Maak kennis met Ruud, Adviseur Ecologie

Met een achtergrond in landschaps- en milieumanagement heeft Ruud zich al snel gespecialiseerd in ecologie. Na gewerkt te hebben bij een adviesbureau en een gemeente was Royal HaskoningDHV de volgende stap in zijn carrière. Lees zijn verhaal!
Ruud Hendriks

Tijdens een vleermuisonderzoek zagen we tot onze verbazing een bever uit het water komen op enkele tientallen meters afstand. Op zo’n moment voel je je zo dicht bij de natuur, ongelofelijk gaaf!

Ruud HendriksAdviseur Ecologie

In het veld onderzoek doen bij Royal HaskoningDHV

“Tijdens mijn vorige ervaringen ben ik er steeds meer achter gekomen dat veldwerk erg op mijn lijf geschreven stond. Ik kreeg de kans bij Royal HaskoningDHV om deze passie meer op te zoeken. Als adviseur ecologie, gericht op de wettelijke soortbescherming, heb ik een fijne combinatie van theorie en praktijk. Op die manier kan ik ook meer observeren in de omgeving wat er gebeurt met de flora, fauna en ecologie. Daaropvolgend denk ik kritisch na over vraagstukken: hoe kun je bijvoorbeeld een dassenburcht verplaatsen of vervangen? Dit is erg leerzaam.”

“Twee tot drie dagen per week ben ik buiten in het veldseizoen. Dan kijk ik naar potentie voor dieren en planten die beschermd moeten worden in de vorm van een quick scan. Daar komt een stukje basis onderzoek bij kijken. Ook zijn soortgerichte onderzoeken erg interessant, denk aan vleermuisonderzoeken of roofvogelonderzoeken. Ik vind deze combinatie geweldig, en zo ben je ook een lange tijd betrokken van A tot Z bij een project door de combinatie van theorie en praktijk. Ik heb zelf voor deze combinatie gekozen, dit ligt dus volledig aan jouw eigen interesses. Fijn dat dit kan bij Royal HaskoningDHV.”

Inzetbaar door de hele organisatie heen

“Projecten waar ik mij mee bezig houd zijn vaak onderdeel van een groter ruimtelijk project. Denk aan natuurontwikkelingen, nieuwbouwontwikkelingen of infrastructurele ontwikkelingen. Voor zulke veranderingen in de omgeving moet er wettelijk onderzoek gedaan worden naar de beschermde natuur. Daar help ik vele interne afdelingen mee binnen Royal HaskoningDHV. Maar vraagstukken komen ook vanuit externe opdrachtgevers. Intern gezien kan ik bijvoorbeeld een project hebben bij de afdeling Mobiliteit & Infrastructuur wat gaat over de renovatie van een brug of de aanleg van een park. Bij de afdeling Industrie & Gebouwen kan de vraag dan meer gaan over ruimtelijke ontwikkelingen bij industrieterreinen, de aanleg van loodsen of verwijdering van houtopstanden. Doordat de wettelijke soortbescherming een fundamenteel element is bij alle veranderingen in de openbare ruimte ben ik inzetbaar door de hele organisatie heen. Super leuk om op die manier zo dienstbaar te zijn!”

Verschillende natuurgebieden in Nederland ontdekken

“Een ander tof aspect is dat ik veel gebieden kan onderzoeken door heel Nederland heen. Het ene moment ben ik meer bij de Gemeente Rotterdam te vinden en de andere keer ben ik in het buitengebied Medemblik. Dan stuit je toch weer op hele andere dingen.”

Een uniek vleermuisonderzoek

“Een leuk moment dat ik mij herinner is een vleermuisonderzoek in de nacht met een aantal collega’s. Buiten dat je veel van andere collega’s leert die zich bezighouden met andere specialisaties, zorgt zo’n activiteit ook voor mooie momenten. Voor Rijkswaterstaat zijn we bezig met de Van Brienenoordbrug. Hiervoor doen we onderzoek op het natuureiland in deze omgeving. In de nacht rond 5:15 uur waren we bijna klaar met het onderzoek en tot onze verbazing zagen we een bever uit het water komen op enkele tientallen meters afstand. Op zo’n moment voel je je zo dicht bij de natuur, ongelofelijk gaaf!”

Ook elke dag weer een inspirerende baan hebben?

Dan is een baan in ons team van ecologie experts misschien wel wat voor jou.

ecologie cta
Language is changing...