Succesvol verduurzamen van vastgoed

Het verduurzamen van vastgoed staat hoog op de agenda. Gebouwen die minder energie verbruiken zorgen voor een lagere energierekening, wat direct invloed heeft op het financiële bedrijfsresultaat. Maar daarnaast verwacht ook de overheid dat je als eigenaar of beheerder van gebouwen door verduurzaming voldoet aan de klimaatdoelen van 2030 en 2050.
Neem contact met ons opNeem contact met ons op
Succesvol verduurzamen van vastgoed header image
Voor nieuwe gebouwen worden daarom bij de ontwikkeling direct duurzame keuzes gemaakt. Er wordt gelet op energieverbruik, gekozen voor duurzaam materiaal. En er wordt gekeken naar de relatie met de omgeving: hoe kan het bijvoorbeeld positief bijdragen aan de biodiversiteit? Maar hoe krijg je vergelijkbare resultaten bij het vastgoed dat je al bezit of beheert?

Het verduurzamen van bestaand vastgoed is een mooie én uitdagende ambitie. Want: hoe zit het nu precies met de huidige wet- en regelgeving? Hoe maak je vandaag de juiste keuzes als regelgeving in de toekomst kan veranderen? Levert een investering in verduurzamen ook nog wat op of kost het vooral geld? En: Is niets doen ook een optie?

We begrijpen dat deze en andere vragen het lastig maken om de eerste stap te zetten in het verduurzamen van vastgoed. Wij helpen eigenaren en beheerders van commercieel en maatschappelijk vastgoed bij het realiseren van hun duurzaamheidsambities, het verlagen van de energierekening en het voldoen aan alle wet- en regelgeving.

Routekaart naar energieneutraal

Als eerste formuleren we jouw duurzaamheidsambities. Welk beleid is bijvoorbeeld haalbaar, betaalbaar en op lange termijn verstandig? Met een analyse van jouw gebouwportefeuille op hoofdlijnen zie je direct de kosten en baten van verschillende ambitieniveaus ten opzichte van de verduurzaming. Zo krijg je rust in verduurzamingsdiscussies.

Hoewel de eerste stap vaak het moeilijkst is, komt ook daarna nog veel kijken bij het verduurzamen van vastgoed. Wij helpen met een heldere routekaart die laat zien hoe je in een aantal stappen je energiedoelstellingen gaat bereiken. Aan de hand van data over het huidige energieverbruik en onderhoudsplannen vergelijken we verschillende toekomstscenario’s (op gebouw- en portfolioniveau) inclusief de impact die ze op de organisatie hebben. Zo kan je vandaag de juiste keuzes maken en zorgt een concreet verduurzamingsplan ervoor dat iedereen binnen de organisatie weet wat er gedaan moet worden.

RoyalHaskoningDHV Infographic Ambitieniveaus Gebouwen 2023
Klik op de afbeelding om de infographic te downloaden
Rinus Vader

Vastgoed verduurzamen is een doordacht samenspel van energie besparen, opwekken en opslaan. Daarbij is het handig te werken vanuit een eindplaatje. Zo bereik je in sprongen de ambitie die past bij je gebouwen.

Rinus VaderLeading Professional Energietransitie Gebouwde Omgeving

Snel naar duurzaam vastgoed met de FastLane-aanpak

Wil je snel stapsgewijs je gebouw verduurzamen met een plan dat onderdeel is van je vastgoedstrategie? En dan ook nog eens slim gebruik maken van natuurlijke onderhouds- en vervangingsmomenten? Om je inzicht en overzicht te geven in de kosten en opbrengsten van duurzaamheidsmaatregelen hebben we een unieke aanpak ontwikkeld: de FastLane-aanpak. Hiermee kun je snel aan de slag met het verduurzamen van jouw vastgoed. Bovendien is FastLane verder uit te breiden met verschillende modules zodat je nog beter grip krijgt op jouw verduurzamingstraject:

Square
Routekaart in de tijd

Met het bepalen van het aantal jaar dat nodig is voor de implementatie, kun je de samenloop met een duurzaam meerjarenonderhoudsplan in beeld brengen.

Square
Embodied Carbon

Maakt de CO2 impact van de materiaalproductie zichtbaar. Zo ontstaat inzicht welke maatregelen daadwerkelijk CO2 besparen in de exploitatietijd.

Square
Monitoring

Het invoegen van werkelijke energiestanden (of koppeling met slimme meters) laat zien waar je staat ten opzichte van de prognose. Dan kan je waar nodig bijsturen.

Square
EED-aanvullingen
Door aanvullingen op energiedata en vervoer wordt het mogelijk te voldoen aan de EED audit. FastLane is toegekend als alternatief keurmerk door Ministerie van EZK.

Verduurzamen doen we samen

Zodra de routekaart naar verduurzaming er is, zorgen we er ook voor dat deze uitgevoerd wordt. We begeleiden jullie bij elke stap totdat de doelstellingen ook echt gerealiseerd zijn. Of er nu op strategisch, tactisch of operationeel niveau iets moet gebeuren, onze experts helpen om de organisatie mee te nemen in de veranderingen.
Demo Dynamische Routekaart
FastLane: versnel de verduurzaming van gebouwen

Slim investeren in de duurzaamheid van je vastgoed

Het verduurzamen van vastgoed gaat helaas niet vanzelf en zal vaak vragen om de nodige investeringen. Maar hoe weet je welke investering verstandig is en welke niet? Wij zijn pas tevreden als jullie ambities ook gerealiseerd worden. Dat betekent dat we ons advies altijd baseren op de toekomstige waarde van een investering. We geven inzicht in de kosten en baten van verschillende verduurzamingskeuzes en zorgen er zo voor dat elke euro op de beste manier wordt ingezet. En in onze duurzame routekaart zie je meteen voor welke subsidies je wel en niet in aanmerking komt.

Bijblijven met wet- en regelgeving voor duurzame gebouwen

De duurzame wet- en regelgeving voor gebouwen verandert continu. Er komt nieuwe wetgeving bij en bestaande regels worden aangepast of bijgewerkt. Maar hoe behoud je als eigenaar of beheerder het overzicht van al deze wet- en regelgeving? Waar voldoe je op dit moment al aan en wat voor andere wetgeving komt er in de toekomst nog aan? Daarvoor hebben we het overzicht "wetgeving integrale duurzaamheid" gecreëerd. 

24/7 inzicht in de energietransitie

Bij een verduurzamingplan dat meerdere jaren kan duren om te realiseren is het belangrijk dat je de voortgang goed kunt monitoren en managen. Met een overzichtelijk online dashboard geven we 24/7 inzicht in de status van de energietransitie. Met actuele en dynamische gegevens kan je op elk moment de juiste beslissingen nemen en waar nodig eenvoudig geplande maatregelen aanpassen.

Wil je snel aan de slag met het verduurzamen van je vastgoed? Onze aanpak is door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat goedgekeurd als alternatief voor de EED energie-audit. In een vrijblijvend gesprek vertellen we graag meer over hoe we jullie hierbij kunnen helpen.

Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts

Loading...

Lees het laatste nieuws over duurzame gebouwen

    Language is changing...