Maak kennis met Peter, Project- en procesmanager duurzame mobiliteit

Al sinds 1999 is Peter met veel plezier aan de slag gegaan bij onze organisatie. Met een team aan collega's ontwikkelt hij maatschappelijk relevante (technische) oplossingen met als doel een vlot, veilig en voorspelbaar mobiliteitssysteem. Benieuwd hoe hij zijn rol bij Royal HaskoningDHV ervaart? Lees zijn verhaal!
peter traas

De ontwikkelingskansen zijn in principe onbeperkt. Het is aan jou wat je daar mee doet!

Peter TraasProject- en procesmanager duurzame mobiliteit

Een familiecultuur omringd door specialisten

“Als dé integrale mobiliteitsexperts van Nederland leveren wij met ruim 150 collega’s op basis van ons vakmanschap, de regionale aanwezigheid en onze kennis van beleid en strategie, duurzame oplossingen voor complexe mobiliteitsopgaven. In het duurzame mobiliteitsteam zijn we koploper in het ontwikkelen van maatschappelijk relevante (technische) oplossingen met als doel een vlot, veilig en voorspelbaar mobiliteitssysteem. Ik werk aan afwisselende en uitdagende projecten op landelijk, regionaal of lokaal niveau. Samen met topspecialisten die graag willen samenwerken in een platte netwerkorganisatie die aanvoelt als een familiecultuur.”

De start in 1999 tot aan vandaag de dag

“Toen ik in 1999 bij de organisatie ging werken had ik nauwelijks een beeld van zowel de organisatie als de mobiliteitsgroep. Na een paar weken zei ik thuis: "Wat een interessant bedrijf en wat een mogelijkheden, hier zie ik mij over 10 jaar nog wel werken". Het is nu inmiddels 2023, dit doel is dus ruimschoots behaald met veel plezier, haha!”

 

“Ik werk nog steeds bij Royal HaskoningDHV om verschillende redenen. Iedereen heeft met mobiliteit te maken zodra je thuis de deur uitgaat. Dat betekent ook dat ons werk maatschappelijk erg leeft en mensen er iets van vinden. Royal HaskoningDHV geeft mij de mogelijkheid om te werken aan projecten met veel verschillende belangen en daardoor maatschappelijke discussie. Het geeft mij een kick omdat steeds weer blijkt dat wij in staat zijn om met een team van bevlogen collega's en kritische stakeholders een proces te doorlopen dat resulteert in genomen besluiten. Wij krijgen dingen voor elkaar en mensen bij elkaar. Ook in projecten waar dat, voordat wij erbij betrokken werden, in de jaren daarvoor dit maar niet lukte.”

Meer over mijn rol

“Als Project- en procesmanager merk ik dat mijn werk erg afwisselend is en dat vind ik fijn. Zo was ik in een vorig project een projectmanager van een MIRT-planuitwerking voor de vervanging van een brug in de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl in opdracht van Rijkswaterstaat. Voor twee noordelijke provincies en drie gemeenten heb ik als procesregisseur de basis gelegd voor een doorfietsroute tussen de twee grootste steden in Noord-Nederland. Ook de rol die ik had als projectleider voor het opstellen van een strategische mobiliteitsvisie voor een grote gemeente in Overijssel was een mooie klus. De afgelopen jaren ligt het accent in mijn werkzaamheden vooral bij grote en complexe (mobiliteits)studies voor publieke opdrachtgevers.”

De juiste puzzel leggen

“Wat ik mooi vind is om mensen met uiteenlopende meningen bij elkaar te krijgen en dat het dan toch lukt tot een gedragen oplossing te komen. Waarbij het niet altijd zo is dat iedereen het eens is, maar wel dat er begrip is voor de gekozen oplossing.”

“Ik vind het ook interessant om “de puzzel gelegd te krijgen”. In mijn projecten werk ik met veel collega’s en andere vakgebieden samen. Alleen zou ik mijn project niet kunnen uitvoeren. In alle jaren dat ik nu bij de organisatie werk is het nog nooit voorgekomen dat wanneer ik een vraag of een collega nodig had ik intern geen antwoord of hulp kreeg. Echt gaaf om te zien dat je collega’s bereid zijn je te helpen en dat wij alle kennis in huis hebben. Een voorbeeld is een akoestisch onderzoek voor de geluideffecten van de herinrichting van een weg. Of het doorrekenen met een verkeersmodel van toekomstscenario’s van een nieuwe wegenstructuur. De collega’s met wie ik werk zijn allemaal fijne mensen die binnen hun vakgebied behoren tot de top van Nederland. Dit geeft mij een vertrouwd gevoel en sterkt mij in mijn rol. Hierdoor kan ik betrouwbare adviezen uitbrengen, waardoor onze opdrachtgevers betere besluiten kunnen nemen.”

Een fijne en persoonlijke werksfeer 

“Onze groep Mobiliteit is qua organiseren van niet-werkgerelateerde activiteiten de actiefste groep binnen onze organisatie. In Amersfoort hebben we een hardloopgroepje tussen de middag of we gaan mountainbiken. We hebben ook jaarlijkse uitjes. We zijn al naar Berlijn, Parijs en Terschelling geweest. Ik ben benieuwd wat de volgende bestemming wordt. Het leuke van die uitjes is het persoonlijke contact met de collega’s en dat wij zelf de excursies organiseren, soms vakgerelateerd, maar soms ook niet, een echte beleving!”

“Leuk ook dat onze manager Bart een ‘actief baasje’ is in dit soort initiatieven en leuk ook dat hij competitief is en bijvoorbeeld naar ons uitje Port-Zelande zelf op de fiets is gegaan met een paar collega’s. Fijn dat we naast gedrevenheid in ons werk ook gezelligheid hebben met echte persoonlijke contacten en verbinding met elkaar met collega’s van Maastricht tot Groningen waarbij je natuurlijk zelf de vrijheid hebt waar je wel en niet aan meedoet.”

Volop ontwikkelen in een netwerkorganisatie

“De ontwikkelingskansen zijn in principe onbeperkt. Het is aan jou wat je daar mee doet! Zo ben ik zelf gestart als verkeerskundige en werk ik nu als Project- en procesmanager. Je kunt je ook verbreden/ specialiseren naar bijvoorbeeld verkeersveiligheid, verkeersmodellen, of soms bij andere adviesgroepen beginnen en doorstromen naar de afdeling mobiliteit. Zo’n overstap is vaak snel te realiseren, als het nodig is voor jouw ontwikkeling dat je elders beter op je plek dan wordt dat geregeld.”

“Verder hebben we een scala aan opleidingsmogelijkheden en kun je in ontwikkelgesprekken jouw eigen richting aangeven. Mooi ook dat je focus kunt leggen op de werken in het buitenland of juist in de regio waar je zelf woonachting bent om hier bij te dragen aan een betere leefomgeving. Er is een goede samenwerking tussen onze specialisten groepen in Amersfoort en de regio’s waardoor deze groepen in staat zijn elkaar te mobiliseren en een hecht (project) team te vormen. Fijn ook dat het hoger management betrokken is als je een goede klanttevredenheidsscore of resultaat behaalt; niet alleen om je te feliciteren, maar ook door te vragen waar deze resultaten vandaan komen en wat anderen daar van kunnen leren. Het delen van kennis is kenmerkend voor onze organisatie en vindt bijvoorbeeld ook plaats in onze periodieke projectmanagers decathlon waar je met projectmanagers vanuit alle business lines bijvoorbeeld dilemma’s bespreekt, wat je geleerd hebt en hoe het anders kan en je dan toewerkt naar project excellence.”

“Mijn advies: probeer voor jezelf helder te krijgen wat je leuk vind en waar je interesses liggen en houd daar aan vast om dat te vinden. Maar zeker ook als je nog jong bent, probeer dan ook gerust eens dingen uit die je misschien niet direct liggen zodat je hierdoor een breder beeld krijgt waar jouw interesses liggen.”

Wil jij jezelf ook maximaal ontwikkelen?

Dan is een dynamische rol in de Mobiliteit & Infrastructuur misschien ook wel wat voor jou.

kornwerderzand
Language is changing...