Maak kennis met Janine, Strategisch Adviseur Water

Janine is al bijna 25 jaar in dienst bij Royal HaskoningDHV, een erg mooie mijlpaal in 2023. Binnen haar rol houdt ze zich bezig met diverse en belangrijke onderwerpen in de watersector. Dat betreft onderwerpen die de hele waterketen omvatten, van drinkwaterproductie tot en met afvalwaterzuivering. De interactie met de omgeving is hierin heel belangrijk. Benieuwd naar de mooie momenten die zij tijdens haar werk ervaart? Lees dan snel verder!
Janine foto

Ik vind het heel fijn als ik opdrachtgevers antwoord kan geven op hun vraag, en het liefst ook de vraag achter de vraag, met een advies waar zij echt wat mee kunnen.

Janine Leeuwis-TolboomStrategisch Adviseur Water

Mijn loopbaan bij Royal HaskoningDHV

“Tijdens mij studie Land & Water Management aan de universiteit van Wageningen wist ik nog niet goed welke kant ik op wilde met de kennis uit de studie. Ik wilde graag werkervaring opdoen bij een waterschap of een adviesbureau, en kon voor een stage terecht bij het toenmalige ‘DHV’. Toen ik hier binnenkwam wist ik meteen: dit is wat ik wil! Ik vond het mooi dat ik betekenisvolle opdrachtgevers zoals drinkwaterbedrijven, waterschappen en provincies echt kon helpen met mijn kennis. Bovendien was ik onder de indruk van mijn collega’s, er lopen hier zoveel slimme mensen rond, op elke vraag is een antwoord. Dit bood (en biedt nog steeds!) mij een fijne werkplek met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap, in relevante projecten voor hele diverse opdrachtgevers.

Het leuke is dat ik niet het gevoel heb dat ik al 25 jaar hetzelfde werk doe. Dat is ook niet zo. Ik ben begonnen als expert waterwinning en -beheer en ben doorgegroeid naar adviseur en projectleider. Ook heb ik in het lijnmanagement mogen zitten. Uiteindelijk adviseer ik het liefste in direct contact met mijn klanten, dus dat is wat ik momenteel ook doe. Het is fijn dat ik zo mijn eigen loopbaan kan creëren binnen de organisatie.”

De taal van de opdrachtgever spreken

“In mijn werk als strategisch adviseur gaat het vaak meer over bestuurlijke en organisatorische processen dan over de inhoud, maar toch blijft kennis van de inhoud belangrijk. Je moet als adviseur begrijpen waar het in de watersector over gaat en de taal van de opdrachtgever spreken, zowel van de werkvloer als de bestuurskamer. De vaktermen en afkortingen die daarbij horen, leer je door de jaren heen. Een kunstwerk is in de watersector iets anders dan in het museum en een SD is geen foto-opslagkaartje. Die taal moet je jezelf eigen maken, maar dit gaat snel genoeg haha! Het helpt enorm als je een brede interesse hebt en het leuk vindt om van opdrachtgevers en collega’s bij te leren.

Na al die jaren leer ik ook nog steeds bij door vragen te stellen over hoe dingen in elkaar zitten. Iedereen in het vakgebied vindt het gelukkig ook erg leuk om over haar of zijn specialisme te vertellen. Binnen onze eigen organisatie worden er bijvoorbeeld vaak lunchlezingen georganiseerd over onderwerpen die net iets verder van mijn eigen werk afstaan, maar wel superinteressant zijn, zoals digitaliseren, de energietransitie of biodiversiteit. En het leuke is dat er altijd wel weer haakjes zijn met wat ik doe in mijn werk.”

Impactvolle projecten

“Als strategisch adviseur heb ik het afgelopen jaar veel gewerkt aan projecten die te maken hebben met het voor de toekomst veiligstellen van de drinkwatervoorziening. Onder andere klimaatverandering zorgt ervoor dat bronnen voor drinkwater minder beschikbaar worden, terwijl de vraag naar water toeneemt, ook door bevolkingsgroei. In een project ging ik op zoek naar nieuwe bronnen voor drinkwater, in een ander project ging ik na of nieuwe grondwaterwinningen in een gebied mogelijk zouden zijn, zonder nadelige effecten op de omgeving. Waterbesparing is daarbij ook een belangrijk onderwerp, dus ook daar kijk ik naar. Is het echt wel nodig om drinkwater te gebruiken voor bepaalde toepassingen, of is bijvoorbeeld gebruik van regenwater of gezuiverd afvalwater een alternatief?

Ik kan niet zelf alle benodigde kennis in deze projecten inbrengen, maar het is wel mijn rol om slim de juiste disciplines bij elkaar te zetten. Samen met bijvoorbeeld technologen, ecologen en planologen komen we tot integrale oplossingen en daarbij is ook juridische en bestuurskundige kennis nodig. Het is toch mooi dat dat allemaal in huis is! Dit zijn wel echt projecten die er toe doen en daar haal ik veel energie uit. Ik lever bruikbare producten op, ook in de vorm van innovatieve rapporten, zoals een iReport.”

Het mooiste van mijn werk

“Ik vind het heel fijn als ik opdrachtgevers antwoord kan geven op hun vraag, en het liefst ook de vraag achter de vraag, met een advies waar zij echt wat mee kunnen. Bij strategische adviezen betekent dat vaak dat het naar een directie of bestuur gaat. Het is gaaf als het proces daarna ook daadwerkelijk in gang wordt gezet met de realisatie van projecten. Wij hebben dan met onze adviezen de basis gelegd. Dit is de manier waarop ik mijn kennis en vaardigheden inzet voor een duurzame watervoorziening en klimaatbestendig waterbeheer in Nederland.”

Wil jij ook bijdragen aan de watertransitie in Nederland?

Dan is de vacature voor Strategisch Adviseur Water misschien wel wat voor jou!

watertransitie CTA
Language is changing...