09-09-2021

Inzicht in een toekomstige (zorg) afdeling

Dankzij de toepassing van de digitale mock-ups (virtuele 3D-tekeningen)
Inzicht in een toekomstige (zorg)afdeling. Dankzij de toepassing van de digitale mock-ups (virtuele 3D-tekeningen)
Bij nieuw- en verbouwprojecten binnen ziekenhuizen zijn diverse eindgebruikers betrokken. Patiënten, medisch specialisten, verpleegkundigen en overige gebruikers hebben allemaal specifieke eisen en wensen aan hun afdeling. Adviseurs van Royal HaskoningDHV hebben veel gesprekken met deze eindgebruikers. In de praktijk zien zij vaak terug, dat eindgebruikers onvoldoende begeleid worden in het vroegtijdig maken van de juiste inrichtingskeuzes. Hoe kunnen digitale mock-ups (virtuele 3D-tekeningen) helpen om eindgebruikers meer inzicht in hun toekomstige afdeling te geven? En hoe helpt dit eindgebruikers om de juiste beslissingen te nemen?

Eindgebruikers betrekken in ontwerpfases

In de ontwerpfase is het van belang dat eindgebruikers een goed beeld hebben van de toekomstige plannen. Een juiste inrichting is namelijk essentieel voor een veilig zorgproces en comfortabele (werk)omgeving voor patiënt en personeel. Meestal worden in overleggen platte 2D-tekeningen gebruikt om eindgebruikers te begeleiden bij het maken van beslissingen. Het probleem is echter, dat veel van deze eindgebruikers vaak beperkte technische kennis hebben. Daarnaast zijn zij veelal voor het eerst betrokken bij ontwerpprocessen en -tekeningen. Dit maakt het lastig een goede voorstelling te maken van hoe de ruimte eruit komt te zien en daarmee moeilijker om concrete beslissingen te nemen.

Een Digital Mock-Up van de toekomstige afdeling

Om gebruikers beter te faciliteren, hebben de adviseurs van Royal HaskoningDHV samen met een IT-team de Digital Mock-Up Tool ontwikkeld. Deze tool visualiseert de toekomstige situatie in een realistische 3D-omgeving en is gebaseerd op 3D-techniek uit de gaming industrie. Naast afmetingen van ruimten en verhoudingen, zijn ook elementen als inrichting (medische apparatuur, sanitair en technische aansluitingen) direct inzichtelijk. De Digital Mock-Up Tool is ook interactief. Wanneer een eindgebruiker in het gesprek om alternatieven vraagt omtrent inrichting, kan dit direct toegepast en gevisualiseerd worden. Een goed voorbeeld is een operatiekamer, bij zo’n intensieve ruimte gaat het vaak over heel veel componenten die nauw op elkaar afgestemd moeten worden.

De voordelen van een digitale mock-up

De voordelen van een virtuele 3D-tekening is dat eindgebruikers met geen tot weinig ervaring met (ver)bouwtrajecten beter inzicht krijgen in de inrichting van hun toekomstige afdeling. De digitale mock-ups helpen bij het maken van weloverwogen keuzes ten aanzien van de inrichting door;

De indeling van toekomstige afdeling, inclusief aantal en bestemming ruimten;
De logica van ruimtelijke indeling van de gehele afdeling, verhoudingen en looplijnen;
De inrichting van de ruimten medische apparatuur, sanitair en technische aansluitingen.
Hierdoor kunnen eindgebruikers laagdrempeliger meegenomen worden in (ver)bouwplannen en voor- en nadelen van te maken beslissingen goed afwegen.

Succesvolle pilot bij OLVG Amsterdam

De Digital Mock-Up Tool is met succes als pilot toegepast bij het nieuwe ontwerp voor de Hotfloor van het OLVG te Amsterdam. Op basis van het digitale 3D-model van EGM-architecten en met input van OK-adviseur Ina Roubos, is de interactieve 3D-omgeving van de Hotfloor opgezet. Samen met alle gebruikers, de projectleider Nerish Frencken (van IPMC4U b.v.) en de adviseurs van Royal HaskoningDHV is er in 3D door alle ruimtes gelopen:

Ontzettend mooi om te zien dat we met elkaar in één sessie tot de juiste uitgangspunten kunnen komen. Je merkt aan de gebruikers een grote betrokkenheid en goede input. Met de 3D Mock-Up Tool ontstaat een goede dialoog waarin we veel meer inzicht krijgen hoe alle componenten geplaatst worden en dat we daarmee tot een goed werkbare OK komen. Op 2D tekeningen hadden we zeker een aantal punten gemist.

Nerish FrenckenProjectmanager, IPMC4U b.v. OLVG

Benieuwd naar de mogelijkheden en toepassingen van 3D mock-ups?

Bekijk de demo-video.

Language is changing...