Rail Safety Management is een cruciaal onderdeel van moderne, veilige en toekomstbestendige railinfrastructuur en dito spoormaterieel voor trein, metro en tram, waarvan de reiziger zonder zorgen gebruik van kan maken. Royal HaskoningDHV weet de weg in deze complexe materie.
Rail Safety Management staat voor een breed scala aan activiteiten en processen die samen de veiligheid borgen van het spoorwegnetwerk – denk aan de spoorstaven, de bovenleiding, de seinen – en het materieel van trein, tram en metro. Royal HaskoningDHV is thuis in deze complexe materie. We hebben niet alleen brede en langjarige ervaring met Rail Safety Management processen, maar kennen ook de dynamiek daar omheen. Dat maakt ons tot een partner die zijn opdrachtgevers op dit complexe en ingewikkelde gebied geheel kan ontzorgen.
Nederland heeft een van de meest fijnmazige en intensief gebruikte spoorwegnetwerken ter wereld. Rail Safety Management is gebonden aan strikte Europese en nationale wet- en regelgeving, met de bijbehorende normen, processen en procedures. Om het Nederlandse spoornetwerk vitaal te houden heeft ProRail vele ontwerp- en onderhoudsvoorschriften opgesteld. Maar ons Nederlandse spoornetwerk staat niet op zichzelf. Het maakt deel uit van de ‘Single European Railway Area’ (SERA) en het TEN-T (Trans European Network - Transport). Veranderingen en aanpassing aan het Nederlandse spoornetwerk moeten dan ook voldoen aan zowel de nationale als de Europese vereisten.
De Europese regels zijn leidend voor de harmonisatie – en daardoor een grotere concurrentiekracht -van de railinfrastructuur in de verschillende Europese lidstaten, ook op het gebied van veiligheid. Interoperabiliteit is het sleutelwoord, nationale veiligheidsregels worden langzaamaan uitgefaseerd. De Europese veiligheidsregels zijn gebaseerd op de Europese wet- en regelgeving, de beoordeling is neergelegd in de Common Safety Method for Risk Evaluation and Assessment (CSM-REA), complementair aan de bestaande standaarden voor spoorwegveiligheid: EN50126, EN50716 en EN50129.
De toenemende geopolitieke spanningen versterken de noodzaak om, zeker bij kritieke infrastructuur, de cyberveiligheid op orde te hebben. Dat geldt uiteraard ook voor het spoorwegnet. En zeker bij de toenemende digitalisering ervan krijgt cyberveiligheid – volkomen terecht - hoge prioriteit. Inclusief de betrokken datacenters, de organisatie eromheen en de menselijke factor.
Nieuwe standaarden zoals CLC/TS 50701 zullen in toenemende mate onderdeel worden van projecten. Ook deze standaarden vragen om het expliciet vastleggen van de resultaten van de gevolgde processen in een cybersecurity case, vergelijkbaar met een safety case. De normering op dit gebied is nog sterk in ontwikkeling en vergt aanzienlijke expertise.
Neem contact op met onze rail- & mobiliteitsexperts
Het verbeteren van de internationale treinverbinding naar Berlijn, de ingebruikname van ERTMS op de Hanzelijn of de realisatie van een toekomstvaste energievoorziening voor het spoor: maak jij het mogelijk? Samen werken we aan projecten die direct impact maken. Elk project is een nieuwe uitdaging waarbij we onze grenzen verleggen en onze missie waarmaken: enhancing society together. Ben jij klaar om impact te maken?