Maak kennis met Eddie, Slibtechnoloog

Bij de Wageningen Universiteit had Eddie al direct gekozen voor de milieuhygiëne & waterzuivering richting. Hierna heeft hij in Amerika werkervaring opgedaan. Na een tijdje is hij bij ons uitgekomen en nooit meer weggegaan. Bijdragen aan slibverwerking is iets wat hem vandaag de dag nog steeds aantrekt. Lees zijn verhaal!
eddie koornneef

Wat het zo leuk maakt? Het is veel praktisch werk, en vraagt om fingerspitzen gefühl, waarbij ook de kennis van chemie goed van pas komt.

Eddie KoornneefSlibtechnoloog

34 jaar vol plezier aan het werk bij Royal HaskoningDHV

“Door begin jaren 90 veel testen te doen met slib en op basis daarvan ontwerpen te maken ben ik in het vakgebied van slib gerold en ben hier nooit meer uitgekomen, haha! Wat het zo leuk maakt? Het is veel praktisch werk, en vraagt om fingerspitzen gefühl, waarbij ook de kennis van chemie goed van pas komt. Anders dan de waterlijn, waarbij de chemische processen door het toevoegen van zuurstof en chemicaliën zijn te meten en berekenen, is dit bij slib nauwelijks mogelijk. De vele, componenten en fysische en chemische parameters in het slib bepalen de kwaliteit. Wijzigingen hierin bepalen of slib beter of slechter vergistbaar of ontwaterbaar is. Zoals je leest ben ik daarom veel bezig met parameters zoals type bacteriën en polymeren en het vaststellen van de vergistbaarheid van slib. Het is daardoor erg experimenteel, je staat zelf aan de voorkant van nieuwe ontwikkelingen. Het is nooit hetzelfde! Inmiddels zijn er al meer dan 300 testen geweest. Alles om de technologie constant te optimaliseren voor de beste en meest efficiënte ontwatering of vergisting van het slib. Mijn projecten hebben veel waarde voor de waterschappen, voor zowel afvalwater, drinkwater en water voor industrie.”

Een uniek in-house lab in de organisatie

“Gaaf is dat we een eigen onderzoeksruimte hebben bij Royal HaskoningDHV. Dit maakt de drempel enorm laag om te blijven leren en experimenteren. Zo kan je diverse metingen doen om de combinatie van polymeren met slib te testen of om de procesparameters vast te stellen voor een maximale vergistbaarheid van een slib. Eerst testen we het dan op kleine schaal in de onderzoeksruimte. Hoe goed is slib ontwaterbaar of hoeveel gas produceert de gisting bij diverse omstandigheden? Met antwoorden op zulke vragen kunnen we een onderbouwde keuze maken of het doeltreffend is voor grootschaliger gebruik. Om van testomstandigheden naar een fullscale installatie te gaan is soms een te grote stap. In zo’n geval is opschaling via pilotplants een goed alternatief. Het streven is om zo min mogelijk slib af te voeren met een zo hoog mogelijk drogestofgehalte naar de eindverwerker (verbrandingsinstallatie). Dat scheelt in de kosten voor de verwerking ervan.”

Belangrijke grondstoffen terugwinnen

“Uit slib kun je tegenwoordig ook een hoop terugwinnen. Denk aan meststoffen, zoals fosfaat en stikstof. Ook is waterstof een belangrijk onderwerp vandaag de dag. Fijn dat ik met een groot team aan specialisten bij de organisatie hierover kan sparren. Het is een echte netwerkorganisatie.”

Mijn passie blijven volgen

“Ik krijg veel enthousiasme van technologie. Zo blijf ik goed op de hoogte van de technische ontwikkelingen en kan ik blijven testen en experimenteren. Door afdelingsbreed elkaar te informeren, bevragen en mee te nemen in projecten is er een inspirerende sfeer. Dit is ook makkelijk door de kantoortuin in Amersfoort, het kantoor waar ik geregeld te vinden ben. Woensdag is het technologen dag, dan wisselen we ook veel interessants uit. Daarbij is de vrijheid er om je te mengen in projecten waar jij gepassioneerd over bent. Dit kan in binnen- en buitenland. Dat is super!”

Ook aan de slag als slibtechnoloog?

Dan ben je hier op het juiste adres.

slibtechnologie
Language is changing...