Wayfinding fietsroutes stimuleert duurzame mobiliteit in Hamburg

Royal HaskoningDHV ontwikkelt een innovatief wayfindingsysteem voor 280 kilometer aan fietsroutes in Hamburg. Hiermee wordt het aantrekkelijker en veiliger om te fietsen. En dat betekent een stimulans voor de mobiliteitstransitie.
bewegwijzering fietsroute

Project facts

  • Klant
    Freie und Hansestadt Hamburg – de autoriteit voor vervoer en mobiliteitstransitie
  • Locatie
    Hamburg, Duitsland
  • Uitdaging
    Meer herkenbare en vindbare fietsroutes creëren, als stimulans voor de mobiliteitstransitie. 
  • Oplossing
    Een slim en aansprekend wayfindingsysteem dat mensen verleidt om vaker te fietsen.
  • Datum
    Juni 2023 – juni 2024 

De uitdaging: boost voor de fiets in de mobiliteitstransitie van Hamburg

Hamburg, met bijna twee miljoen inwoners de tweede stad van Duitsland, heeft als doel voor 2030 geformuleerd dat er bij 80% van alle reizen binnen de stad sprake moet zijn van duurzame mobiliteit. In deze mobiliteitstransitie speelt de fiets een cruciale rol: het aandeel van het fietsverkeer in de totale mobiliteit moet ongeveer twee keer zo groot worden, van 15 naar 30 procent.

In en rond de stad is de afgelopen jaren al een netwerk van fietsroutes aangelegd met een lengte van bijna 300 kilometer, maar de huidige fietsbewegwijzering op deze routes is incompleet, onsamenhangend en onvoldoende eenduidig.

De oplossing: innovatieve wayfinding voor fietsers

Royal HaskoningDHV heeft een innovatief wayfindingsysteem ontwikkeld, dat in september 2023 tijdens de Europese Week van de Mobiliteit is getest op een traject van 6 kilometer. Daarbij hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met de Duitse richtlijnen, vergelijkbaar met die van CROW in Nederland, én met de huisstijl van de bredere brandingcampagne voor de fietscultuur in Hamburg.

We spelen ook in op bijvoorbeeld de opmars van snellere (elektrische) fietsen. Daarom hebben we de huidige bewegwijzering herontworpen én nieuwe elementen toegevoegd. Kleine verwijsborden en markeringen op het wegdek wijzen fietsers de weg vóór en op een kruispunt en geven je verderop de bevestiging dat je op de goede weg bent. Zuilen langs het traject tonen de hele route, inclusief overstappunten van en naar het ov, zodat je weet hoe ver je bent. Daarop is ook ruimte voor QR-codes die linken naar het online platform met fietsinformatie en aansluiten bij bestaande digitale navigatie.

Profiel foto Leendert Duivenvoorden

We zijn er trots op dat we met ons slimme wayfindingsysteem kunnen bijdragen aan de ambities van Hamburg voor het versterken van hun fietscultuur, en daarmee de mobiliteitstransitie van deze miljoenenstad.

Leendert DuivenvoordenProjectmanager (expert Information design & wayfinding)

Het resultaat: pilot geslaagd, op weg naar de uitrol op 280 kilometer

We hebben tientallen interviews gehouden met fietsers op de route, fietstochten gemaakt met verschillende stakeholdergroepen en online feedback verzameld. En we zijn zelf gaan kijken of het wayfindingsysteem in de praktijk werkte zoals we het hadden bedacht.

De reacties waren positief. De bewegwijzering is intuïtief, eenduidig en gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Fietsen op de routes wordt aantrekkelijker en veiliger, en dat draagt bij aan de mobiliteitstransitie.

Volgende stappen zijn het finetunen van de bewegwijzering en het uitwerken van een handboek. Vanaf eind 2024 is de uitrol voorzien op het hele ‘Radrouten’-fietsnetwerk: 14 routes met een totale lengte van 280 kilometer en de ambitie om dat verder uit te breiden.

Meer weten of een vraag over mobiliteitshubs? - Neem contact op met onze mobiliteits experts

Meer weten of een vraagover mobiliteitshubs?

Neem contact op met onze mobiliteits experts

Language is changing...