Maak kennis met Jeska, Adviseur Duurzame Mobiliteit, Gedrag & Omgevingsmanagement

Na afronding van haar masters in Society, Sustainabilty & Planning en Sociale Psychologie, startte Jeska als trainee binnen ons bedrijf. Na meegedraaid te hebben op twee afdelingen, is ze nu Adviseur Duurzame Mobiliteit, Gedrag & Omgevingsmanagement. Lees verder en ontdek hoe het traineeship haar beviel!
Jeska de Ruiter

Doordat ik in verschillende teams heb gewerkt en veel kennisgemaakt heb buiten mijn team, heb ik tijdens mijn traineeship veel mensen leren kennen.

Jeska de RuiterAdviseur Duurzame Mobiliteit, Gedrag & Omgevingsmanagement

De zoektocht naar een eerste baan

“Tijdens mijn Bachelor Psychologie was ik zoekende naar een werkveld waarin ik de kennis van gedrag kon toepassen. Door mijn interesse in duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling kwam ik uit bij de Master Society, Sustainabilty en Planning, sociale planologie dus. Tijdens deze master heb ik een heel integrale blik ontwikkeld, waarin ruimtelijke ontwikkelingen vanuit verschillende perspectieven heb leren bekijken. De gedragskant bleef hierin echter een beetje achter, dus besloot ik na het afronden van deze master nog door te studeren en de master Sociale Psychologie in Amsterdam te volgen. In dat jaar heb ik allerlei handvatten, technieken en theorieën aangeleerd die ik kon toepassen in een toekomstige baan.”

“Daarna was het tijd voor de zoektocht naar die baan. Er was, zoals verwacht, geen standaard vacature voor een ‘psycholoog-planoloog’. Het was dus even goed zoeken naar een functie die paste bij mijn brede achtergrond. Via via kwam ik gelukkig in contact met Royal HaskoningDHV en kon ik starten aan een traineeship, waarin ik twee keer een half jaar mee zou werken bij verschillende afdelingen. Hierdoor kon ik vanuit verschillende invalshoeken kijken naar een probleem, iets wat mij ideaal leek bij de start van mijn carrière en ook nodig in een samenleving met complexe problematiek.”

De grote voordelen van een traineeship

“Omdat ik als proefkonijn startte aan dit traineeship, duurde deze in totaal een jaar. Dit is dus iets korter dan de duur van het traineeship dat in 2024 start, dat is namelijk anderhalf jaar. In mijn eerste half jaar werkte ik in het omgevingsmanagementteam en het tweede half jaar in het mobiliteitstransitieteam. Doordat ik in verschillende teams heb gewerkt en veel kennisgemaakt heb buiten mijn team, heb ik tijdens mijn traineeship veel mensen leren kennen. Het leuke aan al die kennismakingsgesprekken is dat je merkt dat iedereen met wie je praat echt een passie heeft voor hetgeen dat diegene doet. Met ieder gesprek kom je er steeds beter achter wat je zelf leuk zou vinden om te doen en waar je met jouw passie het beste zou passen. Hierdoor ben je na je traineeship echt in staat een goede keuze te maken.”

“Tijdens het traineeship word je gezien als volwaardig junior medewerker. Dit betekent dat je soms ondersteunende werkzaamheden doet om het werk te leren kennen, maar als je het zelf wilt, is er ook zeker de kans om zelf verantwoordelijkheid te pakken.”

Een diversiteit aan projecten

“Een mooi voorbeeld van een project tijdens mijn traineeship was de herinrichting van een wijk in Muiden. Een integrale opdracht waar collega’s vanuit meerdere teams aan meewerkten. Het leuke aan dit project was dat ik er ook achter kwam hoe de beginfase van een ruimtelijk project werd aangepakt vanuit RHDHV. Van klantcontact tot uitvoering. Het was een project waarin ik vanuit mijn collega echt de ruimte kreeg om hier zelf verantwoordelijkheid te pakken. Spannend, maar ook ontzettend leerzaam.”

“Andere projecten waaraan ik tijdens mijn traineeship gewerkt heb, zijn bijvoorbeeld een dijkversterkingsproject, een project over welzijn, een project over beleidskaders rondom zon- en windprojecten, participatieprojecten en veel projecten op het gebied van duurzame mobiliteit. Juist door mee te werken aan uiteenlopende opdrachten, kom je er achter wat je wel, en ook zeker wat je minder leuk vindt.”

Het fijne aan werken bij Royal HaskoningDHV

‘’Het fijne aan werken bij Royal HaskoningDHV is dat er heel veel leuke en warme collega’s werken. Als je er even niet uit komt, hoef je iemand maar aan te schieten of een chat te sturen. Met of zonder een kop koffie, iedereen neemt echt even de tijd om naar je te luisteren en je te helpen. Dat maakt onze organisatie echt een hele fijne plek om je carrière te beginnen.”

“Een ander pluspunt is dat we een ontzettend groot netwerk van collega’s hebben. Bijna alle expertise die nodig is om een project tot een succes te maken, zijn binnen handbereik. Tot slot vind ik het heel fijn dat ik tussen collega’s zit die allemaal samenwerken aan projecten die de wereld weer een beetje beter maken.”

Kick-start je carrière met een traineeship!

Ons traineeship Mobility & Environment biedt jou de kans om jezelf breed te oriënteren zonder dat je direct een keuze hoeft te maken. In dit anderhalf jaar durende traineeship werk je namelijk aan uitdagende projecten binnen verschillende domeinen, zodat je zelf kan ontdekken wat het beste bij je past.

Stedelijk gebied
Language is changing...