Maak kennis met Philip, Adviseur Industriële Veiligheid & Omgevingsveiligheid

Wat begon als een havenveiligheidsvraagstuk tijdens zijn afstudeerstage bij Royal HaskoningDHV, is na een aantal jaren verder uitgegroeid naar een baan bij onze organisatie als Adviseur Industriële Veiligheid en Omgevingsveiligheid. Momenteel werkt Philip met veel plezier aan diverse strategische beleidsprojecten met een groot aantal stakeholders. Benieuwd aan welke projecten Philip werkt en hoe hij de sfeer ervaart bij Royal HaskoningDHV? Lees dan snel verder!
Philip Stohr

Het interessante is dat we met onze bijdrage Nederland herinrichten voor een betere toekomst. Dit is een mooie missie om aan te werken.

Philip StohrAdviseur Industriële Veiligheid & Omgevingsveiligheid

Werken aan impactvolle projecten

“Ik heb Bestuurskunde en Planologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Deze studies combineer ik nu door werkzaam te zijn op het snijvlak van ruimte en veiligheid. Een locatie waar ik veel gewerkt heb is het Amsterdamse havengebied. De ruimte is hier erg schaars door de combinatie van verschillende functies zoals haveneconomie, woningbouw, natuur en water en klimaatadaptatie bijvoorbeeld. De vraag is dan: hoe ga je deze functies met elkaar stroomlijnen om tot een optimale ruimtelijke uitkomst te komen? Een integrale gebiedsaanpak is hierin cruciaal. In dit project vertegenwoordigde ik het belang van deze opdrachtgever in de ‘Nationale Omgevingsvisie Extra’. Hier zijn heel veel stakeholders bij betrokken zoals de Gemeente Amsterdam, Zaanstad, de Rijkswaterstaat en Port of Amsterdam.”

Diverse opdrachtgevers

“Naast overheden horen marktpartijen tot onze opdrachtgevers. Dan denken we mee met bedrijven die bijvoorbeeld hun activiteiten willen uitbreiden of wijzigen. Deze wijziging of uitbreiding van de activiteiten kan gevolgen hebben voor de veiligheidssituatie in de omgeving. Deze gevolgen brengen we netjes in kaart. Mijn werkzaamheden hebben meestal te maken met het vinden van de benodigde afstemming met de omgeving op basis van de uitkomsten van deze studies.”

Belangrijke ontwikkelingen

“Het is een interessant speelveld vandaag de dag. Aan de ene kant is er de nieuwe Omgevingswet. Er zijn hierdoor veel organisaties die nu vragen hebben en veranderingen moeten doorvoeren om aan deze nieuwe wet te voldoen. Aan de andere kant zijn grote industriegebieden en havens bezig met de transitie van fossiele brandstoffen naar nieuwe energiedragers zoals waterstof. Deze energietransitie, samen met de circulaire economie zijn van groot belang voor het duurzaam maken van vele organisaties en de maatschappij. Deze transities brengen andere risico’s met zich mee waar we als maatschappij iets mee moeten terwijl de juridische spelregels op dit moment veranderen.”

Bijdragen aan de herinrichting van Nederland

“Onze Centre of Expertise Environmental & Industrial Safety bestaat uit ongeveer 20 collega’s. Hiervan zijn er 5 collega’s bezig met kwantitatieve risicoanalyses om de situatie in kaart te kunnen brengen. De rest van de collega’s zitten verdeeld in de bedrijfsbrandweerzorg, omgevingsveiligheid en strategie. Ik schakel zelf veel met de strategie collega’s en de collega’s die zich bezighouden met de risico analyses en omgevingsveiligheid. Het interessante is dat we met onze bijdrage Nederland herinrichten voor een betere toekomst. Dit is een mooie missie om aan te werken. Het blijft dus niet alleen bij adviezen maar deze worden daadwerkelijk uitgevoerd.”

Een positieve dynamiek met veel mogelijkheden

“Ik merk dat er een hele positieve spirit hangt in het team. Door het jaar heen spreken we ook geregeld af om een drankje met elkaar te drinken waardoor we nog hechter worden. Het contact is erg laagdrempelig wat fijn is. Ook zijn er vaak lunchlezingen waardoor we onze kennis up-to-date houden. Ik merk dat je echt alle kanten op kan gaan in het bedrijf waardoor je je veel kan ontwikkelen.

Verder is het gaaf om in een bedrijf te komen waar je qua expertise eindeloos kan blijven schakelen. Als iemand expertise heeft in een bepaald gebied, kun je altijd bij een andere collega terecht. De hulpvaardigheid onder elkaar is er enorm. Dit is super! Er zijn weinig dingen in ons vakgebied die we niet weten met zijn allen bij Royal HaskoningDHV.”

Wil jij ook impact maken met jouw bijdrage?

Dan is een rol binnen de afdeling Environment & Safety misschien wel wat voor jou.

Ontdek de mogelijkheden

CTA Environment Safety