Maak kennis met Merijn, Structural Engineer

Merijn werkt al 6 jaar voor Royal HaskoningDHV. Het was haar eerste werkgever na de afronding van haar studie Civiele Techniek met de specialisatie in betonconstructies. Sindsdien is ze met veel plezier gebleven. Merijn is werkzaam bij de afdeling infrastructuur in Rotterdam. Zij is zelfs bekroond tot Techniektalent van 2023! Benieuwd om meer te lezen over haar projecten en ervaringen bij de organisatie? Lees dan snel verder!
Merijn Stap

Ik denk niet dat ik dezelfde kansen had gekregen bij een andere werkgever. Elke dag is weer anders!

Merijn StapStructural Engineer

Verschillende rollen en gave projecten

“Ik ben bij Royal HaskoningDHV eerst gestart in het herberekeningsteam. In dit team werkte ik aan bestaande infrastructuur projecten op regionaal en nationaal gebied. Bij zo’n project kijken we dan kritisch naar een kunstwerk (tunnel, brug, duiker) en evalueren we of er aanpassingen nodig zijn, omdat situaties veranderen. Zo kunnen er dan bepaalde versterkingsaanpassingen nodig zijn of moet er juist worden gekeken naar hoe we de levensduur van een kunstwerk op een duurzame manier verhogen. Dit waren korte projecten.”

“Op een gegeven moment ben ik overgestapt naar de grote infrastructurele projecten zoals de Rijnlandroute (Leiden) en het A16-project De Groene Boog (Rotterdam). In beide nieuwbouwprojecten hebben we met het team een open tunnelbak gemaakt. Door middel van rekenmodellen bepalen we dan hoeveel trekpalen er nodig zijn en hoeveel wapening erin moet. Daarna heb ik aan een tender gewerkt voor een afgezonken tunnel in de Western Harbour in Sydney. En op dit moment ben ik bezig aan ‘het project van de eeuw’, de Oosterweel verbinding waarbij de ring van Antwerpen wordt afgemaakt en waarvan een deel ondergronds wordt gerealiseerd. Een zeer complex project waarin constructie en ondergrond nauw samenkomen.”

Automatiseren met de constructeur in het hart van het proces

“Door mijn projecten kreeg ik het idee om slimmer te gaan rekenen en werken door middel van automatisering. Door te kijken naar de ontwerpstappen, de uitgangspunten en resultaten uit het rekenmodel heb ik het ontwerpproces slimmer ingericht in Python. Door middel van een interface kun je de tool makkelijk gebruiken zonder dat je kennis hoeft te hebben van scripten. Daarbij houd je zeker de controle over wat er gebeurt, en dat willen we ook graag. Het is fijn dat ik bij Royal HaskoningDHV de ruimte kreeg om dit verder te onderzoeken naast mijn werkzaamheden.”

“Het is goed aangeslagen bij collega’s en dit is erg leuk! Zo’n gemaakte tool blijft in ontwikkeling, ik neem namelijk verschillende inzichten mee uit projecten bij Royal HaskoningDHV. Door deze tool ben ik verkozen tot Techniektalent 2023 door De Ingenieur, super leuk!”

Een open en veilige werkomgeving

“Ik merk dat ik de omgeving van de organisatie beschouw als open en veilig. Je kan zelf uitzoeken wat je wil doen en waar je in wil groeien. Ook voel ik me erg thuis door de fijne omgang met collega’s en de waardering die zij mij geven. Ik organiseer ook vaak sociale activiteiten en technische overleggen om samen stappen te zetten op het gebied van teambuilding en kennisdeling.”

“Ik denk niet dat ik dezelfde kansen had gekregen bij een andere werkgever. Elke dag is weer anders en de ene keer werk ik 20 collega’s op een project en de andere keer met 60-70 collega’s. Veel disciplines komen dan samen wat erg leerzaam is. Ook ben ik tijdens projecten weleens te vinden op de bouwplaats. Dan snap je ook veel beter hoe adviezen in de realiteit door kunnen worden gevoerd.”

Wil jij ook werken in een inspirerende omgeving?

Dan is een rol als Structural Engineer misschien wel wat voor jou!

brug rotterdam