“Bij conventionele actiefkoolbehandeling dient de actiefkool frequent gereactiveerd te worden, een zeer energie-intensief en kostbaar proces, met een actiefkoolverlies van 15 tot 20% per reactivatie. Het unieke van Aurea is dat de actiefkool nóóit gereactiveerd wordt. Door de juiste omstandigheden te creëren, faciliteert het BAKF de groei van gespecialiseerde micro-organismen die een aanzienlijk deel van de microverontreinigingen afbreken.”
Dit komt de tweede processtap, de ozonisatie voor de verwijdering van de overgebleven microverontreinigingen, zeer ten goede. Door voorbehandeling met BAKF wordt de ozonisatie uitgelegd op een zeer lage ozondosering. Het energieverbruik van deze ozonisatiestap is daardoor 50 tot 75% lager dan van een conventionele ozoninstallatie. Deze energiebesparing is milieuvriendelijker en resulteert ook in lagere operationele uitgaven.
De technologie helpt niet alleen waterschappen de kwaliteit van het aquatische milieu te verbeteren. Aurea is ook toepasbaar op drinkwaterproductielocaties en industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties. Naast toekomstige implementaties op zuiveringsinstallaties in Zeist en Weert, is er al veel belangstelling onder de Nederlandse waterschappen. “Met de herziening van de Europese Richtlijn in het verschiet staat er veel te gebeuren, een mooie stimulans voor toekomstige implementaties van duurzame technologieën voor medicijnrestenverwijdering”, zegt De Wilt.