VOLT is een tool die werkt op basis van verschillende data en software om de laadinfra-behoefte van nu en voor de toekomst in kaart te brengen. De tool heeft als doel de mogelijkheden van openbare ruimte en de behoefte voor laadinfra op elkaar af te stemmen.
De prognose van de toekomstige laadbehoefte wordt met een slimme combinatie van verschillende factoren en gegevens opgesteld. Daarbij spelen meerdere belangen, zoals de behoefte van de gebruikers, het gemeentelijk beleid, de inrichting van de openbare ruimte en de druk op het elektriciteitsnet een rol.
De laadinfrastructuur speelt een belangrijke rol in de voortgang van de energietransitie en het floreren van de laadvoorzieningen van nu en de toekomst. VOLT biedt gemeenten de mogelijkheid om toekomstbestendige laadinfra te bepalen en uiteindelijk te realiseren.
Kortom, VOLT is een nieuw en grensverleggende tool die het voor gemeenten mogelijk maakt om nu te anticiperen en voor te bereiden op het straatbeeld van de toekomst.
VOLT in het kort
VOLT is een innovatieve tool die al impact heeft op verschillende locaties in Nederland. We passen de tool reeds toe in onder andere de stad Amsterdam, en de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel. Het geeft de provincies en gemeenten toegang tot de data via het dashboard en de kans om gewenste laadinfra toe te passen. Zo kan er snel worden geschakeld en actieplannen worden uitgewerkt voor meer laadinfra. VOLT is afgestemd op de lokale situaties, tot de wijk en straat nauwkeurig aan toe.
We ontwikkelen VOLT steeds verder met onze klanten. VOLT is overal te gebruiken waar behoefte is om de vraag naar laadinfrastructuur in kaart te brengen, zowel in binnen- als buitenland.
VOLT laat zien dat slim gebruik maken van beschikbare gegevens en het koppelen van data tot belangrijke nieuwe inzichten leidt. VOLT draagt bij aan zowel de mobiliteits- als energietransitie, met de innovatieve tool als hulpmiddel voor een leefbare stad en omgeving.
De elektrificatie van vervoersmiddelen die nu nog verbrandingsmotoren gebruiken, is essentieel om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat betekent dat het aantal elektrische voertuigen en de benodigde laadinfrastructuur de komende decennia fors zullen stijgen. Vanwege de impact op de leefomgeving is het cruciaal dat we een wildgroei aan laadpalen in de openbare ruimte voorkomen. Het zo goed mogelijk inschatten van deze (stijgende) behoefte is cruciaal voor de ondersteuning van mobiliteitstransitie. VOLT biedt een aanzet tot verbeteringen van mobiliteit en logistiek voor een toekomstbestendige leefomgeving in steden, op het platteland en in de verbinding tussen beide.
VOLT draagt bij uitstek bij aan de energietransitie door een efficiënter energieverbruik mogelijk te maken. Daarmee zorgt de tool voor een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en grondstoffen. VOLT heeft daarbij ook zichtbaar een positief effect op verbetering van de luchtkwaliteit.
We maken een slimme combinatie van openbare en commerciële data over het gebruik van elektrische voertuigen in de omgeving, de huidige laadinfra, de vraag naar laadpalen met de netcapaciteit en de bestaande inrichting van de openbare ruimte. Al deze gegevens komen uit algemeen geaccepteerde externe bronnen, zowel landelijk als lokaal, zowel openbaar als aangekocht. We verrijken deze data met onze inhoudelijke vakkennis vanuit Royal HaskoningDHV, bijvoorbeeld over huidig en toekomstig gebruik en laadgedrag.
De uitwerking van de analyse wordt op een gebruikersvriendelijk en toegankelijk platform tot op de wijk aan toe specifiek weergegeven, volledig op maat gemaakt. Op het platform wordt onder andere gebruik gemaakt van plankaarten om de gewenste laadinfrastructuur gedetailleerd weer te geven. Per laadpaal kun je hiermee het besluitvormingsproces traceren en inzichtelijk maken doordat de locatie op een kaart wordt ingetekend.
Het locatieplan is toegankelijk voor opdrachtgevers en alle andere stakeholders in een innovatief en gebruiksvriendelijk online platform. Betrokkenen kunnen de kaarten verder verfijnen en up-to-date houden. Opdrachtgevers krijgen de sleutel in handen om het precieze benodigde aantal laadpalen te plaatsen op de meest wenselijk plek.
Het ‘user management’, de autorisatie en beveiliging voldoen aan GDPR-richtlijnen voor alle betrokken stakeholders.