Maak kennis met Sjoerd, Civiel Constructeur

Na jarenlange ervaringen bij een ingenieursbureau was het tijd voor een volgende stap. Royal HaskoningDHV kwam op het pad van Sjoerd. Vandaag de dag wordt hij erg enthousiast van de mogelijkheid vooral in het voortraject betrokken te zijn en zo meer invloed te hebben op het ontwerp. Benieuwd hoe? Lees zijn verhaal!
sjoerd vellema

Bij Royal HaskoningDHV had ik bij projecten gelijk veel zeggenschap over het ontwerp van het kunstwerk tijdens het schetsontwerp of het voorlopige ontwerp. Dat is leuk, want dan moet feitelijk de vorm van het kunstwerk nog worden bedacht.

Sjoerd VellemaCiviel Constructeur

Invloed op het gehele proces

“Kijkende naar mijn vorige ervaringen, heb ik mij voornamelijk ontwikkeld in het maken van constructieve berekeningen. Hierbij lag het grootste deel bij de uitvoering . Denk aan de wapening, de dikte en de vorm van het product. Na ruim 10 jaar had ik de ambitie om mijn kennis en ervaring breder in te zetten. Die mogelijkheid vond ik bij deze organisatie. Bij Royal HaskoningDHV had ik bij projecten gelijk veel zeggenschap over het ontwerp van het kunstwerk tijdens het schets ontwerp of het voorlopige ontwerp. Dat is leuk, want dan moet feitelijk de vorm van het kunstwerk nog worden bedacht. Het voelt prettig om op deze manier meer invloed te hebben op het gehele ontwerp van het kunstwerk.”

Waarom ik hier met plezier als Constructeur werk

“Ik ben onderdeel van de Regionale Ontwikkeling & Infrastructuur groep. Met deze groep werk ik aan projecten in de regio en zo maken we het verschil in Noord-Nederland. Ik vind het erg fijn om aan projecten te werken die bij mij in de “achtertuin” liggen. Dat zijn vaak kleinschalige projecten waarin ik mijn kennis breder kan inzetten. Dit is meer dan enkel constructieve adviezen. Met een 3D-rekenprogramma bepaal en controleer ik de dimensies van het kunstwerk zoals de overspanning in combinatie met de dekdikte, landhoofden, palen en leuningen. Het voorlopige ontwerp is nog op hoofdlijnen, maar richting het definitieve of uitvoeringsontwerp worden steeds meer details uitgewerkt. Een leuk project waar ik aan gewerkt heb is de Aalsumerpoortbrug in Dokkum.”

Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen bij het Professional Programma

“Een hele mooie aanvulling is dat ik de mogelijkheid heb gekregen om het interne Professional Programma te mogen volgen. Met deze cursus werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Deze cursus wordt aangeboden voor ervaren collega’s in het vak met leiderschapsaspiraties. Die heb ik begin vorig jaar afgerond. Erg fijn om hier nieuwe inzichten en handvaten uit te halen. Denk aan persoonlijk leiderschap, maar ook hoe je overkomt, hoe je omgaat met tegenslagen en hoe je je het beste kan verplaatsen in een ander. En dat allemaal in combinatie met het benutten van je krachten en je potentieel. De cursus helpt me ook om door te groeien naar een functie als ontwerpleider en als constructief adviseur voor een gemeente of provincie.”

Innovatie hoog in het vaandel

“Het werken met digitale middelen staat hoog in het vaandel bij Royal HaskoningDHV. Hierdoor komen we sneller tot resultaten en kunnen we automatiseren en variëren met data input en output voor verschillende kunstwerken. De tools zijn steeds slimmer, een eerste opzet van een brug is met jouw eerste input al gegeven. Het volgen van cursussen over verschillende programmeerprogramma’s en tools waardeer ik zeer. Dit wordt intern ook aangemoedigd.”

Ook aan de slag als Constructeur?

Dan is de Junior Constructeur rol wellicht wel wat voor jou!

brug cta
Language is changing...