Lokale overheden staan voor meerdere grote uitdagingen als het gaat om de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Zo kunnen we niet meer om de impact van klimaatverandering heen: het niet voorbereid zijn op wat hitte, droogte en wateroverlast teweeg kunnen brengen in de openbare ruimte, kan desastreuze gevolgen hebben voor inwoners en ondernemers. We hebben als samenleving hierin het gezamelijk belang om in de toekomst dagelijks veilig, gezond en prettig leven. Het is dus zaak dat de beheerders van de openbare ruimte nu de juiste waardegedreven keuzes maken.
We zien ook de worsteling bij de overheden als het gaat om de instandhoudingsopgave voor civiele kunstwerken en de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken. Data en inzicht helpen om dit vraagstuk behapbaar te maken. Ook is er de wil om gebiedsgericht te programmeren zodat onderhoud en vernieuwing in de leefomgeving zo doeltreffend mogelijk plaatsvinden. Gebiedsgericht werken vraagt zowel om goede interne samenwerking met verschillende afdelingen als om het betrekken van inwoners en ondernemers. Maar hoe organiseer je dit succesvol? Al deze uitdagingen vragen om concrete oplossingen en bieden tegelijkertijd kansen om het beheer van de openbare ruimte van morgen in te richten.
Overheden staan voor een flinke uitdaging als het gaat om de vervangings- en renovatieopgave van civiele kunstwerken: veel werk op korte termijn aan een groot aantal assets waar niet altijd de status van bekend is en krappe budgetten om de assets veilig en op tijd toekomstbestendig te krijgen. Elke asset heeft waarde in de leefomgeving en het functioneren van de openbare ruimte voor haar gebruikers. Wanneer we kijken naar monumentale kades en bruggen en ander cultuurhistorisch erfgoed, ligt daar nog een extra uitdaging. De historische waarde moet behouden blijven en de veiligheidseisen van nu staan voorop. Kostbare specialistische kennis en ervaring op het gebied van engineering, vervanging en omgevingsmanagement zijn dan noodzakelijk. Je leest meer over in het blog over de City Deal Tijdloze Grachten.
We begrijpen deze complexiteit als geen ander en hebben alle benodigde expertise in huis. We beoordelen de opgave en verminderen deze. Zo geven we onze klanten inzicht in de opgave, bieden concrete gedragen oplossingen en denken mee in kostenbewuste keuzes. Met onze integrale aanpak voor onder andere levensduurberekeningen, risicoanalyses, beheer- en onderhoudsplannen en omgevingsmanagement, werken we samen met jou en andere partners aan een helder overzicht van wanneer er wat moet gebeuren en hoe middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet.
Expertblog
Expertblog
Uitnodiging voor bijeenkomst
Op donderdag 15 mei organiseren Royal HaskoningDHV en Managing Public Space op ons kantoor in Amersfoort een bijeenkomst over de transitie naar gebiedsgericht beheer.
Experts delen hun kennis en ervaringen, met aandacht voor de rol van eindgebruikers en de veranderingen die nodig zijn binnen de publieke beheerwereld. Deelname is kosteloos. Ben je erbij?
Onze experts helpen je graag op weg!
We zoeken talenten die de openbare ruimte en infrastructuur klaar willen maken voor de maatschappelijke eisen en wensen van vandaag, morgen en overmorgen. Dat vraagt niet alleen technische kennis en kunde, maar ook sociale vaardigheden. Weet jij jouw skills in te zetten voor vooraanstaande opdrachtgevers en de realisatie van afwisselende projecten? Begrijp jij dat engineering een digitaal fundament heeft? En ben jij in staat om binnen Royal HaskoningDHV je kennis en kunde optimaal te benutten én te laten groeien en bloeien?