De ambities voor veel woningbouw, economische activiteit, wetenschappelijke innovatie, duurzame mobiliteit en klimaatadaptatie vragen bij elkaar (veel) meer ruimte dan er is. Voor wonen, werken en de campus beslaan de plannen en wensen een kleine 190.000 vierkante meter, de fietsenstallingen moet bijna 30.000 fietsen kunnen bergen. Deze stapeling van ambities vraagt om slimme oplossingen en om keuzes.
We brengen feiten en cijfers boven water en vertalen die naar integrale combinaties van oplossingen, waardoor er in de beperkte ruimte méér kan. De voetganger staat steeds op één en het wegnemen van mobiliteitsknelpunten gaat gepaard met het bereiken van de woningbouwdoelen, met oog voor duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit.
We hebben het ruimtebeslag van wensen en oplossingen helder en realistisch in beeld gebracht voor opdrachtgevers, stakeholders en omwonenden. Samen zorgen we dat het gaat leven en creëren we draagvlak.
Eind 2024 liggen er drie kansrijke oplossingsrichtingen, waarna in 2025 een doorontwikkeling volgt naar één voorkeursvariant voor het gehele gebied. Naar verwachting kan de gefaseerde uitvoering in 2030 starten.
De MIRT-verkenning verheldert en faciliteert het keuzeproces en zorgt voor betrouwbare beslisinformatie. Er ligt een beoordelingskader waaraan de oplossingsrichtingen getoetst worden. Wij hebben het beoordelingskader vertaald naar de Leidse situatie en leveren de input als basis voor gefundeerde en gedragen keuzes met een zo stevig mogelijk maatschappelijk draagvlak. Zo gaan we op weg naar een nieuw stationsgebied, klaar voor de toekomst. Een dynamisch gebied, schakel tussen het Leiden Bio Science Park en de historische binnenstad, waar de verschillende, elkaar beïnvloedende functies in balans zijn en waar mensen comfortabel en veilig kunnen wonen, werken, studeren en reizen.
Onze adviseurs helpen u graag op weg.