13-04-2023

Twee keer genomineerd voor De Vernufteling 2023

Ook drie keer kans op de Publieksprijs
Lees meerLees meer

Van de vijf genomineerde projecten die kans maken om door de vakjury van De Vernufteling te worden uitgeroepen tot het meest innovatieve ingenieursproject met maatschappelijke meerwaarde, zijn er maar liefst twee van ons; Digital Twin en Ephyra. Met deze twee inzendingen en ons project Hergebruik viaductliggers, dingen we ook nog eens mee naar de Publieksprijs. 

De Vernufteling wordt uitgereikt op 11 mei 2023. 

Trofee De Vernufteling

Digital Twin WBL 

Onze eerste kanshebber voor De Vernufteling is Digital Twin, waarmee het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) wordt geholpen bij zijn digitale transformatie. Het afvalwatertransportsysteem van WBL bestaat uit 149 rioolgemalen en 17 zuiveringsinstallaties. Om in de gaten te houden of het watertransport naar wens verloopt, hebben wij in nauwe samenwerking met WBL een digital twin van dit systeem gemaakt. Deze digitale kopie van het watertransport bestaat uit twee componenten: een platform waar meetgegevens verzameld worden en een controlesysteem gebaseerd op machine learning. Hiermee worden de bedrijfsvoering en het onderhoud een stuk efficiënter en dus goedkoper.


Waterbedrijf Limburg digital twin

Slibvergisting Ephyra 

Ook onze innovatieve oplossing voor Slibvergisting Ephyra dingt mee naar de juryprijs. De zuiveringsinstallatie van Sleeuwijk, waar het slib van 450.000 inwoners dat overblijft na de waterzuivering wordt vergist, draait op Ephyra. De prestaties in de praktijk zijn indrukwekkend. Een Ephyra-installatie breekt 20% tot 30% meer organische stof af dan een conventionele gistingsinstallatie. Dit resulteert in een 20% tot 30% hogere productie van biogas en reduceert de hoeveelheid restslib. Het verhogen van de terugwinning van energie uit afvalwater is een waardevolle stap richting een energie-neutrale waterschapsector. De lagere kosten dragen bij aan de beheersing van de waterschapsbelasting, waardoor ook de belastingbetaler profiteert.

 
Ephyra installatie

Publieksprijs 

Niet alleen deze twee inzendingen voor De Vernufteling dingen ook mee naar de Publieksprijs, ook onze derde inzending: Hergebruik viaductliggers, is een kanshebber. Dit project toont aan dat viaductliggers prima gerecycled kunnen worden. Betonnen liggers kunnen opnieuw minimaal een eeuw mee als onderdeel van nieuwe, circulaire viaducten. Hergebruik dringt het gebruik van primaire grondstoffen met 93% terug, zorgt voor 87% CO2-besparing en een beperking van 73% op de milieueffecten. Daarmee is er een duurzame oplossing gevonden voor het kostbaarste onderdeel van het bouwwerk.

Hergebruik liggers
Language is changing...