Strategisch asset management plan: een sleutel tot succes

In een wereld waar efficiëntie en duurzaamheid centraal staan, is het strategisch beheren van assets van cruciaal belang. Of je nu met vastgoed, infrastructuur of industriële assets werkt, een goed uitgevoerd strategisch asset management plan kan aanzienlijke impact hebben op je prestaties.
Mensen in overleg aan tafel

Maar wat houdt zo'n plan precies in en hoe kan het bijdragen aan het succes van jouw organisatie? We ontdekken het met inzichten van Michel van de Pol, Senior consultant Asset management bij Royal HaskoningDHV.

De essentie van strategisch asset management

De essentie van strategisch asset management gaat verder dan alleen het onderhouden van fysieke activa. Het is een holistische benadering die zich richt op het optimaliseren van de waarde van assets gedurende hun hele levenscyclus, rekening houdend met prestatieverbetering, risicobeheer en kostenoptimalisatie. Het is een proces dat begint met leiderschap en de vertaling van ambitie naar operationele taken en uitvoering.

Effectief vastgoedbeheer is essentieel voor het maximaliseren van de waarde en prestaties op lange termijn. Het omvat het strategisch plannen en coördineren van activiteiten op portefeuilleniveau, rekening houdend met locatie, technische staat, huurcontracten, financiële prestaties en duurzaamheid. Optimaal vastgoedmanagement resulteert in een geoptimaliseerde bijdrage aan de bedrijfswaarde. Meer weten? 

De kracht van line of sight

Een cruciale stap bij het implementeren van een strategisch plan is het creëren van een "line of sight". Dit betekent dat iedereen in de organisatie hetzelfde doel voor ogen heeft en begrijpt hoe dit doel bereikt kan worden. Voorbeelden hiervan zijn gemeenten, organisaties en woningbouwverenigingen die streven naar een bepaalde identiteit, zoals veilig en ambitieus.

Om dit te bereiken is het essentieel dat alle medewerkers en belanghebbenden dezelfde definitie en begrip hebben van deze termen. Zonder duidelijke definitie kan het plan niet succesvol worden geïmplementeerd, omdat interpretaties kunnen verschillen. Daarom is het belangrijk dat de doelstellingen en waarden die in het plan worden gedefinieerd, door de hele organisatie worden erkend en begrepen.

Het allerbelangrijkste is om te zorgen dat de doelstelling die je wil nastreven voor iedereen helder en duidelijk is, inclusief een goede formulering ervan.

Michel van de Pol

Het prioriteren van doelstellingen

Prioriteren van doelstellingen is van groot belang. Door kleine stappen te nemen en te kijken naar de meest effectieve resultaten op de lange termijn, kan een organisatie meer waarde creëren. Het is echter opvallend dat de tactische laag in de organisatie vaak wordt vergeten, terwijl deze juist zo belangrijk is om effectief te kunnen werken.
Een praktisch voorbeeld van prioritering is het geleidelijk aanpakken van duurzaamheidsdoelstellingen. In plaats van je direct te richten op CO2-reductie, kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om eerst te investeren in duurzaam personeelsbeleid. Door kleine stappen te zetten en te kijken naar de meest impactvolle effecten, kan de organisatie op de lange termijn meer waarde creëren.

Onderdelen van een strategisch asset management plan

Leiderschap en strategie

Het fundament van het plan is sterk leiderschap en een duidelijke strategie. Het is de taak van de leider om de ambitie van de organisatie te vertalen naar tactische doelstellingen. Dit wordt gedaan door deze ambitie te verankeren in de bedrijfsvoering via line of sight. 

Data en informatievoorziening

Data- en informatievoorziening vormen een essentieel onderdeel van het plan. Door middel van data-analyse en het gebruik van digitale tools kunnen organisaties betere voorspellingen doen en de gecreëerde waarde aantonen.

Het verzamelen, analyseren en gebruiken van relevante data is een cruciaal onderdeel van een strategisch asset management plan om geïnformeerde beslissingen te nemen.

Michel van de Pol

Asset management systeem

Een professioneel en toekomstgericht systeem is een belangrijk onderdeel van het plan. Het is aan te bevelen dat dit systeem gebaseerd is op de internationale norm ISO 55000, aangezien deze norm een solide basis biedt voor effectief asset management. Het optimaliseren van alle processen moet het doel zijn van dit systeem.

• Duurzaamheid

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van het strategische asset management plan. Het plan moet gericht zijn op het realiseren van de duurzaamheidsambities van je organisatie door middel van een gestructureerde en systematische aanpak.

Waardecreatie en financiële prestaties in asset management

Asset management gaat puur om waardecreatie, niet enkel om kostenvermindering. Het gaat erom financiële middelen optimaal in te zetten voor maximale impact. Dit kan betekenen dat er geïnvesteerd wordt in aspecten die op lange termijn positieve effecten hebben, zelfs als het aanvankelijk meer kosten met zich meebrengt. Door waardecreatie centraal te stellen, verbeteren organisaties hun financiële prestaties op de lange termijn.

Asset management gaat over waardecreatie, die vaak in geld wordt uitgedrukt. Echter, waarde kan ook op andere gebieden gecreëerd worden, zoals duurzaamheid en klanttevredenheid. Het streven is om diverse aspecten te optimaliseren en zo een breder scala aan waarde te genereren.

Michel van de Pol

De opleiding strategisch asset management

De opleiding strategisch asset management is door Royal HaskoningDHV ontworpen om professionals te voorzien van uitgebreide kennis van ISO 55000 en het opstellen van een strategisch asset management plan. Deze praktijkgerichte vierdaagse opleiding bereidt professionals voor op het CIAM-examen en leidt tot internationale certificering. 

Deelnemers leren relevante data te verzamelen en analyseren, strategieën en planningen op te stellen, en een professioneel en toekomstgericht systeem op te zetten. Door de nadruk te leggen op het opstellen van een strategisch asset management plan, stelt deze opleiding professionals in staat om hun vaardigheden en kennis direct toe te passen in de praktijk en effectief asset management te implementeren binnen hun organisaties.

Wie zou baat hebben bij deze opleiding?

De opleiding is geschikt voor professionals betrokken bij meerjarige onderhoudsplanningen, budgetbeheer en het vertalen van strategie naar de praktijk. Het biedt verdieping en praktische toepassing voor diegenen met een basisbegrip van wat het inhoudt. Of je nu een professional bent of een organisatie vertegenwoordigt die waarde hecht aan duurzaamheid, financiële prestaties en digitale transformatie, de opleiding helpt bij het effectief realiseren van doelen.

Neem contact op

Voor vragen of meer informatie over het ontwikkelen van een strategisch asset management plan of de opleiding, neem contact op met ons team van experts.

Language is changing...