Maak kennis met Anouk, Adviseur Mariene Ecologie

Anouk heeft in Nederland en Frankrijk acht jaar lang academisch onderzoek gedaan naar schelpdieren (o.a. oesters, mosselen en kokkels) in verschillende Europese ecosystemen. Na een tijd bij Rijkswaterstaat te hebben gewerkt aan het beheer van de Waddenzee, was Anouk klaar voor een nieuwe stap. Benieuwd naar haar werk bij de afdeling Biodiversiteit & Natuurlijke systemen? Lees dan snel verder!
anouk goedknegt

Ik vind het erg leuk om vanuit beleidsdoelstellingen aan natuurverbetering te werken en te bedenken wat het ecosysteem nodig heeft om weer te floreren.

Anouk GoedknegtAdviseur Mariene Ecologie

Dagelijks werken aan de verbetering van de natuur

“Al vanaf de start bij Royal HaskoningDHV wilde ik mij graag mengen in ecologische projecten in de Noordzee en op de Waddenzee. Iets bijdragen aan de natuur is voor mij erg belangrijk en dat geeft mij voldoening. Een project waar ik mijn aandeel in heb is bijvoorbeeld het supplement Natura 2000 beheerplan van de Eems-Dollard. Dit is een specifiek stukje van de Waddenzee waar de natuur in grote problemen zit, met name doordat het water erg troebel is. De condities voor de natuur zijn hier erg toe aan verbetering. Praktisch gezien moet er bijvoorbeeld minder zand en slib in het water zijn. Daardoor kunnen algen beter groeien en schelpdieren beter voedsel opnemen. Ik help hier momenteel mee aan het maken van het beheerplan, waarin we maatregelen uitdenken voor verbetering van de natuur in dit gebied.”

“Ik vind het erg leuk om vanuit beleidsdoelstellingen aan natuurverbetering te werken en te bedenken wat het ecosysteem nodig heeft om weer te floreren. Ik bedenk dan vanuit het grote plaatje (het ecosysteem zelf) wat nodig is. Zo kunnen er maatregelen op worden gesteld in samenspraak met de beheerder. Uiteindelijk moet je voor de natuur de juiste omstandigheden creëren waardoor het vanzelf weer kan gaan bloeien en groeien. Met de uiteindelijk vastgestelde maatregelen weet ik ook zeker dat er goede veranderingen gaan plaatsvinden. Dat geeft veel plezier in mijn werk. Ook ben ik nu opdrachtnemer in plaats van de opdrachtgever en krijg ik de ruimte en tijd om de diepte in te duiken. Een leuke afwisseling, waarin ik mijn ervaringen als onderzoeker en als beheerder goed kan combineren!”

Boottocht op de Waddenzee

“Een mooi moment tijdens mijn tijd bij Royal HaskoningDHV was een veldexcursie op de Waddenzee. Met beleidsadviseurs en morfologische en ecologische experts gingen we op de boot van de Waddenunit naar een bepaald gebied in de Waddenzee, dat normaal niet toegankelijk is vanwege de grote waarde voor de natuur. We hebben het gebied vanuit ecologisch en morfologisch oogpunt goed bekeken en konden het gedrag van de zeehonden en vogels goed observeren. Dat was erg gaaf om een keer mee te maken!”

Een hecht team met specialiserende en coördinerende rollen

“In mijn werk kan ik zowel individueel als in teamverband fijn werken. We zijn nieuwsgierig naar elkaars projecten en vangen elkaar ook goed op wanneer het nodig is. Dat bevalt me erg goed. Je staat er zeker niet alleen voor. Mijn collega’s en manager checken vaak hoe het met mij gaat. Super fijn dat er waarde wordt gehecht aan mijn welzijn en werkplezier.”

“In het team zijn er collega’s die zich vanuit hun ervaring en achtergrond op bepaalde onderwerpen hebben gespecialiseerd. Vanuit mijn achtergrond weet ik vooral veel van schelpdieren. Andere collega’s hebben juist meer ervaring op het gebied van vogels, vissen, zeezoogdieren of koraalriffen. Buiten inhoudelijke rollen kun je ook een coördinerende rol hebben in het team, denk aan project management. Het is aan jou om te kijken wat je fijn vindt en waar je in wil excelleren. Daar geeft Royal HaskoningDHV jou de mogelijkheden voor.”

Het begeleiden van studenten van mijn vorige school

“Waar ik ook veel energie van krijg zijn het begeleiden van studenten die stage lopen bij onze afdeling. Het is gaaf dat deze studenten vaak komen van de Rijksuniversiteit Groningen, de universiteit waar ik ook mijn studie aan heb afgerond. Dan kom je soms ook oude bekenden tegen, heel gezellig. Het is waardevol om studenten te laten zien dat er ook mogelijkheden in de mariene biologie zijn buiten de academische wereld.”

Ook een baan met impact?

Dan is een baan in ons team van ecologie experts misschien wel wat voor jou.

ecologie cta
Language is changing...