De kracht van datagedreven asset management

Data is de sleutel tot het optimaal beheren en onderhouden van je assets. In deze blog lees je hoe datagedreven asset management je helpt om je organisatiedoelstellingen te bereiken en in te spelen op de laatste trends en uitdagingen.
Ontdek hoe je met datagedreven asset management jouw organisatie kunt transformeren. Verhoog de efficiëntie en voeg waarde toe met de kracht van data

De kracht van datagedreven asset management

Hoe maak ik de beste keuzes in het managen van mijn assets om zo mijn organisatie doelstellingen te behalen?
Dit is en blijft de belangrijkste vraag en tegelijkertijd de grootste uitdaging voor datagedreven asset management. De assets van een organisatie worden meer en meer verbonden met IT en data neemt een steeds prominentere rol in. Dat is waarom het cruciaal wordt om te identificeren welke data, systemen en nieuwe technologie jouw organisatie verder laten ontwikkelen.

Daarom hebben we het vandaag over datagedreven asset management. Met de input van Alex Hoosemans, senior consultant digital transformation, en Joppe Ter Meer, manager digital asset management bij Royal HaskoningDHV, verkennen we de laatste trends, uitdagingen van deze tijd en hoe daarop in te spelen.

Wat is datagedreven asset management?

Voordat we kunnen beantwoorden wat data-gedreven asset management is, is het van belang eerst in te gaan op wat asset management is. Asset management is een continu proces van ontwerp naar operatie, ontmanteling en tot slot opnieuw ontwerpen. Wanneer we het hebben over assets dan hebben we het over installaties, machines, gebouwen en infrastructuur. We richten ons op het functionele gebruiksdoel van assets, net als de bijbehorende processen om kosten, risico's en prestaties in evenwicht te houden. Dit doen we volgens diverse ISO-standaarden, waaronder de ISO 55001.
Data-gedreven asset management is een integraal onderdeel van asset management. Het legt de nadruk op die onderdelen waar het digitale of data perspectief een van belang is of specifieke expertise vraagt. Ondanks de nadruk op het digital aspect, blijven mens, proces en organisatie altijd centraal staan. De benadering van data-gedreven asset management omvat vier kerngebieden:

(1) het digitaliseren en verbeteren van processen, (2) de juiste inzet van systemen en tools, (3) het gebruik van data voor inzicht en besluitvorming en (4) het bevorderen van innovatie en omarmen van nieuwe technologieën.
Ontdek hoe je met datagedreven asset management jouw organisatie kunt transformeren. Verhoog de efficiëntie en voeg waarde toe met de kracht van data

Het centrale doel blijft het optimaal beheren en onderhouden van de fysieke assets. In de afgelopen jaren heeft het potentieel van data een enorme groei doorgemaakt. In plaats van alleen te vertrouwen op historische gegevens of intuïtie, maken we nu gebruik van (real-time) data. Deze data, in combinatie met grondige analyses en voorspellende modellen, biedt diepgaand inzicht in de prestaties, conditie en levensverwachting van assets. Dit geldt niet alleen voor de huidige staat, maar kan ook gebruikt worden om de toekomstige staat te voorspellen.

Deze aanpak stelt organisaties in staat om proactief te handelen, waardoor hun onderhoudsstrategieën effectiever ingezet kunnen worden. Vaak tegen aanzienlijk lagere kosten. Het is dan ook niet verassend dat organisaties die data-gedreven asset management hebben omarmd efficiënter opereren, betere besluitvorming realiseren en meer grip hebben op interne en externe wet- en regelgeving. Tegelijkertijd draagt data-gedreven asset management ook bij aan het realiseren van ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid en het verbeteren van de klant- en medewerkersbeleving.

Ontdek hoe je met datagedreven asset management jouw organisatie kunt transformeren. Verhoog de efficiëntie en voeg waarde toe met de kracht van data

Trends, ontwikkelingen & uitdagingen

Data-gedreven asset management is verweven met de grote maatschappelijke, economische en technologische veranderingen die onze wereld vandaag de dag kenmerken. De dynamiek rond energie en circulariteit, de toenemende druk op compliance en de verschuivingen in werkpatronen met een nadruk op flexibiliteit dwingen organisaties tot een kritische heroverweging van hun strategie. Daarnaast vragen technologische vooruitgangen zoals het Internet of Things (IoT), machine learning, kunstmatige intelligentie, voorspellende analyses en IT-beveiliging aandacht van organisaties om op te acteren.

Deze trends en ontwikkelingen openen niet alleen deuren naar nieuwe mogelijkheden, maar presenteren ook concrete uitdagingen voor asset management organisaties. Binnen deze uitdagingen zien we dat de vraagstukken voor asset owners en informatie/IT-managers, die vaak opereren binnen dezelfde afdeling, verschillend zijn. Hieronder een indruk van deze uitdagingen:

Uitdagingen van asset management organisaties

Asset owners/asset managers

Hoe maak ik zo goed mogelijk onderbouwde keuzes?
Op welke wijze kan data mij hierbij ondersteunen?
Hoe behaal ik mijn doelstellingen?
Waar kan ik effectief kosten reduceren?
Hoe zorg ik voor verduurzaming in de asset huishouding?

Informatie/IT managers

Hoe integreer ik de business- en IT-strategie?
Op welke manier vertaal ik de business naar informatievoorziening?
Hoe zorg ik voor grip op de IT-investeringen?
Op welke wijze houd ik grip op de IT-architectuur?
Hoe zet ik data op de juiste manier in?
Data-gedreven asset management omarmt deze cruciale trends, ontwikkelingen en uitdagingen en biedt op maat gemaakte oplossingen die passen bij de volwassenheid van de organisatie.

Kleine stapjes richting data gedreven asset management in jouw organisatie

Technologische vooruitgang evolueert in een razend tempo. Dagelijks worden we geïnspireerd met verhalen over predictive maintenance, remote monitoring en de toepassingen van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Ook dromen we van Smart Buildings of industrieterreinen en campussen met slimme technologieën. Deze vergezichten beloven prachtige mogelijkheden voor wat technologie kan betekenen binnen jouw organisatie. Hoewel de weg naar deze toekomst over het algemeen lang is, erkennen facility- en IT-afdelingen steeds meer het belang van verdere samenwerking. Dit is een belangrijke eerste stap.

Waar we kunnen automatiseren en versnellen doen we dat. Een recente illustratie hiervan is het slim verwerken van videobeelden die een rioolrobot maakt tijdens inspecties. Een algoritme detecteert schades of blokkades, waardoor de datakwaliteit en verwerkingssnelheid toeneemt en de kansen op bodemverontreinigingen en incidenten afneemt.

Het is cruciaal om te begrijpen dat het hier niet alleen om technologie gaat; het draait om het transformeren van de manier waarop we werken en waarde toevoegen in asset management.

In deze transformatie is het essentieel om medewerkers actief mee te nemen in de nieuwe werkwijze. Uiteindelijk streven we ernaar om transformaties geleidelijk door te voeren, met een duidelijk doel in lijn met de business wensen en ondersteund door goede data. Dit pad, hoe uitdagend ook, vormt de route naar een succesvolle toekomst.

joppe ter meer

Wij faciliteren de geleidelijke overgang naar data-gedreven asset management. Stap voor stap, samen met het team, creëren we gedragen veranderingen en nemen daarbij verantwoordelijkheid.

Joppe Ter Meer Manager digital asset management

Royal HaskoningDHV: pioniers in data-gedreven asset management

Bij Royal HaskoningDHV staan we aan de frontlinie van data-gedreven asset management. Met meer dan 140 jaar ervaring en een wereldwijd team actief in meer dan 150 landen, combineren we diepgaande branchekennis met geavanceerde technologieën. Onze expertise is niet alleen gebaseerd op jarenlange ervaring, maar ook op onze toewijding om samen met de klant verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan een duurzamere organisatie.

Uniek in onze benadering is de permanente verbinding en integratie van de domeinen van asset management en informatie management/IT. Omdat wij beide ‘talen’ spreken, en concrete domeinkennis meebrengen, weten we hoe beide werelden effectief met elkaar kunnen worden verbonden. Daarin werken we leverancier- en software onafhankelijk. Onze aanpak is daarbij holistisch en volledig van strategisch tot en met implementatie en beheer. Of het nu gaat om strategievorming, IT-architectuur, data science, dashboarding, IT-oplossingsadvies of change management, ons team van experts staat klaar om je te begeleiden. We zijn er trots op dat we niet alleen als adviseurs acteren, maar ook als partners naast de klant om klanten op hun groeipad naar betere benutting van data, systemen en nieuwe technologie.
Alex Hoosemans - Senior Consultant Digital Transformation

AlexHoosemans

Senior Consultant Digital Transformation

Blijf op de  hoogte - Ontvang regelmatig updates over toekomstbestendige en duurzame gebouwen

Blijf op de hoogte

Ontvang regelmatig updates over toekomstbestendige en duurzame gebouwen

Language is changing...