Eindhoven en een datagedreven toekomst

Data-ambities omzetten in een gedetailleerde strategie. In het hart van het Nederlandse technologieproject Brainport wil de stad Eindhoven een leider worden in datagedreven gemeentelijke activiteiten. Om een duidelijke visie op te bouwen over hoe de stad data in de toekomst wil gebruiken, heeft de stad Eindhoven Novius benaderd voor hulp bij het opstellen van een scherpe strategie.
Eindhoven-plots-a-data-driven-future-H

Feiten

 • Klant
  Gemeente Eindhoven
 • Locatie
  Nederland
 • Uitdaging
  Een strategie ontwikkelen voor de toekomstige datavaardigheden van de stad.
 • Oplossing
  Een gedetailleerd, zeven-sporen veranderingsprogramma dat de visie van de stad omvat, plus korte- en langetermijndoelen.

Het hart van technologische innovatie

De uitdaging

Eindhoven ligt in het centrum van Brainport Eindhoven, een regio in Nederland die gewijd is aan technologische innovatie met meer dan 5.000 organisaties die samenwerken aan baanbrekend onderzoek en ontwikkeling. Deze combinatie van technologie, kennis en creativiteit trekt getalenteerde werknemers, ambitieuze studenten en vooruitstrevende bedrijven naar de stad. Vanuit Nederland en daarbuiten. Eindhoven wil een datagedreven stad zijn met het vertrouwen van alle belanghebbenden. Om dit te bereiken, had de stad een duidelijke visie nodig op de manier waarop ze datavaardigheden kon opbouwen en data zo effectief mogelijk kon gebruiken. Daarom hebben ze Novius (onderdeel van Royal HaskoningDHV-bedrijf) benaderd voor deskundige ondersteuning.

Een uitgebreid dataplan

De aanpak

We hebben samen met de stad Eindhoven een datastrategie ontwikkeld die het waarom, het wat en het hoe voor het dataplan bevat.
De visie en doelstellingen van Eindhoven zijn vertaald naar een veranderplan met zeven sporen, waarin de volgende stappen van de stad worden beschreven:

 1. Data governance
 2. Data-organisatie
 3. Competenties
 4. Architectuur en technologie
 5. Datakwaliteit
 6. Beveiliging en privacy
 7. Gebruik van data

Het team kan dit kader gebruiken bij het nemen van beslissingen over de toekomst van de stad en investeringen

Hoge ambities, uitvoerbare plannen

De impact

De stad Eindhoven heeft haar nieuwe datastrategie gebruikt om een toekomstbestendige data-infrastructuur op te bouwen en om meer inzicht te krijgen in alle verschillende initiatieven van de stad.
Dit heeft op zijn beurt de waarde vergroot die geleverd kan worden aan burgers, ondernemers, onderwijsinstellingen en bezoekers.
Pim Roessink - Senior business consultant

PimRoessink

Senior business consultant

Language is changing...