Met Ephyra zijn het reactorontwerp, de procesregelingen en de bedrijfsvoering van deze bestaande propstroomtechnologie echter verder geoptimaliseerd. Hiermee zijn sterk verbeterde prestaties aangetoond.
Kenmerkend voor Ephyra is de horizontale compartimentering van de slibgisting. Dit betekent een scheiding van de hydraulische verblijftijd en slibverblijftijd. Bovendien beschikt een Ephyra installatie over een controller die de processen in de reactor optimaal stuurt. Ephyra kan worden toegepast als voorgeschakelde nieuw te bouwen reactor, maar ook door de configuratie van bestaande gistingen aan te passen.
Op labschaal is voor verschillende slibsoorten aangetoond dat een Ephyra installatie 20% tot 30% meer organische stof afbreekt dan een conventionele gistingsinstallatie. Dit resulteert in meer duurzame energie in de vorm van biogas en een lagere hoeveelheid restslib.
Op basis van de full-scale prestatieresultaten, compacte bouw, bedieningsgemak en gunstige energiebalans van Ephyra is de terugverdientijd 2 tot 5 jaar.
Voordelen Ephyra
De innovatieve slibgistingstechnologie Ephyra is ontwikkeld door Royal HaskoningDHV in samenwerking met STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) en Waterschap Zuiderzeeland. Dit project is medegefinancierd met een bijdrage van het financieringsinstrument LIFE van de Europese Unie en met Topsector Energie-subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.
Om het innovatieproces van Ephyra te stimuleren hebben de volgende partijen een samenwerkingsverband opgezet: STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Waterschap Zuiderzeeland, Royal HaskoningDHV, TU Delft, Logisticon Water Treatment and Endress + Hauser.
Doel van dit samenwerkingsverband is vanuit gezamenlijk (pilot)onderzoek kennis en ervaring op te doen om in 2016 samen de eerste praktijkinstallaties te realiseren. Het proces wordt financieel ondersteund vanuit de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Europese Unie (LIFE+).
De betrokken partijen hebben bewust gekozen voor samenwerking binnen de ‘gouden driehoek’ van overheid, kennisorganisaties en bedrijfsleven. Dit was bijvoorbeeld erg succesvol bij de ontwikkeling van de Nereda® technologie voor afvalwaterzuivering vanuit het Nationaal Nereda Onderzoek Programma (NNOP).
Terugwinning van energie en grondstoffen uit afvalwater is een zinvolle stap richting een duurzame samenleving. De Nederlandse waterschappen geven hier vorm aan in de energie en grondstoffenfabriek (www.efgf.nl).
Daarnaast hebben verschillende partijen in Nederland duurzame doelstellingen en ambities geformuleerd, waaronder:
Ephyra en Themista® brengen bovenstaande energiedoelstellingen dichterbij. Daarnaast leveren ze een positieve bijdrage aan de reductie van afval uit rioolwaterzuiveringen.
Ook draagt een efficiëntere slibgisting bij aan het verlagen van operationele kosten voor afvalwaterzuivering en de kosten voor de slibeindverwerking.