29-11-2022

Royal HaskoningDHV spreekt zich uit voor CO2-emissiearm bouwen

Met de ondertekening van de intentieverklaring van de Dutch Green Building Council (DGBC) vandaag heeft Royal HaskoningDHV zich gecommitteerd aan een gebouwde omgeving zonder materiaalgebonden CO2-emissie. Dat betekent dat wij bij het ontwerp van lopende en toekomstige projecten expliciet nagaan hoe ontwerp en materiaalkeuze kunnen bijdragen aan een lagere materiaalgebonden CO2-uitstoot gedurende de bouw-, gebruiksfase- en bij einde levensduur.
Royal HaskoningDHV spreekt zich uit voor CO2-emissiearm bouwen
Foto: Voor het circulaire universiteitsgebouw voor Tilburg University verzorgde Royal HaskoningDHV het installatie- en duurzaamheidsadvies. © Powerhouse Company

De doelstellingen van de DGBC zijn gericht op het minimaliseren van bouwgerelateerde emissies. Dat zijn alle emissies die te maken hebben met de productie en het vervoer van de bouwmaterialen, de bouw en het onderhoud van het gebouw en de demontage voor hergebruik ervan. Het terugdringen hiervan is hard nodig want de Nederlandse bouw- en renovatieopgave tot 2030 alleen al heeft meer CO2-uitstoot tot gevolg dan gewenst om binnen het scenario van de 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde te blijven. En dit komt dan nog bovenop de uitstoot die wordt veroorzaakt door het operationele energieverbruik van deze gebouwen. Daarom zetten we nog meer in op renovaties en herbestemmingen van bestaande gebouwen en richten we ons bij nieuwbouw op ontwerpen waarbij uiteindelijk meer CO2 wordt opgenomen dan vrijkomt.

Materiaaltransitie

Marije Hulshof, lid Raad van Bestuur: “In onze strategie geven wij prioriteit aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen met een positieve impact op onze wereld. Daarom vinden we het, naast onze onverminderde inzet op het gebied van energietransitie, zeker zo belangrijk om werk te maken van de materiaaltransitie.”
Marije Hulshof - CEO

Het is onze verantwoordelijkheid om onszelf én onze opdrachtgevers te blijven uitdagen te komen tot een gebouwde omgeving waarvoor ook bij de totstandkoming uiteindelijk geen CO2-emissie meer nodig is.

Marije HulshofRaad van Bestuur
Suzette Schreuder - Corporate communications manager

SuzetteSchreuder

Corporate communications manager

Language is changing...