Het centrale doel blijft het optimaal beheren en onderhouden van de fysieke assets. In de afgelopen jaren heeft het potentieel van data een enorme groei doorgemaakt. In plaats van alleen te vertrouwen op historische gegevens of intuïtie, maken we nu gebruik van (real-time) data. Deze data, in combinatie met grondige analyses en voorspellende modellen, biedt diepgaand inzicht in de prestaties, conditie en levensverwachting van assets. Dit geldt niet alleen voor de huidige staat, maar kan ook gebruikt worden om de toekomstige staat te voorspellen.
Deze aanpak stelt organisaties in staat om proactief te handelen, waardoor hun onderhoudsstrategieën effectiever ingezet kunnen worden. Vaak tegen aanzienlijk lagere kosten. Het is dan ook niet verassend dat organisaties die data-gedreven asset management hebben omarmd efficiënter opereren, betere besluitvorming realiseren en meer grip hebben op interne en externe wet- en regelgeving. Tegelijkertijd draagt data-gedreven asset management ook bij aan het realiseren van ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid en het verbeteren van de klant- en medewerkersbeleving.
Hoe maak ik zo goed mogelijk onderbouwde keuzes?
Op welke wijze kan data mij hierbij ondersteunen?
Hoe behaal ik mijn doelstellingen?
Waar kan ik effectief kosten reduceren?
Hoe zorg ik voor verduurzaming in de asset huishouding?
Technologische vooruitgang evolueert in een razend tempo. Dagelijks worden we geïnspireerd met verhalen over predictive maintenance, remote monitoring en de toepassingen van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Ook dromen we van Smart Buildings of industrieterreinen en campussen met slimme technologieën. Deze vergezichten beloven prachtige mogelijkheden voor wat technologie kan betekenen binnen jouw organisatie. Hoewel de weg naar deze toekomst over het algemeen lang is, erkennen facility- en IT-afdelingen steeds meer het belang van verdere samenwerking. Dit is een belangrijke eerste stap.
Waar we kunnen automatiseren en versnellen doen we dat. Een recente illustratie hiervan is het slim verwerken van videobeelden die een rioolrobot maakt tijdens inspecties. Een algoritme detecteert schades of blokkades, waardoor de datakwaliteit en verwerkingssnelheid toeneemt en de kansen op bodemverontreinigingen en incidenten afneemt.
Het is cruciaal om te begrijpen dat het hier niet alleen om technologie gaat; het draait om het transformeren van de manier waarop we werken en waarde toevoegen in asset management.
In deze transformatie is het essentieel om medewerkers actief mee te nemen in de nieuwe werkwijze. Uiteindelijk streven we ernaar om transformaties geleidelijk door te voeren, met een duidelijk doel in lijn met de business wensen en ondersteund door goede data. Dit pad, hoe uitdagend ook, vormt de route naar een succesvolle toekomst.
Ontvang regelmatig updates over toekomstbestendige en duurzame gebouwen