De Einstein Telescope wordt Europa’s meest geavanceerde observatorium voor zwaartekrachtsgolven ooit. De unieke ondergrondse telescoop kan wetenschappers nieuwe inzichten verschaffen in de ontstaansgeschiedenis van het heelal.
Nederland, België en Duitsland onderzoeken samen of ze dit observatorium van wereldklasse kunnen huisvesten, met Zuid-Limburg als locatie. Het Nederlandse adviesbureau Tunnel Engineering Consultants (TEC), de permanente joint venture tussen Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos zal in samenwerking met Amberg, Lombardi en Tractebel, hiervoor de technische haalbaarheidsstudie uitvoeren.
Grote wetenschappelijke betekenis
Het observatorium is van grote betekenis voor de internationale natuur- en sterrenkunde. Het is qua belang wellicht het beste te vergelijken met CERN in Genève, de grootste deeltjesversneller ter wereld.
Met de Einstein Telescope gaan onderzoekers onder andere op zoek naar het geboorteproces van zwarte gaten en naar neutronensterren. Wetenschappers kunnen dan bijvoorbeeld zwarte gaten horen botsen en kennis opdoen over het vroege heelal, direct na de oerknal, iets wat nog nooit eerder is gelukt.
De Einstein Telescope krijgt een driehoek van drie vacuümgangen, elk tien kilometer lang, op 250 tot 300 meter onder het aardoppervlak. Daar worden met gevoelige lasers en trillingsvrij opgehangen spiegels continu zwaartekrachtsgolven gemeten. De Einstein Telescope zal duizend keer meer zwaartekrachtsgolven detecteren dan zijn voorgangers.