Vermindering van CO2-uitstoot vrachtwagens bij pilot Provincie Zuid-Holland

08-05-2025
De provincie Zuid-Holland heeft recent een pilot uitgevoerd om te onderzoeken wat het effect is van het geven van prioriteit aan vrachtwagens bij intelligente verkeerslichten (iVRI). Deze pilot vond plaats op de Connected Transport Corridor Zuid-Holland, op een tweetal kruispunten op de N59, welke in beheer zijn bij Rijkswaterstaat. Het doel was om te bepalen of het verlenen van prioriteit aan vrachtwagens via de Talking Traffic keten de stopkans zou verlagen en daarmee de duurzaamheid (uitstoot) zou verbeteren.

Uitvoering van de pilot

Tijdens de pilot, die plaatsvond in januari 2025, zijn gegevens verzameld over twee weken. In totaal werden 117 vrachtwagens geregistreerd die een bepaalde mate van prioriteit kregen bij de verkeerslichten. Dit gebeurde op basis van communicatie tussen de boordcomputers in de vrachtwagens en de intelligente verkeerslichten die uitgerust zijn met de verkeersregelapplicatie Flowtack van Royal HaskoningDHV. De communicatie verliep via een Signal Request Message (SRM) als onderdeel van het Talking Traffic ecosysteem. Hoewel de communicatie nog niet altijd vlekkeloos verliep, had dit geen grote invloed op de verleende prioriteit.
Truck in Zuid Holland

Resultaten en bevindingen

De resultaten van de pilot toonden aan dat vrachtwagens die prioriteit kregen, minder vaak hoefden te stoppen bij de verkeerslichten. Zonder prioriteit was de kans dat een vrachtwagen moest stoppen 39%, terwijl dit met prioriteit daalde naar 33%. Dit betekent dat vrachtwagens met prioriteit soepeler door het verkeer konden rijden, wat de efficiëntie van het vrachtverkeer ten goede kwam. Daarnaast werd door de verminderde stopkans het brandstofverbruik met 8,8 liter per kruispunt per jaar verminderd. Door de vermindering van het aantal stops werd de CO2-uitstoot per kruispunt met 21,1 kg per jaar verlaagd. Deze resultaten zijn veelbelovend en laten zien dat het geven van prioriteit aan vrachtwagens niet alleen de doorstroming verbetert, maar ook bijdraagt aan een vermindering van het brandstofverbruik en daarmee de uitstoot.

In deze pilot ging het nog om lage aantallen verbonden vrachtwagens, bij opschaling zullen de resultaten een veel grotere impact hebben op de doorstroming, besparing in dieselverbruik en CO2 uitstoot vermindering.

In deze kleinschalige pilot hebben we veel geleerd over het effectieve gebruik van iVRI's, en het is mooi om te zien dat vrachtwagenprioriteit aantoonbaar leidt tot een betere doorstroming en vermindering van uitstoot. Het opschalen van deze toepassing bij iVRI's kan zeker leiden tot prachtige resultaten.

Sander BoeleProjectleider CTC

Wetgeving en toekomst

De nieuwe CO2-wetgeving voor zware wegvoertuigen vereist dat de uitstoot in 2030 met 45% wordt verminderd ten opzichte van 2019, en in 2040 zelfs met 90%. De resultaten van deze pilot laten zien dat het prioriteren van vrachtverkeer direct kan bijdragen aan het behalen van deze doelen door de efficiëntie van vrachtverkeer te verbeteren en de uitstoot te verminderen.

Conclusie

De pilot in Provincie Zuid-Holland heeft aangetoond dat het geven van prioriteit aan vrachtwagens bij verkeerslichten een positief effect heeft op de doorstroming en efficiëntie van het vrachtverkeer. Hoewel er enkele technische uitdagingen waren, zijn de resultaten veelbelovend. De maatregel draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik, wat gunstig is voor zowel de transporteurs als het milieu.

Aan de slag  voor duurzame mobiliteit? - Onze adviseurs helpen u graag op weg!

Aan de slag voor duurzame mobiliteit?

Onze adviseurs helpen u graag op weg!

Language is changing...