Maak kennis met Jos, Director Digital Transformation

Al een goede vijf jaar is Jos betrokken bij onze organisatie. Met zijn achtergrond in de IT consultancy is hij volop bezig met de digitale transformatie bij de business unit Industry & Energy van Royal HaskoningDHV. Dit betekent dat het inzetten van IT en Data belangrijke onderdelen zijn om klanten beter te bedienen en om een grote efficiëntieslag te behalen. Benieuwd hoe Jos zijn jaren bij Royal HaskoningDHV ervaart? Lees dan snel verder!
jos siemons

We focussen ons niet alleen op het implementeren van betere systemen maar kijken samen met onze opdrachtgevers en experts hoe we data echt voor ons kunnen laten werken.

Jos SiemonsDirector Digital Transformation

Meer over mijn rol

“Bij de business unit Industry & Energy werken we voor opdrachtgevers in de industrie en energiemarkt. Ook houden we ons bezig met Asset Management voor zowel de industrie als de vastgoedsector. De overeenkomst tussen deze sectoren is dat er grote veranderingen op onze opdrachtgevers afkomen; de energietransitie én digitalisering.

In mijn rol als Director Digital transformation staat verandering centraal. In mijn werkzaamheden houd ik mij bezig met de manier waarop IT en data het verschil kunnen maken voor onze opdrachtgevers. Ook zetten we IT en data in om de manier waarop wij ons werk doen te veranderen. Zaken die herhaalbaar zijn of die minder waarde toevoegen digitaliseren we zodat we ons bezig kunnen houden met de dingen waar we echt goed in zijn. Dat is hard nodig door de toenemende vragen die we op ons afkrijgen ingegeven door de energietransitie. Ook gaan we steeds meer toe naar een data gedreven manier van werken waarmee we meer waarde aan onze opdrachtgevers kunnen leveren.”

Toonaangevende projecten

“In onze projecten werken we voor grote opdrachtgevers bijvoorbeeld op het gebied van Asset Management. Dit is een groeiende markt waarbij we onze klanten helpen om onderhoud en beheer van vastgoed en industriële infrastructuur op strategisch en tactisch niveau beter te organiseren. Wij hebben de visie data gedreven Asset Management ontwikkeld en zijn nu hard bezig om deze stap voor stap te implementeren.

Naast het implementeren van nieuwe systemen en oplossingen is dit vooral een kwestie van bruggen bouwen tussen onze domeinexpertise en de mogelijkheden die de digitale wereld vandaag de dag biedt. Dat is een kwestie van goed kunnen luisteren én mensen uitdagen met nieuwe ideeën hoe het ook zou kunnen werken. Het leuke van zo’n traject is dat we op deze manier de engineering wereld verbinden met de digitale wereld en zo baanbrekende ontwikkelingen initiëren voor de lange termijn.”

Een innovatieve visie

“Bij het verbinden van deze werelden is het de kunst om verder te kijken dan waar naar wordt gevraagd. Een bekende quote van Henry Ford passen we hierbij toe in ons team: ”Als ik het de mensen had gevraagd wat ze wilden dan hadden ze snellere paarden gevraagd, maar ik gaf ze auto’s”. Dat is eigenlijk exact de manier waarop wij proberen te werken. We focussen ons niet alleen op het implementeren van betere systemen maar kijken samen met onze opdrachtgevers en experts hoe we data echt voor ons kunnen laten werken.”

Een agile mindset

“Experimenteren en denken in 80/20 hoort bij deze discipline zeker thuis. Soms mislukt iets en dan moet je er ook mee durven stoppen. Je leert er altijd iets van en daar gaat het om. Ook belangrijk is om niet altijd te denken in perfecte oplossingen. Als iets voor 80% functioneert wordt er al waarde gecreëerd.

Dit is structureel anders dan hoe de engineering wereld werkt, daar moet wat je ontwerpt gewoon goed en veilig zijn. Goed om hierbij te noemen is dat de manier van werken anders is in de engineering wereld en dat dit de nodige aandacht vergt om werkwijzen met elkaar in lijn te brengen. Change management is daarom een groot onderdeel van de werkwijze bij onze discipline. Het is uiteindelijk niet de slimme innovatie waar het om draait maar het meekrijgen van mensen en in samenwerking borgen dat de innovatie de waarde gaat creëren zoals bedacht.”

Wil jij ook impact maken in de wereld van IT & Data?

Dan is de rol van Digital Transformation Consultant Asset Management misschien wel wat voor jou!

digital transformation CTA
Language is changing...