Lange periodes van droogte en hoge temperaturen kunnen leiden tot een tekort aan zoet water. Dit heeft ernstige gevolgen voor drinkwaterbedrijven, landbouw, natuur en industrie. De overheid neemt verschillende maatregelen om dit probleem aan te pakken, zoals het opslaan van water tijdens natte periodes, het verminderen van regenwaterafvoer via het riool en het aanleggen van bufferzones rond natte natuurgebieden. Deze inspanningen zijn cruciaal om de beschikbaarheid van zoet water te waarborgen en de negatieve effecten van droogte te verkleinen.
Landen met waterschaarste, zoals de Golfstaten, Australië en landen in Zuid-Europa, hergebruiken al jaren behandeld rioolwater. In Spanje werd bij koninklijk besluit een kader voor watergebruik ingesteld waardoor het land jaarlijks 343 kubieke hectometer water recyclet. Ook Cyprus wint meer dan 90% van zijn afvalwater terug.
De beschikbaarheid van water in andere delen van de wereld baart zorgen. In heel Europa heeft nu 11% van de bevolking te maken met waterschaarste en dat cijfer stijgt. Als reactie hierop werd in juni 2023 de EU-regelgeving voor hergebruik van water ingevoerd om nieuwe kwaliteits-, controle- en vergunningsvereisten vast te stellen.
Hoewel regelgeving duurzame actie kan stimuleren, nemen veel industriële gebruikers ook zelf initiatief om het waterbeheer te verbeteren. Door waterbeheer centraal te stellen in hun milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) doelstellingen, laten ze zien dat ze zich inzetten voor impactvolle initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
Bij Royal HaskoningDHV helpen we onze klanten bij het ontwerpen en inzetten van de juiste waterzuiveringstechnologieën om waterhergebruik op hun locaties mogelijk te maken. Maar we willen nog verder gaan. Ons doel is om te helpen bij het opzetten van duurzame waterbeheerprocessen die de intrinsieke waarde van afvalwater erkennen als een zoetwaterbron die zowel de maatschappij als het milieu ten goede komt.
Een alternatieve zoetwaterbron die 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar is voor hergebruik is gezuiverd afvalwater (effluent). Deze eeuwige bron kan ons helpen om de zoetwatervoorraad op peil te houden tijdens perioden van droogte.
Effluenthergebruik is nog niet vanzelfsprekend. Om dit mogelijk te maken, moeten we de watervraag vanuit landbouw, industrie en natuur afstemmen op het aanbod van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dit vereist niet alleen technologische oplossingen, maar ook samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, zoals waterschappen, provincies, natuurorganisaties, drinkwaterbedrijven, projectontwikkelaars en industrieën. De kwaliteit van het geproduceerde effluent is daarbij cruciaal. Met onze kennis van nieuwe technologieën die microverontreinigingen, ziekteverwekkers en andere ongewenste componenten effectief verwijderen, kunnen we het gebruik van deze nieuwe zoetwaterbron voor toekomstige generaties mogelijk maken.
Advies over hergebruik van afvalwater
Neem contact op met onze Watertechnologie experts!