voor waterlozingen, en met het strenger wordende beleid dient er mogelijk een revisie plaats te vinden. Hier zijn wij, samen met andere ingenieursbureaus, onderdeel van. Bij dit project brengen we de huidige lozingssituatie van een bedrijf in kaart en brengen we een advies uit of de lozingssituatie in lijn is met het vernieuwde beleid of dat er nieuwe vergunningen moeten worden aangevraagd. Doordat je steeds een ander bedrijf onderzoekt, leer je een hoop verschillende takken van de industrie kennen, inclusief de daarop van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Een grote, maar ook waardevolle, uitdaging voor iemand die net begint.” 

De andere kant: de industrie 

Naast dit project voor Rijkswaterstaat, werkt Jeppe ook aan projecten voor industriële bedrijven. “Zo kan het voorkomen dat er een bedrijf bij ons komt met een vraag waarbij een huidige vergunning niet meer in lijn is met het huidige beleid en deze opnieuw moet worden aangevraagd. Deze vergunningsaanvraag moet dan natuurlijk aansluiten op het huidige beleid dat sterk veranderd kan zijn ten opzichte van toen de geldende vergunning jaren geleden werd aangevraagd, want beleid verandert continu. Welke eisen zijn er vanuit het huidige beleid? Aan welke eisen moet er bij de aanvraag worden voldaan en wordt hier nu al wel of nog niet voldaan? Welke eisen willen we eigenlijk stellen met het oog op de toekomstige ontwikkelingen van het beleid? Dat zijn vragen waar wij de klant bij helpen. Soms heeft een bedrijf wel de zuiveringstechnieken in huis om te voldoen aan de eisen voor een vergunningsaanvraag, maar soms ook niet. Een klant kan er in dat geval dan voor kiezen om dit zelf op te lossen, maar onze collega’s van andere afdelingen kunnen ook bij het realiseren hiervan helpen.” 

Altijd genoeg diepgang 

“Een van de leukste dingen aan mijn werk vind ik de diepgang en de complexiteit. Bij vergunningsaanvragen is er geen foutmarge en dit vraagt om een hoge mate van nauwkeurigheid. Het waterbeleid richt zich, onder andere door de Kaderrichtlijn Water, steeds meer op beoordelingen op stofniveau.  Dit maakt dat ik chemische kennis kan toepassen en ik me bij ieder project weer opnieuw uitgedaagd voel.”  

“De afwisseling van het type projecten draagt hier zeker aan bij. Niet alleen het onderscheid tussen projecten voor de overheid en klanten in de industrie maakt het afwisselend, maar we werken ook met een breed scala aan type bedrijven. Zo gaat het de ene keer om een waterschap, dan weer om de papierindustrie en de volgende keer weer om de energiesector. Zo doe je in een korte tijd enorm veel kennis op van verschillende industrieën.”  

Samenwerken met allerlei experts  

De meeste projecten die wij doen zijn multidisciplinair. Dit betekent dat je niet alleen maar samenwerk met collega’s binnen je eigen team, maar ook daarbuiten. “Als er in een project niet voldaan wordt aan de gestelde eisen en onze klant wil graag onze hulp inschakelen om daar wel aan te voldoen, dan schakelen we andere collega’s zoals onze Proces Engineers in om hierbij te helpen. En dit gebeurt ook andersom. Zo kan het zomaar voorkomen dat onze collega’s bezig zijn met het ontwerpen van een nieuwe waterzuivering en er gevraagd wordt aan welke emissie-eisen er voldaan moet worden. Zij komen dan vervolgens weer bij ons terecht.”  

“Maar onze samenwerkingen gaan verder dan met onze collega’s van water. Zo is er ook een groot team op het gebied van vergunningen binnen onze bedrijfstak Industrie & Gebouwen die zich bezighouden met vergunningen op bijvoorbeeld het gebied van lucht, bodem en omgeving. Wanneer bedrijven alles tegelijk willen vernieuwen loopt dit vaak als overkoepelend project via dit team en worden wij ingeschakeld voor het watergedeelte.” 

Ook een baan met impact? 

Dan is een baan in ons team van experts misschien wel wat voor jou. Want wij hebben één missie: het leveren van schoon en veilig drink- en proceswater en het zuiveren van afvalwater tot een schone herbruikbare stroom van water en grondstoffen.  

Water for Industry