Spoorcapaciteit Station Zwolle toekomstbestendig

In Zwolle was extra spoorcapaciteit nodig om het groeiende treinverkeer in het gebied op te vangen. Op station Zwolle moeten treinen tegelijkertijd kunnen aankomen en vertrekken, maar een knelpunt tussen het station en het knooppunt Herfte verhinderde dat. Daarnaast was er behoefte aan extra opstelruimte op het station, aan een vernieuwd en uitgebreid opstelterrein voor treinen, waarmee de capaciteit met een factor 4 werd vergroot. Tot slot was ook het interlocking syteem in Zwolle aan vervanging toe. Er was een nieuw beveilingssysteem nodig, aangepast op de nieuwe situatie.
Spoorcapaciteit station Zwolle toekomstbestendig l Royal HaskoningDHV

Innovatieve ontwerpoplossingen

Royal HaskoningDHV heeft van ProRail de opdracht gekregen om als eindverantwoordelijke partij alle technische advisering, de engineering, het testen en alle verdere werkzaamheden voor de inbedrijfstelling van het nieuwe treinbeveiligingssysteem te verrichten.

Gebruikmakend van de visie van onze opdrachtgever ProRail en gebruikmakend van de expertise van een spooraannemer in de alliantie, zijn passende, innovatieve ontwerpoplossingen bedacht om ervoor te zorgen, dat de treinbeveiliging aansluit bij de nieuwe spoorindeling en volledig voldoet aan de ProRail normen en regelgeving. Met geavanceerde technologie in een op maat gemaakte strategie is een nieuw, integraal spoortonwerp ontwikkeld, waarbij Royal Haskoning alle aspecten heeft geleid en als lead engineer het nieuwe treinbeveiligingssysteem heeft geïmplementeerd.

We zijn blij, dat we deze mijlpaal hebben bereikt in nauwe samenwerking met Royal HaskoningDHV als belangrijke partner. Royal HaskoningDHV brengt diepgaande domeinkennis van de spoorwegsector mee en complementaire innovatieve digitale technieken. Daarnaast zorgen zij voor een nauwe aansluiting en betrokkenheid van alle stakeholders in het project, zodat de bouw en de implementatie voorspoedig zijn verlopen.

Christiaan CaanProjectmanager ProRail

iVPI installatie

Voor het nieuwe treinbeveilingssysteem was gekozen voor de nieuwe, moderne zogenaamde iVPI-installatie (integrated Vital Processor Interlocking). Eén van de grootste uitdagingen was het ontwerpen, testen en valideren hiervan. Het nieuwe systeem bestond uit een centrale iVPI-eenheid die alle routelogica bevatte en was verbonden met de verkeersleidingspost. Als onderdeel hiervan communiceert de centrale iVPI-eenheid in een netwerk van 11 iVPI I/O-eenheden. Deze units besturen alle aspecten van de centrale, inclusief de seinen, wissels, werkzones en treindetectie.

Royal HaskoningDHV leverde gedetailleerde systeemontwerpen voor elke stap van de inbedrijfstelling en werkte mee aan een optimale planning van de treinvrije perioden. In totaal bevatte het project meer dan 1.200 uur testen in treinvrije perioden. Daarnaast bevat het Zwolse interlockingsysteem 83 seinen, 99 wissels, 90 werkzones en 158 treindetectievakken (Assentellers, PSSSL, GRS).

“Het was een enorme opgave om alle systemen te ontwerpen, testen en veilig in dienst te stellen, terwijl het treinverkeer zoveel mogelijk is blijven rijden. Door nauw samen te werken binnen de alliantie is ons team hierin geslaagd. Station Zwolle, één van de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland, is hiermee klaar voor de toekomst.” Mark Niewold, Directeur Business Unit Rail, Royal HaskoningDHV

Meer weten over  mobiliteit & rail infrastructuur? - Neem contact op met onze rail- & mobiliteits experts

Meer weten over mobiliteit & rail infrastructuur?

Neem contact op met onze rail- & mobiliteits experts

Language is changing...