Asset management opleiding voor certificate in asset management

Met de 4-daagse asset management opleiding van Royal HaskoningDHV zet je een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling als asset manager. Vergroot je kennis en bereid je voor op het CIAM-examen van het Institute of Asset Management waarmee je je internationaal certificeert als asset manager.
AanmeldenAanmelden
Asset management opleiding voor Certificate in Asset Management, CIAM
Met deze asset management opleiding vergroot je je kennis en inzicht in de belangrijkste principes en uitdagingen van asset management beleid, strategie en planning en word je geïnspireerd door praktijkvoorbeelden uit verschillende sectoren.

Praktische zaken

Square
Data
De opleiding duurt 4 dagen. De eerstvolgende opleidingsdata zijn: 7, 11, 21 en 25 maart.
Square
Investering
De kosten voor deelname bedragen €3.450,- (excl. BTW), of €3.740,- wanneer de opleiding inclusief examenvoucher afgenomen wordt.
Square
Locatie
De opleiding wordt gegeven op het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV. Adres: Laan 1914 35 in Amersfoort.

Voor wie is deze asset management opleiding interessant

We hebben deze opleiding speciaal opgezet voor iedereen die op beleidsmatig, tactisch of uitvoerend niveau werkzaam is in het managen van fysieke assets (vastgoed, openbare ruimtes, infrastructuur en utilities) en zich daar verder in wil ontwikkelen.

Bijvoorbeeld omdat je naast het goed op orde houden van de fysieke assets meer strategisch vooruit wilt leren kijken en zo meer impact kunt maken. Of je wilt leren hoe je transities rond thema’s als energie en duurzaamheid voor assets kunt vormgeven. Je weet wel waar je heen wilt, maar nog niet hoe je dit het beste kunt regelen en wat erbij komt kijken. Deze opleiding helpt om niet alleen plannen te maken, maar ook om de uitvoering ervan in gang te zetten.

Asset management opleiding onderwijsvorm en studielast

Wij bieden deze opleiding in twee vormen aan. Standaard werken we in een open groep met deelnemers van verschillende organisaties, waarbij het aantal deelnemers tussen de 8 en 16 personen ligt. Daarnaast is het mogelijk om een op maat gemaakte opleiding te organiseren voor deelnemers van dezelfde organisatie.

De training is opgezet rondom de vijf basis modules van het Institute of Asset Management zodat je alle leerdoelen (zie hieronder) doorloopt die nodig zijn voor het afleggen van het CIAM (Certificate in Asset Management) examen.

De 4 lesdagen (09 tot 17 uur) staan in het teken van verschillende thema’s waarbij maximaal 1 lesdag per week wordt gepland en er maximaal 2 weken tussen de lessen zit. Alle dagen zijn interactief met diverse werkvormen (HBO werk- en denkniveau) en Nederlands als voertaal.

Naast het bijwonen van de lesdagen maak je als deelnemer huiswerk ter voorbereiding en reflectie. De studielast van deze asset management opleiding is gemiddeld 50 tot 60 uur, afhankelijk van de kennis en ervaring van de deelnemers. Voor het hierna afleggen van het CIAM-examen (niet verplicht) moet rekening worden gehouden met een extra tijdsinvestering als voorbereiding.

Inhoud van de asset management opleiding

Square
Dag 1: De basis van asset management
Tijdens deze eerste dag wordt de brede kennisbasis gelegd van asset management. Je leert hoe je asset management kunt plaatsen in relatie tot beheer en onderhoud. We behandelen verschillende conceptuele denkmodellen, het belang van informatie en een helder asset management beleid, en hoe je een strategisch asset management plan (SAMP) opstelt.
Square
Dag 2: Risico en levenscyclus
Deze dag staat in het teken van de risico’s waar je als asset manager mee moet omgaan. Je leert wat het belang van risico’s binnen asset management is, hoe je risico’s kunt identificeren, en hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Daarnaast kijken we naar de impact van de levenscyclusbenadering op het asset management.
Square
Dag 3: Besluitvorming en financiën
We duiken dieper in op besluitvorming binnen asset management. Je leert wat de impact is op het asset portfolio en de organisatie, en hoe besluiten genomen worden. Vervolgens kijken we naar het thema ‘mens en organisatie’ en behandelen we de belangrijkste financiële elementen die nodig zijn om de besluitvorming te ondersteunen en begrijpen.
Square
Dag 4: Examenvoorbereiding
De laatste dag van de asset management training gaat om het samenbrengen van het geheel aan de hand van het oefenexamen en het toelichten van de procedure van het CIAM-examen. We sluiten de dag af met de antwoorden op jullie leervragen.

Leerdoelen asset management opleiding

Met deze opleiding behandel je de hoofdleerdoelen van het Institute of Asset Management die nodig zijn voor het afleggen van het CIAM (Certificate in Asset Management) examen.

Deze hoofdleerdoelen zijn het aantoonbaar vergroten van je kennis en inzicht in de principes, vraagstukken en uitdagingen behorende tot:

 • Asset management in het algemeen
 • Asset management beleid, strategie en planning
 • Besluitvorming met betrekking tot het managen van de levenscyclus van fysieke assets
 • Risico’s en risicomanagement van fysieke assets en asset management
 • De financiële -en bedrijfsimpact van asset management

Daarnaast zorgt deze training er ook voor dat je:

 • De relatie en verschillen tussen traditioneel beheer en onderhoud, en asset management kunt herkennen.
 • Volledig voorbereid bent op het CIAM-examen van het Institute of Asset Management.
 • Gemotiveerd de in de training opgedane kennis binnen de eigen organisatie in de praktijk kunt brengen.
 • Bewust bent van de inspanning die nodig is om asset management binnen de eigen organisatie te professionaliseren.
 • De relatie kunt leggen met het iAMPro-asset management model van CROW.

Optioneel examen voor het IAM Certificate in Asset Management (CIAM)

De opleiding bereidt je voor op het afleggen van het Certificate in Asset Management (CIAM) examen van het Institute of Asset Management (IAM). Dit certificaat is een internationaal erkend bewijs van aantoonbare asset management kennis.

Het IAM heeft ervoor gekozen om het examen af te nemen in samenwerking met Pearson Vue. Hiermee is een wereldwijd netwerk aan examenlocaties beschikbaar waar de examenkandidaat op een passend moment het examen kan afleggen. Wij nemen als Royal HaskoningDHV het examen dus niet af, maar zorgen ervoor dat je goed bent voorbereid om het examen te plannen en voltooien.

Docenten asset management

De interactieve lesdagen worden verzorgd door ervaren trainers die bij Royal HaskoningDHV als asset management expert werkzaam zijn. Hierdoor zijn ze uitstekend in staat om de vertaling van de theorie naar de praktijk te maken en dit te ondersteunen met goede voorbeelden.

Wij hebben meerdere docenten die deze opleiding kunnen verzorgen. Afhankelijk van het thema wordt de best passende docent qua kennis en ervaring ingezet. Daarnaast zetten we bij grotere groepen een tweede docent in om voldoende individuele aandacht te kunnen bieden.

Kosten van de opleiding asset management

Deelname aan de open opleiding asset management (deelnemers van verschillende organisaties) kost €3.450,- exclusief BTW per persoon. Hier zijn de lesmaterialen en lunch tijdens de lesdagen bij inbegrepen. Voor het afleggen van het examen moet nog een aparte examenvoucher à €290,- worden aangeschaft. Dit kan op eigen gelegenheid of via Royal HaskoningDHV.

Voor een op maat gemaakt trainingsprogramma met deelnemers van dezelfde organisatie kan je contact opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina.

Locatie en planning

De 4 lesdagen van de opleiding vinden plaats op het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV in Amersfoort. Het kantoor is goed bereikbaar met het OV en eigen vervoer, ligt in een bosrijke omgeving en beschikt over alle faciliteiten voor een effectieve training.

De eerstvolgende asset management opleiding start op donderdag 7 maart 2024 met de volgende lesdagen:

 

 • Dag 1 – donderdag 7 maart 2024
 • Dag 2 – maandag 11 maart 2024
 • Dag 3 – donderdag 21 maart 2024
 • Dag 4 – maandag 25 maart 2024
 • Dag 1 – dinsdag 2 april 2024
 • Dag 2 – maandag 8 april 2024
 • Dag 3 – donderdag 18 april 2024
 • Dag 4 – maandag 22 april 2024
 • Dag 1 – dinsdag 28-mei 2024
 • Dag 2 – maandag 3 juni 2024
 • Dag 3 – donderdag 13 juni 2024
 • Dag 4 – dinsdag 18 juni 2024

Aanmelden voor de asset management opleiding als voorbereiding op het CIAM examen

Wil je je aanmelden voor de asset management opleiding of heb je nog vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in. Onze opleidingscoördinator neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Schrijf je in voor de opleiding -

Schrijf je in voor de opleiding

Language is changing...