Bij Royal HaskoningDHV werken we niet alleen volgens deze standaard in projecten, we zijn ook direct betrokken bij de verdere ontwikkeling van deze norm. Onze asset management expert Dimitri Koenen vertegenwoordigt in mei de Nederlandse ISO-normcommissie tijdens een internationaal event om de verbetering van deze norm te bespreken.
In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat ISO 55000 is, wat de voordelen ervan zijn, hoe organisaties kunnen voldoen aan de norm en wat de beperkingen zijn.
Naast ISO 55000 wordt er ook vaak gesproken over ISO 55001 om asset management te professionaliseren. Maar wat is het verschil? In het kort gaat ISO 55000 over de basisprincipes en richtlijnen voor asset management, terwijl ISO 55001 specifieke eisen en vereisten bevat voor het implementeren, evalueren en verbeteren van het asset management systeem van een organisatie. Zo wordt er binnen ISO 55001 onder andere gekeken naar:
Wil je weten waar je organisatie op dit moment staat ten opzichte van de ISO 55001 norm? Doe dan onze gratis online quick scan.
Hoewel een certificering niet verplicht is, kan het gebruiken van gestandaardiseerde processen en procedures bijdragen aan het succes van de organisatie op de lange termijn.
Wil je als organisatie voldoen aan de ISO 55000 standaard, dan vraagt dit om een gestructureerde en systematische aanpak voor het beheren en verbeteren van de prestaties van je fysieke assets. Dit omvat het ontwikkelen van beleid, processen en procedures, het implementeren van het asset management systeem, het beoordelen van de prestaties en het continu verbeteren van het systeem. Certificering is optioneel, maar kan aantonen dat je voldoet aan de vereisten van de ISO 55000 standaard. Om te voldoen aan de ISO 55000 standaard moet je als organisatie de volgende stappen nemen:
Er is geen specifieke entiteit die vraagt om een ISO 55001 certificering. Toch kan je er als organisatie voor kiezen om je te laten certificeren. Bijvoorbeeld voor het verbeteren van je reputatie, het aantonen van je vermogen om aan de vereisten van de ISO 55000 en ISO 55001 standaard te voldoen, het verbeteren van de prestaties van bedrijfsmiddelen en het verminderen van risico's.
In sommige gevallen kunnen klanten of andere belanghebbenden vragen om een ISO 55001 certificering als onderdeel van hun eisen om samen te werken. Dit kan vooral het geval zijn in sectoren zoals de energiesector, de transportsector en de mijnbouwsector, waar bedrijfsmiddelen een cruciale rol spelen in de bedrijfsvoering. Op zo’n moment kan de certificering zekerheid bieden over de prestaties en de betrouwbaarheid.