Maak kennis met Jens, Adviseur Ecologie

Met een achtergrond in de evolutionaire- en landschapsecologie is Jens met passie aan de slag gegaan in het werkveld. Na een tijdje kwam Royal HaskoningDHV op zijn pad. Met trots werken aan opgaven in zijn eigen leefomgeving spreekt hem enorm aan. Benieuwd hoe? Lees zijn verhaal!
jens schepers

Op den duur is het enorm gaaf om jouw advies gerealiseerd te zien worden in je eigen directe omgeving. Dan kan ik na het werk mijn wielrenfiets pakken en fietsen door een (natuur)gebied waar ik zelf een steentje aan heb bijgedragen.

Jens SchepersAdviseur Ecologie

Met concrete vraagstukken aan de slag

“Als adviseur bij Royal HaskoningDHV ben ik bezig met concrete vraagstukken op het gebied van natuurontwikkeling en de transitie van het landelijk gebied. Ik ben vooral veel met projecten in het buitengebied van de drie noordelijke provincies bezig. Belangrijke vragen zijn dan: hoe kunnen we de omgeving, met het oog op de toekomst, zo goed en duurzaam mogelijk vormgeven? De samenhang van alle opgaven die hierbij komen kijken maakt het heel uitdagend en interessant. Bij projecten met betrekking tot het behouden en uitbreiden van natuur kijken we ook altijd verder, om zo bijvoorbeeld een koppeling te makken met de klimaatopgaven. Hierbij kun je bijvoorbeeld koppeling maken met een opgave voor waterberging, het bufferen van piekbuien of inrichting als infiltratiegebied. Vaak spelen deze opgaven zich af rondom of in landbouwgebieden, wat een goede afstemming vereist met betrekking tot de verschillende belangen in het gebied. Het is hierbij belangrijk om nu en in de toekomst samen te blijven werken en vorm te geven aan de toekomstbestendige leefomgeving met perspectief voor iedereen.”

“Op den duur is het enorm gaaf om jouw advies gerealiseerd te zien worden in je eigen directe omgeving. Dan kan ik na het werk mijn wielrenfiets pakken en fietsen door een (natuur)gebied waar ik zelf een steentje aan heb bijgedragen. Daar word ik heel blij van!”

Werken aan een polder in Friesland van honderden hectares

“Een voorbeeld van een van mijn uiteenlopende projecten is een polder in Friesland, de Hegewarren. Dit is een landbouwpolder van een paar honderd hectare groot. Dit gebied moet opnieuw worden ingericht aangezien traditionele landbouw hier niet langer op een duurzame manier kan worden uitgevoerd. Samen met de provincie, gemeente, waterschap en de omgeving werken we dan ontwerpen met verschillende accenten en toekomstperspectieven uit. De ‘omgeving’ bestaat uit heel veel verschillende mensen en partijen. Denk hierbij aan omwonenden, terreinbeherende organisaties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer maar ook recreatieondernemers. Iedere stakeholder heeft weer andere belangen en de kracht is om dit te bundelen en als een adviseur een optimale uitkomst te creëren die voldoet aan alle wensen en toekomstbestendig is. Dit geeft veel energie!”

De ruimte om je eigen passies te volgen

“Het gave bij Royal HaskoningDHV is dat je jouw passies altijd mag volgen. Als je interesse en affiniteit voor een bepaald domein hebt, krijg je de ruimte om daar mee aan de slag te gaan. Binnen mijn team werk ik samen met veel collega's uit verschillende disciplines. Naast het samenwerken met andere ecologen, werk je bijvoorbeeld samen met landschapsarchitecten, cultuurhistorici, geohydrologen, grond- en oppervlaktewaterhydrologen of (technische) tekenaars. Bij bijvoorbeeld geohydrologie kijk je naar hoe de stroming van water in de ondergrond van een bepaald gebied eruitziet. Ook duik je dan meteen dieper in hydrologie van het grond- en oppervlaktewater om zo een beter begrip te krijgen van hoe het gebied (niet) functioneert. De informatie van deze specialisten kan ik dan weer gebruiken voor ecologisch gerelateerde vragen. Als je je graag wil specialiseren dan kan dit, maar een meer generalistische rol vervullen is ook mogelijk. Dan spar je juist veel met deze specialisten, bundel je alle informatie vanuit de verschillende disciplines en probeer je deze informatie zo goed mogelijk te integreren en verder te brengen. Zelf heb ik hiervoor gekozen en dat maakt mijn werk erg uiteenlopend, uitdagend en plezierig.”

Inspirerende dagen in het veld

“Een van de leuke herinneringen die ik heb zijn de dagen dat we met collega’s het veld ingaan voor een bezoek aan projectlocaties. Ik leer dan onwijs veel van deze collega’s die de uitkomsten van hun projecten laten zien in de praktijk. Specifieke thema’s worden dan toegelicht en de uitwisselingen tussen junioren zoals ik en de uitgedienden zijn erg inspirerend. Ook heb ik meegedaan met het Young Professional Programma vanuit de organisatie. Ik heb collega’s vanuit verschillende afdelingen leren kennen die ik normaal nooit zou ontmoeten in mijn dagelijkse werk. Ook heb ik aan mijn soft en hard skills gewerkt tijdens het tweejarige programma. Ik raad het zeker aan als je bent begonnen bij de organisatie als junior.”

Ook een baan met veel inspiratie?

Dan is een baan in ons team van ecologie experts misschien wel wat voor jou..

ecologie cta
Language is changing...