Lichtontwerp

Verlichting brengt een gebouw pas echt tot leven. Het zorgt voor sfeer in een restaurant, zoneert de verschillende werkplekken in een kantoor of leidt passagiers de goede kant op op een treinstation of luchthaven. En dit geldt niet alleen voor gebouwen: ook de openbare ruimte is sterk gebaat bij verlichting.
Neem contact opNeem contact op
Licht ontwerp

Licht als een ontwerptool

Het vinden van de juiste balans tussen daglicht en kunstlicht is essentieel in de ontwerpfase van een gebouw. Door rekening te houden met de manier waarop het gebouw wordt gebruikt en het comfort van gebruikers, kan ons team van verlichtingsexperts zorgen voor een ware transformatie. Daarnaast kijken we naar hoe licht overdag en op verschillende momenten in het jaar het gebouw binnenvalt, voor een optimaal resultaat bij zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Onze op maat gemaakte concepten combineren lichtplanning met de juiste specificatie van daglichtsystemen en verlichtingsproducten.

We werken vanaf het begin van het project samen met architecten en interieurontwerpers om te kijken hoe het daglicht een gebouw binnenvalt en hoe dit zo optimaal mogelijk kan worden aangevuld met kunstlicht. Dankzij onze technische achtergrond en ervaring met complexe projecten kunnen we jouw visie werkelijkheid laten worden. Daarbij werken we samen met het hele projectteam om de uitstraling van jouw project nog beter te maken.

Met innovatieve verlichtingsconcepten en -ontwerpen kunnen we een bestaand gebouw ook nieuw leven inblazen. We maken optimaal gebruik van natuurlijk licht en vullen dit waar mogelijk aan met bestaande armaturen of zorgvuldig geselecteerde vervangende producten om het gebruikers zo aangenaam mogelijk te maken en een nieuwe, frisse sfeer te creëren.

In de openbare ruimte versterkt licht de oriëntatie en het gevoel van veiligheid, waardoor de buitenruimte ook in de avond aantrekkelijk blijft. Met onze verlichtingsontwerpen voor het publieke domein verbinden we het ontwerp met de wensen en behoeftes van mensen.

Square
Het juiste lichtplan voor jouw project
Onze experts staan klaar om hun expertise te delen met jouw projectteam, van de invloed van daglicht op het ontwerp van een gevel tot de naadloze samensmelting van natuurlijk en kunstlicht.
Square
Onafhankelijke adviseurs of als onderdeel van een geïntegreerd team
De experts van Royal HaskoningDHV kunnen je begeleiden als onderdeel van een volledig dienstenpakket of als onafhankelijke adviseurs die samenwerken met een extern projectteam.
Square
Alles voor de juiste sfeer
We zetten onze kennis op het gebied van visuele ergonomie, biologische impact en gebruikerservaring in om verlichtingsconcepten te ontwikkelen die voldoen aan jouw wensen en de visie van je ontwerpteam.
Square
Openbare ruimtes transformeren met licht
We gebruiken onze verlichtingsexpertise niet alleen voor gebouwen. We ontwerpen ook plannen die openbare ruimtes verbeteren, ze toegankelijker maken in het donker en de gebruikerservaring verbeteren.

Licht dat ruimtes definieert of mensen de weg wijst

Geleidelijk aan verandert de manier waarop we gemeenschappelijke werkruimtes gebruiken. Sinds de opkomst van hybride werkvormen zijn kantoren veranderd in een soort hub voor samenwerking en interactie. Dit heeft geleid tot innovatievere ontwerpen voor werkomgevingen.

Verlichting kan hierbij een grote rol spelen. Het sluit aan op de verschillende typen werkplekken af en creëert een aangename sfeer voor creatieve of sociale interactie. Hierbij moet een goed evenwicht worden gevonden met verlichting voor traditionele werkplekken op kantoor. Het juiste verlichtingsconcept kan het verschil maken tussen een levendige en productieve werkplek en een waar gebruikers liever niet komen.

Licht speelt ook een belangrijke rol bij het vinden van de juiste weg. Licht kan gebruikers zowel binnen als buiten de juiste richting op leiden, bijvoorbeeld passagiers op een treinstation of luchthaven, of in de binnenstad. Licht kan worden gecombineerd met traditionele bewegwijzeringstechnieken zoals borden, wegwijzers of het gebruik van specifieke materialen. Zo vinden gebruikers altijd eenvoudig de weg, waardoor hun reis aangenamer wordt.

Duurzame verlichting draait om meer dan de juiste lamp

Bij het duurzamer maken van verlichting ligt vanuit fabrikanten veel nadruk op innovatievere armatuurontwerpen en -productie. Maar verlichting kan op veel meer manieren bijdragen aan het behalen van milieudoelstellingen. Bijvoorbeeld door verlichtingsscenario's te ontwerpen waarin licht alleen wordt ingezet wanneer en waar dat nodig is. En dat is niet alleen voordelig voor het energiegebruik, maar ook essentieel voor het creëren van de juiste sfeer.

Als onafhankelijke adviseurs verkopen we zelf geen verlichtingsarmaturen, maar ontwerpen we creatieve verlichtingsconcepten. Met onze diepgaande kennis van de sector en toegang tot de nieuwste innovaties op de markt kunnen we bekijken welke armatuurtypologie het beste past in jouw project. Vervolgens selecteren we de producten die het meest geschikt zijn voor het beoogde ontwerp. Zo besteden we het budget optimaal en valt de CO2-uitstoot lager uit.

Lichtplanning voor mensen

Licht heeft een enorme invloed op reizen, werk, vrijetijdsbesteding, zoals musea bezoeken, of op de gezondheidszorg. Met de juiste verlichting krijgen gebruikers en bezoekers de beste ervaring en verbetert de productiviteit, betrokkenheid en het welzijn. Nieuwsgierig hoe wij jouw project tot leven kunnen brengen? Neem dan contact met ons op.
Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts

Bekijk de project voorbeelden

Language is changing...