Extreem lichtgewicht appartementengebouw ‘Karel Doorman’ torent uit boven het oorspronkelijke gebouw

Een slimme structurele oplossing en uitzonderlijke lichtgewicht constructietechnieken maakten het mogelijk om een appartementenblok van 16 verdiepingen te bouwen op een bestaand winkelcentrum. Dit project is een innovatieve, milieuvriendelijke en economisch haalbare herontwikkeling voor de stad Rotterdam.
Nieuw gebouw Karel Doorman Rotterdam

Project facts

 • Locatie
  Rotterdam, Nederland
 • Datum
  2010-2012
 • Uitdaging
  Bouwen van een nieuw flatgebouw van 16 verdiepingen, ondersteund door het bestaande winkelcentrum.
 • Oplossing
  Een slimme aanpassing aan de bestaande constructie leidde tot een verdubbeling van het draagvermogen. Om aan de belastingsbeperkingen te voldoen, werd het flatgebouw vervolgens ontworpen om ultralicht te zijn en tot 80% minder te wegen dan flatgebouwen van hetzelfde soort.

Omgekeerd ontwerpproces om aan structurele beperkingen te voldoen

De herontwikkeling van het Karel Doormangebouw in Rotterdam was een flinke uitdaging. Is het mogelijk om een nieuw flatgebouw van 16 verdiepingen alleen te ondersteunen door het bestaande winkelcentrum? Dan kan de ruimte intensiever worden gebruikt en voorkomt de verspilling van middelen, geluidsoverlast en overlast door het hele gebouwen te sloten en op opnieuw op te bouwen.

Royal HaskoningDHV benaderde de uitdaging door het gebruikelijke ontwerpproces om te draaien, zodat de capaciteit van de bestaande structuur het uitgangspunt was van waaruit alle andere beslissingen zijn gemaakt. Een slimme aanpassing aan de bestaande constructie leidde tot een verdubbeling van het draagvermogen. Om aan de belastingsbeperkingen te voldoen, werd het flatgebouw vervolgens ontworpen om ultralicht te zijn en tot 80% minder te wegen dan flatgebouwen van hetzelfde soort.

Modellering zorgt voor een hoog wooncomfort

Dit lage gewicht gebouwen neemt nieuwe uitdagingen met zich mee zoals geluidshinder en trillingen. Met behulp van computermodellen konden we het vereiste comfortniveau garanderen dat verwacht wordt in moderne binnenstedelijke appartementen.

Het Karel Doormangebouw omvat ruim 100 appartementen, parkeerplaatsen en een daktuin. Het onderliggende winkelgebied is opgeknapt en heeft het historische karakter van het oorspronkelijke gebouw behouden.

Het hybride bouwsysteem staal-hout is modulair en circulair van opzet. Hoewel we al geruime tijd geleden de eerste ontwerpconcepten hebben ontwikkeld, biedt het een geweldige kans voor iedereen die klimaatneutraal en circulair wil bouwen.

Maurice HermensLeading professional structural engineering
Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts