Maak kennis met Michiel, Leading Professional Sustainability in Flood Protection

Duurzaamheid is de rode draad door de carrière van Michiel. Als Adviseur Duurzaamheid daagt hij mensen uit om duurzaamheid centraal te stellen in projecten en werkzaamheden, en anders te denken en doen waar dit nodig is. Benieuwd naar zijn rol en hoe het hem bevalt? Lees snel verder!
Michiel Wolbers

Het is gaaf om met veel slimme mensen samen te werken en te kijken hoe het toch anders kan, en zo een duurzaam resultaat te krijgen.

Michiel WolbersLeading Professional Sustainability in Flood Protection

De focus op dijkversterkingen

Met een achtergrond in Civiele Techniek en Bedrijfskunde ging Michiel na zijn studie aan de slag als Adviseur Innovatie en Duurzaamheid. Het thema duurzaamheid kwam daarin steeds meer naar de voorgrond en op een gegeven moment kwam de vacature van Adviseur Duurzame GWW bij onze organisatie op zijn pad. “In mijn rol als Adviseur Duurzame GWW hield ik me bezig met het ondersteunen van diverse grond-, weg- en waterbouwprojecten op het onderwerp duurzaamheid. Hierbij ging het om bijvoorbeeld het toepassen van de Aanpak Duurzaam GWW of het maken van duurzaamheidsberekeningen, zoals CO2 en MKI. Bij dijkversterkingsprojecten gebeurde dit een paar jaar geleden nog niet zo veel, maar was er wel de wil om duurzaamheid meer te gaan toepassen in de projecten. Ik ben mij zodoende door de jaren heen steeds meer bezig gaan houden met dijkversterkingsprojecten en heb vorig jaar dan ook de overstap gemaakt naar het team dat zich volop bezighoudt met hoogwaterveiligheid.”

Van containerbegrip naar concreet plan

In Michiels rol kan hij betrokken zijn bij alle fasen in en project. Van de initiatieffase en een opdrachtgever bij ons binnenkomt, tot en met de oplevering. Duurzaamheid is namelijk in elke fase belangrijk. “Ondanks dat de term duurzaamheid alom bekend is, is het in dijkversterkingen toch nog een relatief nieuw onderwerp. Wat houdt duurzaam nou eigenlijk in? Wat verstaan we eronder in een project? En hoe kunnen we het concreet maken? Daar komt een stuk bewustwording en ondersteuning bij kijken, en natuurlijk ook creatief zijn in hoe je iets aanpakt. Hier help ik bij. Bijvoorbeeld in de vorm van een stappenplan voor het ontwerpteam. Want het meest duurzaam is natuurlijk niets doen. Dus de eerste stap is kijken of alles wel nodig is en of de opgave niet verkleind kan worden. Heb je daar goed over nagedacht, dan kun je gaan kijken naar een slim en duurzaam materiaalgebruik. En is het ontwerp zo duurzaam mogelijk bedacht, dan is er de kans om te kijken hoe duurzaamheid terug kan komen in de aanbesteding voor de aannemer. Zo kun je voor elke fasen in een project de meest duurzame keuzes maken.”

Bewustwording en uitdagen

“Een voorbeeld van een recent project, is de dijkversterking van de IJsselmeerdijk. Een project waarbij de opdrachtgever al behoorlijke ambities had op het gebied van duurzaamheid en het ook al een belangrijke rol speelde in onze inschrijving. Mijn rol in dit project is enerzijds inzicht bieden in hoe er gepresteerd wordt op duurzaamheid, bijvoorbeeld op het gebied van CO2 en circulariteit, en anderzijds het mensen in de projectorganisatie uitdagen bijvoorbeeld door vragen te stellen en om ze stil te laten staan van wat de impact van bepaalde keuzes is. Alles met als doel om een tot zo duurzaam mogelijk ontwerp te komen.”
IJsselmeerdijk

Duurzaamheid inzichtelijk voor iedereen

“Het leuke aan het project IJsselmeerdijk is dat we een dashboard hebben ontwikkeld om duurzaamheid inzichtelijk te maken, de prestaties bij te houden en zo het bewustzijn te vergroten. Met het dashboard kunnen we mensen meenemen in waarom iets wel of niet duurzaam is. Dit dashboard hebben we vervolgens in opdracht doorontwikkeld zodat we het in kunnen zetten bij andere projecten. Maar we maken duurzaamheid niet alleen met het dashboard inzichtelijk, we hebben bijvoorbeeld ook een spel ontwikkeld. Dit kan aan het begin van een project worden gespeeld om het begrip omtrent het thema duurzaamheid te vergroten en te laten zien welke keuzes je in projecten tegen kan komen en wat daarin conflicterende belangen kunnen zijn.”

Waarom Royal HaskoningDHV?

“Het fijne aan onze organisatie is dat we echt wel vooruitstrevend zijn. Ook in de richting van onze missie Enhancing Society Together. Het is gaaf om met veel slimme mensen samen te werken en te kijken hoe het toch anders kan, en zo een duurzaam resultaat te krijgen.”

Wil jij ook werken aan uitdagende projecten op het gebied van waterveiligheid?

Sluit je dan aan bij ons snelgroeiende team. We zijn altijd op zoek naar talent dat samen met ons de samenleving wil verbeteren. Talent dat graag wordt uitgedaagd om bij te blijven met de nieuwste innovaties in ons vakgebied. Ben jij het talent dat we zoeken?

Rivieren en dijken
Language is changing...