22-02-2023

Maak kennis met Marcel, Cost Engineer & Risk Manager

Als Cost Engineer & Risk Manager heeft Marcel een veelzijdige baan in de wereld van drinkwater- en afvalwaterzuivering in binnen- en buitenland. In combinatie met de maatschappelijke relevantie van de baan is Marcel erg blij met deze positie bij Royal HaskoningDHV. Benieuwd met welke projecten je te maken krijgt als Cost Engineer & Risk Manager? Lees dan snel verder!
marcel bakker

Fijn is dat je bij Royal HaskoningDHV zelf alles in de hand hebt om je te ontwikkelen op de manier die bij jou past.

Marcel BakkerCost Engineer & Risk Manager

Nationale en internationale projecten

“Als Cost Engineer & Risk Manager focus ik me in Nederland op de start van projecten in de vorm van haalbaarheidsstudies, het voorontwerp en het definitieve ontwerp. Ik help dan bijvoorbeeld een opdrachtgever met vraagstukken die gaan over het zoeken van nieuwe bronnen voor drinkwater. Waar kan ergens anders water vandaan gehaald worden dan de huidige bronnen? Welke zuiveringstappen en transportleidingen zijn nodig om een nieuwe zuivering te creëren en wat kost dat dan qua investering en exploitatiekosten? Dit zijn allerlei vraagstukken waar ik samen met mijn collega’s oplossingen voor aandraag bij de opdrachtgever. Door een multi-criteria analyse kom ik dan uit op het beste advies. Denk aan criteria zoals omgevingsmanagement, de haalbaarheid van investerings- en operationele kosten, duurzaamheid en toegepaste technieken. Ook kan het zijn dat ik gedurende een project meeloop bij het opstellen van een standaardsystematiek voor kostenramingen (SSK-CROW). Hier werken wij en onze klanten veel mee in Nederland.

Daarnaast ben ik betrokken bij veel internationale projecten, dit is een hele leuke bijkomstigheid in mijn vakgebied. Een van mijn projecten heb ik gedaan in Manilla. Er staan hier veel gemalen om ervoor te zorgen dat het overtollige water, waar Manilla veel mee heeft te maken, de stad weer kan verlaten. In Afrika en Vietnam heb ik ook projecten kunnen uitvoeren en kunnen helpen door het opstellen van verschillende kostenramingen.”

Werken met een innovatieve tool

“Bij Royal HaskoningDHV werk ik met een innovatieve tool die ik in 2007 heb ontworpen. Deze tool helpt mij enorm bij mijn projecten. Het is een kostencalculator die momenteel wordt gebruikt door alle 10 de waterbedrijven in Nederland. De reden voor deze tool is ontstaan vanuit het feit dat drinkwaterbedrijven enorm moeten investeren om ons drinkwatersysteem goed en betrouwbaar te houden. Denk aan veranderingen van het klimaat en wat dat betekent voor de beschikbaarheid van bronnen en verbruik van drinkwater. Het is daarom belangrijk dat water op verschillende manieren kan worden gewonnen. Op deze manier ben je niet afhankelijk van 1 rivier of alleen grondwaterbronnen die langzaamaan opdrogen. Dit heet een multi-bronnen strategie. Met de invoer van basis kengetallen (leidingen, diameters en processen) kan de tool aangeven welke alternatieven het beste zijn voor waterwinning.”

Een team met veel expertise

“Het is belangrijk dat meerdere disciplines samenwerken vanuit het proces, de technologie en de kostenkant om de beste resultaten te behalen. Mooi is dat deze samenwerking mogelijk is bij Royal HaskoningDHV door de brede kennis die hier aanwezig is. Elke keer zijn er wisselende samenstellingen bij projecten. Dit kunnen dan collega’s zijn in de procestechnologie, omgevingsmanagement of asset management bijvoorbeeld. Ook kunnen we met onze kennis niet alleen het bedrijfsonderdeel Water & Maritime helpen, maar ook Industry & Buildings met bepaalde verzoeken of adviezen. Je bent dus echt breder inzetbaar wat mijn werk erg leuk maakt.”

Jezelf ontwikkelen op jouw eigen manier

“Fijn is dat je bij Royal HaskoningDHV zelf alles in de hand hebt om je te ontwikkelen op de manier die bij jou past. Door om je heen te kijken en te vragen kom je vanzelf op interessante onderwerpen die je interesseren en uiteindelijk het bedrijf revenuen opbrengt. Ik ben zelf persoonlijk meer gegaan naar de innovatiekant, bijvoorbeeld met die tool. Ik ben erg toekomstgericht en vind het leuk om daar dan dingen voor te ontwikkelen. Door de diversiteit aan projecten bezoek je vele drinkwaterlocaties/ afvalwaterzuiveringen en is er interactie met de opdrachtgevers wat het erg dynamisch maakt.”

Wil jij je ook ontwikkelen op jouw eigen manier?

Dan is de vacature voor Cost Engineer misschien wel wat voor jou!

drinkwaterzuivering
Language is changing...