Het succes van publieke warmtebedrijven door heel Europa is de basis geweest voor het besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat om een publieke deelname verplicht te stellen in de warmtebedrijven in Nederland. Een drastische verschuiving die start bij de gemeenten als regievoerder in de warmtetransitie; als aanjager, vormgever en uitvoerder.
Gemeenten moeten nu voor zichzelf bepalen hoe ze invloed willen en kunnen uitoefenen om de publieke waarden te borgen. En hoewel alle gemeenten deze regie in de warmtetransitie hebben gekregen van het Rijk, betekent dit niet dat alle gemeenten dezelfde inspanning kunnen leveren, of risico’s kunnen dragen. Hoe kan de gemeente de regie nemen?
Hier zijn drie stappen die gemeenten kunnen volgen om hun rol effectief te vervullen.
Uit onze praktijkervaring blijkt, dat werken vanuit een duidelijk kader essentieel is. Daarom beginnen we altijd met het bepalen van de eigen positie. Dit proces start met het erkennen van de noodzaak van de gemeentelijke rolneming in de warmtetransitie. Vervolgens verkennen we samen de mogelijkheden. Hierbij kijken we niet alleen naar de wetgeving, maar ook naar de financiële en organisatorische draagkracht en de risicobereidheid. We onderzoeken welke ambitie en wensen er zijn en houden een spiegel voor: Behaal je hiermee je doelstellingen en doe je hiermee ‘waar je voor bent’?
Wij hebben alle kennis in huis om je te begeleiden bij een verantwoord proces voor de oprichting van een warmtebedrijf of marktordening. Wij kennen de praktijk, begrijpen de juridische kaders en kunnen deze afstemmen op de onzekerheden in de projectontwikkeling. Wij adviseren en begeleiden bij het opzetten van doelmatige samenwerkingen tot (regionale) integrale publieke warmtebedrijven, door middel van:
• Het structureren van de rollen, verantwoordelijkheden en besluitvormingsprocessen (de balanswerking tussen bestuur, medezeggenschap en toezicht)
• Het bepalen van de rol van de bestuurder (in hoeverre staat de bestuurder ‘in de wind’)
• Mediation en/of gespreksbegeleiding (voorkomen van conflict)
• Invloed verkrijgen via contracten, statuten en reglementen
• Het opstellen van de propositie en identiteitsbegeleiding
• Trainingen en workshops gericht op onderhandelen
Neem contact met ons op om te ontdekken wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen en hoe wij je kunnen helpen om de warmtetransitie op een verantwoorde manier te versterken en te versnellen.
Onze adviseurs helpen u graag op weg!