Bij Royal HaskoningDHV zien we waterveiligheid als een integrale gebiedsopgave. Want de beschikbare ruimte in ons land is beperkt en de gebruikers en hun belangen zijn talrijk. Denk aan wonen, natuur, recreatie en economische activiteiten. Een zorgvuldige afweging van de mogelijke oplossingen tegen overstromingen is dus nodig om tot onderbouwde keuzes te komen. Wat zijn de risico’s bij een overstroming in een gebied? Waar zijn ze het grootst? En welke mogelijkheden hebben we om die risico’s beheersbaar te houden?
Dat kan versterking of aanleg van een kering zijn, maar ook maatregelen in het watersysteem. Of een andere inrichting van het gebied, om de gevolgen bij hoogwater te beperken. Zoals het verleggen van een stuk dijk of een gerichte bescherming rondom kwetsbare plekken. Hiervoor zetten we een uitgebreide technische toolkit in. Van overstromingssimulaties tot hydrologische modellen en 3D-ontwerpen. Dit alles op een zo (kosten)efficiënt mogelijke manier.
Van expertise in eigen huis tot slimme oplossingen
‘Water en bodem sturend’ is het uitgangspunt bij beslissingen over een klimaatrobuuste inrichting van Nederland. In de aanpak die we bij Royal HaskoningDHV hanteren, zien we de waterkering daarom als schakel in het overstromingsrisico – en dus niet de enige weg om het risico beheersbaar te houden. Met deze aanpak zorgen we ervoor dat de assets van waterbeheerders toekomstbestendig zijn ingericht. Én dat ze passen bij de overstromingsrisico’s van een gebied. Dit betekent: investeren in de assets die belangrijk blijven. En: keuzes maken die ook houdbaar blijven in een toekomst met zowel droogte als extremer hoogwater.
Neem contact op met onze Climate Resilience experts!